Nu, wat dit hapje betreft, zullen jullie moeten vertrouwen op het (deskundige) oordeel van mijn man, want zelf heb ik niet kunnen proeven. Mijn dierbare echtgenoot heeft in zijn eentje 300 g buikspek achter de kiezen gestoken. ? Nu, zijn reactie was: “vrouwe, dit is zelfs nog beter dan op restaurant.”. Tjah, als je weet dat dat restaurant 15/20 heeft in de laatste Gault Millau, dan kan dat tellen als compliment!
Recept voor gelakt en zacht gegaard buikspek met pinda’s
(Voor)bereidingstijd: 10 min
Gaartijd: 24 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten voor 8 personen:
300 g Glorius buikspek
2 dl bruine fond
2 takjes tijm
1 laurierblaadje
2 teentjes look
8 houten spiesjes
Lak:
45 g Luikse stroop
140 g ketchup
140 g honing
5 cl sojasaus
Voor de afwerking:
2 lente-uien
1 handje verse koriander
1 handje platte peterselie
1 chilipepertje
1 handje gezouten pistachenoten
Sap van 1/2 citroen
Scheutje olijfolie
Peper en zout
Werkwijze
Spoel het buikspek af onder de koude kraan en dep het droog met keukenpapier.
Doe het spek met de overige ingrediënten in een kookzak en vacumeer deze maximaal. Laat het buikspek in 24 u gaar worden in het waterbad op 65° C.
Mix ondertussen alle ingrediënten van de lak samen. Tijd genoeg. ?
Maak ook het kruidenslaatje: snijd het wit van de lente-uien in ringen. Het groen snij je in dunne, lange repen die je op ijswater legt. Snipper de koriander- en peterselieblaadjes grof. Snijd het chilipepertje in ringetjes. Je kan de zaadjes verwijderen, als je het niet te pittig wil. Meng alles samen en breng op smaak met olijfolie, citroensap en peper en zout.
Hak de gezouten pinda’s grof in de hakmolen van de Bamix.
Haal het buikspek na 24 u uit de kookzak en snijd het zwoerd dun af.
Verdeel het vlees in 8 porties en rooster het krokant in een koekenpan (of op de barbecue), terwijl je het instrijkt met de lak.
Prik het vlees op houten spiesjes.
Werk af met de grofgehakte pinda’s en het kruidenslaatje. Serveer meteen.
Bron: het boek Sous Vide van Veltman Uitgevers voor de garing van het vlees, de website van Duroc d’Olives voor de lak en inspiratie opgedaan bij Karel De Stoute voor de afwerking.
Beste,
Het is toch altijd leuk ”s ochtends (voor dag en dauw) als eerste jouw mailtje te zien blinken ??
Dag dieet, leve die-eet lekker!
Bedankt voor zoveel leuks.
Griet
Oh Griet, wat een grappige reactie. ??
Het leven is veel te kort om te diëten!
Eet smakelijk en geniet!
Myriam
Hebje een tip voor als je geen vacuum machine en dergelijke hebt?:)
Dan kan je het vlees bereiden zoals in het oorspronkelijke recept van de website van Duroc d’Olives: http://www.durocdolives.com/nl-BE/recepten-buik-buikspek/yakitoristicks-buikspek-duroc-d-%98olives-met-oosterse-lak-salade-van-rode-ui-pindasaus-/6-7-12-20.html
Maar ik zou je toch echt de (kleine) investering van een vacumeertoestel en een Anova aanbevelen, Jelle: weinig geld voor een groot(s) resultaat!
Groetjes
Myriam
Wat heb je dit weer heerlijk voor mekaar Myriam!
Met goeie producten is het helemaal niet zo moeilijk om heerlijke gerechten te maken. 🙂
Bedankt voor het vertrouwen!
Myriam
Hallo, kan je dit ook “sous- vide” (op 60°C) bereiden i.p.v. in een warmwaterbad? Heb je dan ook 24u nodig?
Annemie
Dag Annemie
Ik snap je vraag niet goed. Dit IS sous-vide gegaard. Zoals je kan lezen, trek ik het vlees vacuüm… Wil je het garen in een stoomoven misschien? Dat kan ook en ja, ook dan duurt het 24 uur.
Succes en smakelijk!
Ja, ik bedoelde het programma “sous-vide” in de stoomoven. Dank je voor recept!
Hallo Myriam,
Ik zal nu vrijdag 1 kg buikspek “sous-vide” klaarmaken in de lage drukstoomoven van Miele voor kerstavond. Moet ik dan alle ingrediënten van de kookzak vermenigvuldigen maal 3 ?Moet ik na de bereiding mijn zak onmiddellijk laten afkoelen in ijswater omdat ik dit maar 3 dagen later zal verder afwerken ? Mag de afgekoelde kookzak met het vocht in de frigo bewaard worden of is het beter om het vlees opnieuw vacuüm te trekken zonder de bruine fond? De voorgestelde hoeveelheid van de laksaus in het recept zou dat voldoende zijn om 1 kg buikspek in te wrijven ? Alvast bedankt voor het mooie recept.
Dag Goedele
Wat de ingrediënten voor in de kookzak betreft, zou ik niet x 3, maar x 2 doen. Dat zou moeten volstaan.
Inderdaad de kookzak snel afkoelen en in de frigo bewaren mét alle ingrediënten. Die zijn vacuüm getrokken en daar kunnen dus geen bacteriën aan komen.
Wat de lak betreft, de hoeveelheden zou ik x 1,5 doen. Dat zou moeten volstaan.
Succes en smakelijk.
Laat zeker eens weten hoe het ging.
Groetjes
Myriam
Dag Myriam,
Alvast bedankt om mijn vragen te beantwoorden en ik laat u zeker iets weten.
Nog twee vraagjes.
Hoeveel dagen of weken zou ik de vacuüm zak kunnen bewaren met het vocht in de frigo nadat dit sous-vide klaargemaakt is ?
Kan ik het buikspek ook in de diepvries steken met het vocht nadat dit klaargemaakt is ?
Prettige feestdagen nog.
Groetjes Goedele
Dag Goedele
Volgens mij kan je het heel lang bewaren. Kijk maar naar de sous-vide gegaarde gerechten in de supermarkt. Die blijven ook weken goed, maar ik durf er mijn hand niet voor in het vuur steken. Ik zou niet willen dat je gasten de dag na het eten van je gerecht ziek in bed liggen.
Wat het diepvriezen betreft, volgens mij mag dit ook, ja. Alleen als je vlees vooraf nog niet diepgevroren is, natuurlijk…
Succes!
Hallo Myriam,
Mijn hapje “zacht gegaard buikspek met pinda’s” was zacht en super lekker van smaak door de lekkere laksaus. Ik heb buikspek Duke of Berkshire genomen en vond wel dat er nogal veel vet aan was. De volgende keer zal ik Glorius buikspek kopen, dat is misschien met minder vet. De hoeveelheid van de bruine fond dat U mij aangeraden had was goed maar ik heb de laksaus maal 1,5 gedaan en dat is veel te veel. Volgende keer zal ik de hoeveelheid van de laksaus delen door 4. Jammer dat ik geen foto kan mailen want ik was echt fier op mijn hapje. Misschien kunt U eventjes kijken op mijn pinterest account met recepten “geprobeerd” ?
Hoi,
Ik heb dit afgelopen weekend klaargemaakt! Topper!
Het smaakte heerlijk.
Van de lak deed ik maar de helft klaar, en ook dit was voldoende.
Ik heb een vacuumtoestel en deed dus alles enthousiast in de zak (spek, fond en kruiden).
Geen idee wat er misloopt, maar als ik dit wil vacumeren… alle fond liep rechtstreeks mijn toestel binnen.
Dit tot 2x toe geprobeerd… en aangezien ik liever geen defect toestel had… het opgegeven.
Ik heb mijn spek dan maar in een afgesloten diepvrieszakje gedaan, en zo in de sous-vide gedaan.
Zijn er andere tips om dit toch vacuum te doen?
Dag Aline
Ik zet met toestel altijd op de rand van de tafel en laat mijn zakjes naar beneden hangen. Ik duw het toestel af wanneer alles naar boven borrelt.
Heb jouw probleem ook al voor gehad. 😉
Groetjes
Myriam
Hoi Myriam, is dit 1 snede van 300gr? Grt
Jazeker, Julie. 1 dikke plak!