Hap en Tap logo zonder streep
Coq au vin

Coq au vin, puree met salie-botersaus

20 sep 2015 | Hoofdgerecht, Hoofdgerecht met vlees of gevogelte

Het wordt terug herfst en ook al is dit NIET mijn favoriete seizoen, toch heeft het ook zijn mooie kanten: de champignons, vijgen, appels en peren liggen al volop in de schappen en binnenkort is er terug wild. Niks smaakt zo goed als een hartverwarmende kom soep (of een warme choco) na een lange boswandeling. En er zijn de sudderpotjes die uren staan te pruttelen op het vuur of in de oven en hun heerlijkste geuren (lastige woordcombi voor een West-Vlaamse!) verspreiden.

Maar ik moet jullie iets bekennen. Ik maakte nog nooit coq au vin. Kan je je dat voorstellen? Ik at het al wel en het beviel me telkens opperbest, maar het kwam er gewoon nog nooit van om het zelf te maken. De hoogste tijd dus om mijne Creuset (mijn verjaardagscadeau voor mijn 50 lentes, remember?) terug boven te halen en deze onvergeeflijke fout recht te zetten.

Ik vond een geweldig recept op Pinterest (vooral geweldig gefotografeerd, de foto’s die op Pinterest circuleren maken me nog elke dag gezond jaloers), maar ik paste het wel aan. In het recept werden kippenborstfilets gebruikt, maar daar ben ik geen voorstander van. OK. Het gaat sneller. Maar stoofpotje rijmt nu eenmaal niet met snel, als je ’t mij vraagt. Neen, ik nam een hele hoevekip (die ik vakkundig liet versnijden door mijn slager). Wat die puree betreft, die maakte ik wel helemaal volgens het oorspronkelijke recept. Nom, nom, nom. Ik zou bijna van de herfst gaan houden…

Nodig voor 4 personen

Voor de coq au vin:
4 dikke sneden gerookt spek, in blokjes
4 el olijfolie
Zout en peper naar smaak
1 zoete ui, fijngesnipperd
4 teentjes look, fijngesneden of geraspt
1 kleine zoete aardappel, geschild en in blokjes van 1,25 cm gesneden
2 medium wortels, in blokjes van 1,25 cm gesneden
2 el tomatenpasta
1 grote hoevekip, versneden
250 g champignons, in plakjes gesneden
480 ml rode wijn, of meer indien nodig
480 ml kippenbouillon
2 laurierblaadjes
4 volledige takjes verse tijm
Een handje verse peterselie, fijngehakt

Voor de puree:
4 grote bloemig kokende aardappelen
2-4 teentjes look, gepeld (ik gebruikte er 4)
Zout
8 el ongezouten boter, gebruind
8 verse salieblaadjes, fijngehakt
180 ml volle room

Werkwijze

Verhit een grote stoofpot op middelhoog vuur en bak het spek krokant. Voeg een scheutje olie toe indien nodig en voeg de ui, knoflook, wortelen en zoete aardappel toe. Stoof de groenten en roer regelmatig tot ze zacht en licht gekarameliseerd zijn. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Roer er vervolgens de tomatenpuree door en schuif vervolgens de groenten naar de buitenkant van de pan om ruimte te maken voor de kip. Voeg indien nodig een scheutje olie toe in de pan. Kruid de kippendelen met zout en peper. Leg de kip in de hete pot en schroei aan alle kanten tot ze bruin is.

Voeg de in plakjes gesneden champignons toe en bak nog een minuut of twee. Giet er nu langzaam de rode wijn en kippenbouillon bij. Voeg laurier en tijm toe en breng op smaak met zout + peper. Roer alles eens goed door om alles te mengen en zet een deksel op de pot. Laat de kip gedurende ca. 1 à 1 1/2 uur sudderen op een heel zacht vuurtje of zet ze in een voorverwarmde oven bij 120° C.

Breng in een grote kom koud water de aardappelen en de look aan de kook. Voeg zout toe en kook de aardappelen tot ze zacht zijn. Dit duurt ca. 20 tot 30 minuten. Giet de aardappelen af, schep ze terug in de pot en pureer ze op een laag vuur, of mix ze tot puree in de kom van een staande mixer uitgerust met een vlinder. Voeg de room en 2 koffielepels zout toe.

Smelt in een koekenpan of kleine sauspan de boter samen met de fijngehakte salie op een matig vuur tot ze net bruin wordt. De boter zal eerst smelten, schuimen en sissen, waarna ze bruin begint te worden langs de onderkant en naar noten begint te geuren. Vandaar de naam hazelnootboter. Klop de bruine stukjes los van de bodem van de pan. Giet de gebruinde salieboter in de warme aardappelpuree. Proef en breng op smaak met zout en peper indien gewenst.

Verwijder de laurierblaadjes voor het serveren uit de coq au vin. Schep de puree op het bord. Schik er de kip naast en lepel dan de saus + groenten over de kip. Strooi er verse peterselie over.

Bron: recept van de blog Half Baked Harvest.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

4 Reacties

  1. Hap & Tap

    Waaaaw, Cecile, jij bent wel heel snel. 's morgens recept gelezen en 's middags al gemaakt. Het doet me plezier dat het jullie gesmaakt heeft!
    Liefs
    Myriam

    Antwoord
  2. Hans

    Vanavond maak ik voor de eerste keer één van je recepten klaar. Ik zie er al naar uit… Ik combineer het met een Campagne de Centeilles (95% cinsault en 5% syrah) van Clos Centeilles uit de Minervois. Bourgogne stijl uit de Languedoc. Het water komt me nu al in de mond.

    Groeten
    Hans

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Och, Hans, ik snap je helemaal! Bourgogne is mijn favoriete regio, maar die van jou klinkt ook heerlijk. Laat het smaken!

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Coq au vin, puree met salie-botersaus

by Myriam time to read: 3 min
4