- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Mijn terugblik op 2018 + jullie top 5

Mijn terugblik op 2018 + jullie top 5

2018 was een jaar dat op persoonlijk vlak gepaard ging met hoogtes en laagtes. De tweede titel van Club Brugge op drie jaar én de bijhorende Champions League uitstapjes naar Madrid, Nice/Monaco en Dortmund waren een van de hoogtepunten. Het overlijden van mijn vader afgelopen zomer was een absoluut dieptepunt. Hoewel je er altijd rekening mee houdt dat het kan gebeuren en al zeker als je beide ouders de 90 voorbij zijn, doet het toch verdomd zeer. Ik had niet gedacht dat het me zo zou aangrijpen… en dat nog steeds doet. De tranen kunnen nu, 4 maand later, nog steeds van het ene moment op het andere over mijn wangen rollen. Het gemis doet echt fysiek pijn. Anderzijds ben ik ook heel dankbaar dat mijn moederke zich zo kranig houdt. Dat had ik echt niet verwacht en dus geniet ik dubbel van de tijd die ons nog rest. ??

Op blogvlak was het een rustig jaar. Geen uitschieters zoals in 2017 toen ik de Tarte à Moi wedstrijd én een Foodblog Award won… om de eenvoudige reden dat de Belgian Foodblog Awards een jaartje oversloegen en pas in april 2019 terug georganiseerd worden. Bereid jullie dus al maar voor op terug een pak stemmenronselarij in het voorjaar. ? Rustig betekent echter niet dat ik stilzat. Ik liet terug 204 blogrecepten en -artikels op jullie los, iets waar jullie massaal van genoten: in 2018 vonden niet minder dan 356.786 personen de weg naar Hap & Tap met in december een absoluut record met meer dan 90.000 (!) unieke bezoekers. Jullie genoten, maar dat deed ik zelf ook.

De PR-bureaus overtroffen zich om me op de meeste chique plaatsen hun brands te laten ontdekken: ik proefde desserts met Parmaham bij Roger Van Damme, een gastronomisch menu met Marlène® appels bij L’Envie, Elvea tomaten bij Peppe, een afternoon tea met Graham’s porto bij Joost Arijs,…

Ik ging dineren in de meest verrukkelijke restaurants: dichtbij huis in Gent bij Volta, iets verder weg in Sint-Amands bij Café d’O, nog verder weg in Antwerpen in het Radisson Blu,… tot in het buitenland, in de Pressroom in Amsterdam. Ik ging barbecueën bij de Ierse ambassadrice, nipte van de beste champagne bij Charles Heidsieck en ontdekte de cool climate wines van Vinetiq. Ik at chocolade tot ik er buikpijn van kreeg bij Tony’s Chocolonely en maakte kennis met de nieuwste theepairing trend.

Ik trok erop uit, dichtbij naar Ronse, maar ook iets verder weg naar London en Turijn waar ik getuige was van de kwalificatie van het Belgisch team voor de wereldfinale van de Bocuse d’Or in Lyon 2019 (iets waar ik nu al naar uitkijk). En ja, ik draaide een nachtje mee bij een bakker, iets wat al heel lang op mijn bucket list stond. (Mijn volgende droom: een dag in de huid van een marktkramer kruipen – bij voorkeur in een viskraam. Het viswijf uithangen, dus. Letterlijk! Kan je me hierbij helpen, je weet me te vinden!).

 

Jullie top 5 in 2018

Zoals elk jaar – ik val in herhaling – zijn het dezelfde oude recepten die het vaakst bekeken worden, al heeft er zich dit jaar wel een kleine verschuiving voorgedaan. Zo is de hazelnootmeringue-rol met Frangelico room uit de top 5 gedonderd en heeft plaats moeten maken voor de macarons met gerookte zalm (24.634 views). Voor de rest blijft alles ongewijzigd. Er zijn nog zekerheden in het leven: wint Bohemian Rhapsody elk jaar de top 2000, dan winnen ook nu weer mijn wentelteefjes met grote voorsprong de race voor de 1e plaats met 56.665 views, gevolgd door de gebakken scampi’s in tomaten feta saus (32.727 views), de chocolademousse met speculoos slagroom (31.930 views) en de aardbeienmousse met mascarpone (26.986 views).

De recepten die jullie in 2018 het leukst vonden, zijn geworden: 3 hartige en 2 zoete recepten.

Op de 5 de plaats het watermeloen, gin tonic, feta, olijf hapje.

Watermeloen, gin-tonic, feta, olijf hapje

 

Op 4 het gelakt en zacht gegaard buikspek met pinda’s.

Gelakt en zacht gegaard buikspek met pinda's

 

De bronzen medaille is voor de feesttaart – cijfertaart – harttaart.

Feesttaart - Cijfertaart - Harttaart!

 

Het tweede meest bekeken recept is de tartaar van makreel, Granny Smith en komkommer.

Tartaar van makreel, Granny Smith en komkommer

 

Jullie favoriete recept in 2018 was… tromgeroffel… de yoghurtmousse met mango.

Yoghurtmousse met mango, het ideale last-minute BBQ-dessert!

 

Vooruitzichten voor 2019

Voor het komend jaar heb ik weinig concrete plannen. Of toch, een paar. Ten eerste, ik heb een goed voornemen, nl. stoppen met nagelbijten. Mijn dochter trouwt in augustus en ik wil mooi gelakte nageltjes die dag. ?? Ten tweede, ik wil het lopen écht terug oppikken en ben ingeschreven voor de marathon van de Médoc in september. Mijn agenda gaat dus nog propvoller (bestaat dat woord eigenlijk wel? ?) zitten. Als het me eens niet lukt om 4 keer per week te bloggen, dan weten jullie al wat daar de oorzaak van is. Het bloggen moet plezant blijven en mag geen extra stressfactor zijn. Ah ja, want ik mag niet meer op mijn nagels bijten. ?

Wat ook nog tot een (korte) periode van non-activiteit kan leiden, dat is mijn nieuwe keuken. Yep, het kan niet meer zijn. Ik ben mijn veel te kleine werkblad beu. Aangezien ik zelf niet zag hoe ik de beschikbare ruimte praktischer kon inrichten, heb ik een binnenhuisarchitecte onder de arm genomen. Vé, zo heet de jongedame, heeft alvast prima werk geleverd en maakte een schets van hoe mijn toekomstige keuken er zal gaan uitzien. De werken zijn wel ingrijpend, want de achterdeur moet eruit en er moet een muur in de plaats komen. Daarom gaan we wachten tot na de winter om alles te laten uitvoeren, wat mij dan weer de tijd geeft om te ontdekken wat ik precies wil: welk materiaal, welk werkblad, welke ovens,… I’ll keep you posted. En als jullie tips hebben, ik sta altijd open voor tips!

Zo, rest mij enkel nog jullie een fantastisch eindejaar te wensen en een heel gelukkig 2019!

Liefs

x

Myriam

PS Heb je een van mijn recepten thuis geprobeerd? Je maakt me gelukkig als je me even laat weten of het je gesmaakt heeft: door mij te taggen op Facebook of op Instagram. Reageren onder het recept kan natuurlijk ook.

Related Post