Hap en Tap logo zonder streep

Goede wijn behoeft geen krans…

21 sep 2014 | Champagne, wijn & ander drinkbaar lekkers, Reviews

… alhoewel de Baron d’Escalin toch echt wel een blogpost vol lof verdient, als je ’t mij vraagt!

Neen, ik ben NIET plotsklaps een wijnkenner geworden. Dat geef ik eerlijk toe. Toen ik een tijdje geleden een uitnodiging ontving om aan te schuiven aan de gastentafel van sterrenzaak Comme Chez Soi om er tijdens een verfijnde lunch kennis te maken met drie exquise wijnen, kreeg ik al een lichte paniekaanval. Ikke? Wijn proeven? Anderzijds kon ik zo’n unieke uitnodiging toch ook niet afslaan?

Maar toen ik vorige week effectief plaatsnam aan de tafel en er tijdens de maaltijd gegoocheld werd met termen als tannines, terroir, cépage, zuren, houtlagering,… brak het angstzweet me pas helemaal uit. De genodigden waren dan ook stuk voor stuk wijnkenners… en ik maakte deel uit van dat selecte kransje. Zo zat ik naast niemand minder dan Luc Meyermans, wijnjournalist bij Het Laatste Nieuws en recht tegenover Filip Salmon van de gelijknamige blog over food, maar vooral… wine. Al mijn zintuigen stonden op scherp (alhoewel die scherpte wel recht evenredig afnam met het stijgend aantal glazen) en ik probeerde zoveel mogelijk info op te nemen.

Wanneer ik hier dus schrijf dat de Baron d’Escalin wijnen van de eerste (Esprit d’Escalin) tot de laatste (Domaine d’Escalin) uitstekende wijnen zijn, dan is dat in eerste instantie mijn puur persoonlijke mening. Heel subjectief. Totaal niet gebaseerd op theorie, want die achtergrond mis ik. Maar ook voor een stuk omdat ik mijn tafelgenoten ‘afgeluisterd’ heb en ik kan wel zeggen dat deze kenners het unaniem eens waren: de Baron d’Escalins zijn nu, na amper 2 jaar, al topwijnen, maar ze hebben nog heel wat groeipotentieel. Ik citeer Luc Meyermans over de Domaine d’Escalin: “Volle wijn, heel genietbaar, zeker nog 10 jaar bewaarbaar. Topwijn. Zoveel zachtheid na 2 jaar is ongezien.”

Voor ik overga tot de meer gedetailleerde bespreking van de drie wijnen, wil ik toch ook nog graag eens de inspanningen van Lionel Rigolet en zijn keukenbrigade benadrukken. Zij zijn erin geslaagd om een menu te serveren dat PERFECT paste bij de wijnen. Chapeau voor zoveel kunde. Dit is 3-sterren kwaliteit! En op dat vlak ben ik wél een kenner. 😉

 

Wat maakt deze wijnen nu zo uniek?

 

 

 

 

 

De combinatie van een gunstige bodem met een dikke laag kiezels waarop 30 tot 40 jaar oude wijnstokken zijn aangeplant, de mistral die het hele jaar door over de wijngaard blaast en als warmteregelaar fungeert, milieubewuste technieken die een teelt zonder onkruidverdelgers en pesticiden garanderen en last but not least de inbreng en verfijning van oenoloog Denis Dubourdieu maken van deze wijnen een unieke ontdekking.
 

Esprit d’Escalin 2012

 
 
Druivensoort: 55% Grenache, 45% Syrah
Alcohol: 14,5%
Degustatie: De Esprit d’Escalin combineert de kwaliteiten van beide emblematische Rhônedruiven. De neus is zeer fris, met geuren van rode vruchten en keren. De mond bevestigt deze impressies met aroma’s van morellen en zachte kruiden en biedt een fraaie balans tussen fruit, sucrositeit en structuur. Het resultaat is een wijn die heerlijk aangenaam wegdrinkt.
Gault&Millau: categorie “Wijn en Champagne 2015”: 15/20.
Richtprijs: € 15,62
 

Micro-cuvee Jardin d’Escalin 2012

 
 

Druivensoort: 100% Syrah
Alcohol: 14%
Degustatie: De neus opent met minerale noten, die typisch zijn voor de kiezelbodem, gevolgd door aroma’s van kleine rijpe bosvruchten. De afdronk is compact en fraai in evenwicht en bevestigt het krokante fruit en de confituur van aardbeien en blauwe bosbessen. In de finale zijn exotische specerijen herkenbaar.

Gault&Millau: categorie “Wijn en Champagne 2015”: 15,5/20.
 

Richtprijs: € 18,90

Premiumwijn Domaine d’Escalin 2012

 

Druivensoort: 100% Syrah, de volledig rijpe syrahdruiven worden pas geoogst na het proeven van de druiven. Deze test bepaalt de oogstdatum van elk perceel. 37% ontwikkeld op eik gedurende 12 maanden.
Alcohol: 14,5%
Degustatie: De complexe en verfijnde neus opent met noten van pijnboompitten en aroma’s van kreupelhout. De afdronk is bijzonder harmonisch en combineert zwart fruit met Provençaalse kruiden, laurier, jeneverbes en een lichte rooktoets, de signatuur van de rolkeien in de bodem.

 

Richtprijs: € 25,45.

Het wijnhuis:
Vignobles Baron d’Escalin SAS
980, Route des Charrettes
F 26290 Les Granges Gontardes
Tel. +33 (0) 4 75 98 58 40
info@barondescalin.com
www.barondescalin.com

De Baron d’Escalin wijnen worden verdeeld door:
PJ Vermeiren BVBA
Didier Kort
Gelaarsde Kat Plein
1180 Brussel
info@pjvermeiren.be
Tel. +32 (0) 2 374 90 33

Momenteel zijn ze reeds verkrijgbaar bij volgende detailhandelaars:
CellAR in Bachte Maria Leerne (bij Gent)
Nico Knott in Nidrum
Vima in Crisnée
Domi Vins in Ottignies
Un Soir Un Vin in Nijvel

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.579 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Goede wijn behoeft geen krans…

by Myriam time to read: 3 min
0