Hap en Tap logo zonder streep
Bier

Kaas + bier = plezier!

7 sep 2015 | Events, Reviews

Kaas en wijn geeft venijn. Kaas en bier geeft plezier! Natuurlijk is dat niet waar. Ik heb het oude gezegde “Bier na wijn geeft venijn, wijn na bier geeft plezier” gewoon eventjes vervormd om mijn boodschap duidelijk te maken. Inderdaad, wanneer men kaas zegt, dan denken al te veel mensen aan wijn als ideale begeleider. Niets fout mee, natuurlijk. Maar kaas en bier gaan ook wonderwel samen en dat wordt al te vaak vergeten.

 
 
 

Daar heeft de Noord-Hollandse Gouda met het Rode Zegel dus een mouw aangepast. Het kwaliteitslabel huurde niemand minder dan 2-sterren chef Viki Geunes in om een paar nieuwe recepten te verzinnen waarin de Noord-Hollandse Gouda een perfecte match vormt met een van de biertjes van Palm Breweries. Wie nu – net als ik verkeerdelijk – denkt dat het hier alleen Palm betreft, slaat de bal mis. De brouwerij heeft heel wat meer te bieden!

Om deze samenwerking wereldkundig te maken, organiseerden beide partijen een groots opgezet evenement: het Feest van de Smaak… Hap & Tap was een van de genodigden aan de eretafel. Datum van de afspraak was de laatste zaterdag van augustus. Place to be de hoppevelden aan de brouwerij in Steenhuffel. Voor alle zekerheid waren ook de weergoden uitgenodigd, zodat we taferelen kregen ‘zoals in de boekskes’. Neen, neen, niet de roddelblaadjes, maar de lifestyle magazines!

Ik proefde achtereenvolgens
>  Boerenbrood met witloofsalade en gerookte paling met Brugge Tripel. De perfecte combi omdat de lichte bittere smaak van het bier en de witloofsalade mooi contrasteert met de oude rijpe Noord-Hollandse Gouda.
> Zuurdesembrood met gegrilde peer en knolselder met Rodenbach Vintage. De geroosterde broodsmaak sluit zeer nauw aan met de Rodenbach Vintage.
> Gerookte kipfilet met verse vijgen met Rodenbach Caractère Rouge. De smaakimpressies van de kaas kan je helemaal linken aan de basis van dit bier: volle rijke smaken en een zuurtje. De verse vijgen zorgen voor de verdere gelijkenis, refererend naar de fruittoets in het bier. De gedroogde vijgen complimenteren dan weer het roestige in het bier.
> Crostini met rode biet en zwarte olijven met Palm Hop Select. De perfecte kaas&bier-combinatie omdat: De Belegen Noord-Hollandse Gouda is hier het allesbindend element met de aardse smaken van de biet, het geroosterde van de toast en de mediterrane, mineraalachtige smaak van de olijf. De PALM Hop Select ondersteunt dit en zorgt voor het blijven aanscherpen van het smaakpalet.
> Tartaar van runds met chips van pastinaak met een Cornet. De zoete maar toch pittige smaak van de pastinaak en het verfijnde krabvlees vormt een mooi contrast met het boterige/zoute van de Overjarige Noord-Hollandse Gouda.  De Cornet zorgt voor de perfecte balans.

Mijn favoriet? Overduidelijk het laatste bordje. Viki saved the best for last! Zijn jullie ondertussen aan het watertanden en willen jullie dit ook wel eens proeven? Dat kan, alle recepten staan immers op de website van het Rode Zegel. Geen zin om moeite te doen? Klik dan gewoon op de linkjes onder elk recept. Wil je nog meer foto’s van het event ontdekken? Dat kan op de Facebook pagina van het Rode Zegel. Like die meteen ook even, dan blijven jullie op de hoogte van toekomstige initiatieven en wie weet, zijn jullie net als de 100 genodigden, de volgende keer ook van de partij!

Nog vragen? Voor alle info over de Noord-Hollandse Gouda met het Rode Zegel moet je hier zijn. Meer weten over de Palm Belgian Craft Brewers? Dit is de plaats. Zin gekregen om in mijn voetsporen te treden en de brouwerij te bezoeken? Alle info vind je hier.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.532 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Kaas + bier = plezier!

by Myriam time to read: 2 min
0