Tartaar van makreel, Granny Smith en komkommer

door | feb 12, 2018 | Voorgerecht, Voorgerecht met vis

Dit recept printen? Print dit recept
Tartaar van makreel, Granny Smith en komkommer
Wat ben ik toch een ongelooflijke Piet Precies. ’t is nooit goed genoeg. Ik volgde 2 weken geleden een kookles bij l’Improviste by David in Waregem en proefde daar deze tartaar van makreel, gemaakt door Xander, de souschef van David. Alleen presenteerden de heren dit gerecht in een bord met een motiefje, waardoor het niet helemaal tot z’n recht kwam. Allez, dat vond ik toch. Oordeel zelf maar. Dit is de foto gemaakt bij David:

 

Tartaar van makreel, Granny Smith en komkommer

 

En dus maakte ik de tartaar van makreel opnieuw en serveerde hem in een wit bord. Nu ja, een straf was dat niet. Het gerecht is héérlijk én helemaal niet moeilijk te maken. En door de kleuren ook al een beetje lente op het bord. Een schilderijtje! En? Had ik gelijk om het opnieuw te maken of overdrijf ik nu? Hieronder de foto uit mijn keuken. ?

Tableware: laag bord van Studio Piet Boon uit de Base collectie van Serax, mij vriendelijk aangeboden door Kookstudio D’Hondt.

 

Tartaar van makreel, Granny Smith en komkommer

 

Recept voor tartaar van makreel, Granny Smith en komkommer

(Voor)bereidingstijd: 40 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 2 personen:
3 verse makrelen, gefileerd
1 Granny Smith
1/2 komkommer
1 limoen, sap en zeste

Voor de zure room:
250 g zure room
30 g gewone room
3/4 van een gelatineblaadje (1 blaadje weegt 3,2 g)
Wat fijngehakte dille
Peper en zout

Voor de dille-olie:
1 pakje dille (15 g)
200 ml neutrale olie (ik gebruikte zonnebloemolie)

 

Werkwijze

Haal het vel van de makreel en verwijder de graat. Snijd het visvlees in blokjes.

Snijd de helft van de (ongeschilde) Granny Smith in staafjes en de rest van de appel in blokjes. Leg de appelstaafjes en -blokjes in water met wat citroensap tegen het verkleuren.

Schil de komkommer en snijd hem in dunne plakjes. Steek met een uitsteekring kleine rondjes uit het midden. Kruid die rondjes met mirin en peper en zout.

Snijd de rest van de komkommer in blokjes.

Meng de blokjes makreel met de helft van de komkommer- en appelblokjes. Bewaar de andere helft van de komkommer- en appelblokjes.

Kruid de tartaar van makreel met peper en zout.

Doe er een scheutje olijfolie bij en verfris met wat limoensap en -zeste. Zet apart en koel weg.

 

Voor de zure room:
Week het gelatineblaadje in een ruime hoeveelheid koud water.

Warm de gewone room op in een pannetje op het vuur of in een kommetje in de microgolf. Los de uitgeknepen gelatine op in de warme room.

Klop deze room samen met de zure room op. Kruid met peper en zout en meng er de fijngehakte dille onder. Schep de room in een spuitzak.

 

Voor de dille-olie:
Blancheer de dille (met stengels en al) in kokend gezouten water gedurende ca. 3 min.

Giet de dille af en verfris meteen. Knijp de dille goed uit en doe ze samen met de olie in de RVS-kom van de Magimix CookExpert. Stel in: EXPERT / 70° C / 7 min. Verhoog de snelheid daarna en blend op maximale kracht.

Passeer alles door een doek.

 

Afwerking

Schep 2 quenelles van de tartaar van makreel op het bord.

Schik er komkommerrondjes en Granny Smith tegenaan.

Spuit enkele toefjes van de zure room op het bord.

Werk af met kleine schepjes appel- en komkommerblokjes.

Giet er wat dille-olie bij en schik er tot slot een takje dille op.

 

Bron: recept van Xander Verzelen, souschef bij L’Improviste by David.

BewarenBewarenBewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Related Post

Hap en Tap Belgian food blog awards 2017

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 1.989 andere abonnees

Archief

  • 2021 (98)
  • 2020 (190)
  • 2019 (201)
  • 2018 (204)
  • 2017 (206)
  • 2016 (210)
  • 2015 (213)
  • 2014 (203)
  • 2013 (214)
  • 2012 (119)

14 Reacties

  1. Katriend

    Hé dat vind ik nu gek, Myriam, dat je het ‘minste’ deel van de komkommer gebruikt. Het oogt niet zo mooi en de zaadlijst is toch het meest smaakloze, waterachtige deel, niet?! Vond jij dit een meerwaarde hebben?
    En inderdaad, dit frisgroene gerechtje heeft enkel een neutrale ondergrond nodig. Goed gedaan!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Katrien
      Alles van de komkommer (behalve de schil) wordt gebruikt en de zaadlijst krijgt een ‘boost’ door de mirin.
      En het ziet er wel mooi uit, toch? ?

      Antwoord
  2. ingrid

    waw, mooier op een wit bordje vind ik ook! ziet er super lekker uit! proficiat

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dankjewel, Ingrid, om mij te steunen in mijn “Piet-Precies-zijn”! 😉

      Antwoord
  3. Koen

    Beste Myriam, toevallig jouw fantastische blog ontdekt. Er wacht mij veel probeerwerk. Er staat zoveel lekkers op. Deze geprobeerd en lekker bevonden. Als ijsjesfreak zou ik de rondjes komkommer vervangen door (koffielepel)quenelles van komkommer ….

    Antwoord
  4. De Wit

    Dag Myriam,

    Kan ik de dilleolie ook met de thermomix bereiden ?

    Antwoord
      • Kunigunde

        Ik heb geen van beiden, kan ik geen zonnebloemolie impregneren met dille? als ik een flesje maak en een week laat staan mss?

        Antwoord
        • Myriam Minne

          Oei nee hoor. Dan ga je een bruin sopje krijgen, vrees ik. Door de zuurstof gaat je olie verkleuren. In jouw geval, zou ik de dille heel kort blancheren, laten afkoelen op ijswater zodat de groene kleur behouden blijft en dan op volle toeren mixen in je blender en door een neteldoek of koffiefilter laten uitlekken. Dit best niet lang op voorhand doen, want hoe langer de olie blijft staan, hoe maar ze haar mooie frisgroene kleur gaat verliezen.
          Succes en smakelijk!

          Antwoord
  5. Mireille

    Beste Myriam, ik heb al veel gerechtjes gemaakt van jouw blog en steeds een groot succes! Vandaag stond deze op het programma: de smaken zijn superlekker, maar ik had wel problemen om de makreel mooi te snijden. Heb je tips om dat vel van de makreel mooi te verwijderen of zou je dat laten doen door de vishandel? Dit liep niet zo vlot bij mij en daardoor ‘brak’ de makreel wat en kon ik hem niet mooi in blokjes snijden. De smaak was perfect. Aangezien ik dit receptje binnenkort graag zou maken als voorgerecht voor een gezelschap van 12, wil ik natuurlijk ook een mooie presentatie. Alvast bedankt voor je tips!
    P.S.: ik ga ook voor een wit bordje kiezen 🙂

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Mireille
      Ik heb dit inderdaad door mijn visboer laten doen. Ik heb zoiets van ‘schoenmaker blijf bij je leest’. Koken en bloggen is mijn leest, vis fileren is die van de visboer. ?
      Ik doe dat ook met wild: filets nodig? De poelier vragen. Ik probeerde dat ooit zelf allemaal te doen, maar dat liep niet goed af.
      Succes met je maaltijd! En vooral smakelijk!
      Liefs
      Myriam

      Antwoord
  6. Sjak

    Eerlijk gezegd, ….. ik vind die op het bord met motief ook wel mooi.
    Maar, wat een prachtige recepten staan er op je blog. Word er helemaal blij van. Kwam toevallig hier terecht via pinterest, op zoek naar inspiratie voor 21diner van zoonlief. Nu maar hopen dat ik het enigszins na kan produceren.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Sjak
      Wat een fijne reactie! Zo tof dat je mijn blog ontdekt hebt. Neus maar gezellig rond. Er staan ondertussen meer dan 1200 recepten op. 😉
      Er zit zeker en vast iets tussen voor dat diner van jou. En zo moeilijk is het allemaal niet. Soms ziet het er heel fancy uit (zoals mijn kastanjesoep van afgelopen vrijdag), maar zit het effect hem in de presentatie. Dat is trouwens ook zo met deze tartaar. Ziet er ‘restaurantwaardig’ uit maar is écht eenvoudig om na te maken.
      Succes en smakelijk!
      Myriam

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

5  +  4  =  

Tartaar van makreel, Granny Smith en komkommer

by Myriam Minne time to read: 2 min
14
%d bloggers liken dit: