Koken kan ik al. Maar ik moet DRINGEND leren drinken. Ik krijg immers niet alleen uitnodigingen voor eet-gelegenheden, de laatste tijd vallen er ook leuke mailtjes in mijn bus voor drank-festijnen. Deze week zelfs twee: eerst was er de voorstelling van de nieuwe herfstwijnen bij Lidl en daarna volgde ook nog een foodpairing kaas en bier happening. Later meer hierover. First things first: onze – aangename – kennismaking met deΒ kleine, maar fijne flessen Lidl wijnen, allemaal uit Frankrijk trouwens.
Place to be was de statige B&B Maison Marguerite in hartje Brussel. Huischef van Lidl GaΓ«tan Colin en chef van D’Oude Pastorie in Kraainem (βBest Junior Belgian Cookβ in 2009, Jeune restaurateur DβEurope, uitgeroepen tot βJonge Topchefβ door de gids Gault et Millau BelgiΓ« Luxemburg 2011, Bocuse dβOr 2011, enz.) was gevraagd om finger food te bereiden dat perfect matchte met 5 wijnen geselecteerd doorΒ huissommelier Jennifer Silvius (in 2012 op het Gault Millau Antwerp Wine Event verkozen tot beste sommelier van BelgiΓ«). Een taak die hij met verve uitvoerde, als je ’t mij vraagt. Let wel, ik ben geen wijnkenner en ik pretendeer dat ook niet te zijn, maar proeven kan ik als de beste en wat ik proefde, maakte me blij! Heel blij!
Genieten jullie even mee? Onder elke foto van het gerecht, noteer ik kort wat extra uitleg over de bijpassende wijn.
Zalm sashimi, parmezaanse roomkaas, basilicum, gepureerde rode paprika
Loire
LamartheΒ
Pouilly FumΓ© 2014
βEen lichte kleur in het glas met een lichtgroene rand. In de neus vind je aromaβs van kruisbes, ananas en vuursteen, die duidelijk naar voren komt. In de mond is deze wijn aangenaam met fijne, frisse en langdurige smaken die mooi samenvallen.β
100% Sauvignon Blanc
12%
β¬ 7,99
Tartaar van scampi, mosselsoep met lichte curry
Bourgogne
Domaine Eloy
Pouilly-FuissΓ© 2014
βOndanks de jonge jaargang is deze wijn in het glas intens geel voor een Pouilly-FuissΓ©. De geuren zijn rijp en aangenaam en denken aan een fruitmand vol exotische vruchten zoals ananas, perzik en banaan. In de mond komt het jonge karakter van de wijn duidelijk naar voren. De aciditeit is levendig, maar dankzij de aanwezige hoge concentratie wordt het een zeer aangename smaak.β
100% Chardonnay
13%
β¬ 11,99
Gegrilde Ierse entrecΓ΄te, sjalottenkonfijt, wortelmousse
Bordeaux Pessac-LΓ©ognan
Dauphin du ChΓ’teau Lafargue 2012
βIn het glas is deze wijn robijnrood. Het aroma doet denken aan gewelde pruimen en dadels. Deze wijn heeft een warm karakter. Mooi te drinken met het eerste wild.β
92% Merlot
8% Cabernet Franc
13,50%
β¬ 11,69
Magret van eend, geroosterde venkel, vinaigrette van rode biet en verse tijm
Bordeaux MΓ©doc
La Chapelle dβEscurac 2012
βEen robijnrode kleur in het glas en geuren die doen denken aan rijpe bessen en donkere bramen met lichte toetsen van cederhout. Aangenaam in de mond dankzij rijpe tannine. Het fruit keert terug in de smaak.β
50% Cabernet Sauvignon
50% Merlot
12,50%
β¬ 6,99
Kip roulade 62°, broccolipuree, crème van paddenstoel
Bordeaux Margaux
ChΓ’teau du Grand Soussans 2012
βDe kleur in het glas is intens robijnrood en de geur doet denken aan donkere vruchten, zoals cassis en gedroogde pruimen. In de mond is het een stevige wijn met rijpe tannine en veel mondgevoel.β
65% Cabernet Sauvignon
30% Merlot
3% Petit Verdot
2% Cabernet Franc
12,50%
β¬ 13,99
Pakte Lidl vorig jaar nog uit met een heel ruim assortiment van Franse herfstwijnen, van β¬ 3,99 tot β¬ 99,99 (!), dan is het aanbod dit najaar bewust kleinschaliger gehouden. Het blijft gevarieerd, dat wel, maar je hoeft er niet langer diep voor in je portemonnee te tasten. De duurste fles is dit jaar een ChΓ’teauneuf-Du-Pape Cru sec rouge uit 2013 voor β¬ 15,49.
De tijdelijke herfstwijnen zijn vanaf 3 september en nog tot eind 2015 beschikbaar in het Lidl-filiaal bij jou in de buurt, zolang de voorraad strekt.
0 reacties