Wentelteefjes uit de oven met appel en kaneel

Het moeilijkste van dit recept was het bedenken van een passende naam, want eigenlijk dekt wentelteefjes de lading niet. Wentelteefjes worden gemaakt met oud brood, maar ik gebruikte (oude) croissants. En wentelteefjes bak je doorgaans in de pan, maar ik gebruikte mijn oven. En voegde er appels aan toe. En kaneel. En gember. En nootmuskaat.

Het op een na moeilijkste was het trekken van een deftige foto. Zolang de wentelteefjes in de ovenschotel zaten, viel het mee. Op het bord veranderden ze in… euh… iets dat precies al eens gegeten was. (Ik wil het nog deftig houden). Ik bespaar jullie de foto’s. 😉 Maar lekker dat het was! Lekkerrrrrrrr! I-de-aal als ontbijt, brunch of vieruurtje. Groot en klein zal hier dol op zijn. Een hartverwarmend herfstrecept. Herfst? Euh? Neen, ik ben niet gek geworden. Lees verder en je zal begrijpen waarom.

Ik verzon dit recept naar aanleiding van een mailtje dat ik kreeg van de communicatiedame bij Delhaize: “Vandaag willen wij je als ultieme foodie de mogelijkheid geven om jouw eigen creatie te tonen in Delhaize magazine dat midden oktober zal verschijnen en dat rond het thema “appel”. Belangrijk is dat het hoofdingrediënt van het recept appels zijn, maar voor het overige ben je volledig vrij. Kanzi, Jonagold, Pink Lady, Braeburn, Cox, Royal Gala, Primo, Granny, Jazz… het kan én mag allemaal. En of je nu wil gaan voor een hartig gerecht, een zoete hap, een gezonde snack, een smoothie of zelfs een dessert: alle variaties zijn mogelijk. Haal je kookboeken boven, ga snel aan de slag én laat het creatieve kookbeest in je los.”

Hmmmmm, ik vind het leuk als ik of een van mijn recepten in een magazine verschijnen. Altijd mooi meegenomen, die extra reclame voor mijn blog. Ik ben alvast benieuwd hoe de fotograaf van Delhaize dit recept in beeld zou brengen… Zou het er bij hem ook ‘al eens gegeten’ uitzien? 😉

Oh ja, ik ben niet beperkt tot één recept en mag er verschillende insturen, kwestie van mijn kansen te vergroten. Jullie zijn gewaarschuwd. Ik ga nog een appelrecept (proberen) maken dat 1. wel makkelijk te benoemen valt en 2. eenvoudig te fotograferen is. Wordt vervolgd!

Wentelteefjes uit de oven met appel en kaneel

 

Nodig voor 6 personen

5 croissants (je neemt bij voorkeur iets oudere croissants)
2 appels (ik koos voor Jonagold omdat ik onlangs las dat deze soort met ‘uitsterven’ bedreigd zou zijn)
Een klontje boter
1 tl citroensap
60 g bruine suiker
2 el griessuiker
½ tl vanille-extract
1 tl kaneelpoeder
¼ tl gemberpoeder
½ tl gemalen nootmuskaat
12 eieren, losgeklopt
480 ml melk
80 g ahornsiroop (maple syrup)
½ tl vanille-extract

 

Bereiding

Begin de dag voordien!

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in stukjes van 1 à 1 1/2 cm.

Bak de appelstukjes in een hete pan met een klont boter en voeg de suikers, het citroensap, de vanille, kaneel, gember en nootmuskaat toe. Bak kort tot de appels licht gekaramelliseerd zijn. Neem de pan van het vuur. De appels mogen niet gaar zijn, want ze garen nog verder in de oven.

Boter een ovenschaal in. Scheur de croissants in 4 stukken. Schik de vier stukken van 1 croissant naast elkaar in de ovenschaal. Hiertegen schik je 1/4 van de appelstukjes. Daarnaast komt terug een rij croissant. Ga zo door tot alle croissants en appels opgebruikt zijn en de ovenschaal volledig vol is.

Meng de losgeklopte eieren met de melk, ahornsiroop en het vanille-extract in een mengbeker. Giet het eiermengsel uit over de croissants. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet een nacht in de koelkast. De eiermengeling zal in de croissants trekken.

Haal de schaal ongeveer een half uurtje voor je wil bakken uit de koelkast. Verwarm de oven voor bij 175° C.

Dek af met aluminiumfolie en bak gedurende 30 minuten. Haal de aluminiumfolie weg en bak nog 25 tot 30 minuten of tot het midden stevig aanvoelt en lichtbruin kleurt.

 

Nota: uiteraard kan je voor dit recept oud (brioche)brood gebruiken i.p.v. croissants.

 

Bron: recept van me, myself and I voor Delhaize.

Related Post

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Wentelteefjes uit de oven met appel en kaneel

by Myriam Minne time to read: 3 min
4
%d bloggers liken dit: