Apfelstrudel met brickdeeg

Een tijdje geleden had ik filodeeg nodig om een notenkoekje te maken als garnituur bij een hapje. Ik vond geen filodeeg en kocht dan maar brickdeeg. Het brickdeeg deed perfect wat het moest doen (oordeel zelf en klik hier voor het notenkoekje). Toen ik op een Franse blog dit recept zag dat ook met filodeeg moest, waagde ik het er maar op om de rest van mijn brickdeeg op te gebruiken. En ook hier doorstond het deeg perfect de test.

In het oorspronkelijke recept werden rechthoekige vellen filodeeg gebruikt. De mijne waren rond en ik had vulling genoeg om 10 ronde vellen brickdeeg te bekleden, goed voor 2 ‘kleinere’ strudels waarmee 8 personen hun buikje rond kunnen eten. Geen kat ten huize Hap & Tap die daar iets op tegen had. Alles werd tot de laatste kruimel in een recordtempo verorberd.

 

Nodig voor 8 personen

1 pakje met 10 ronde vellen brickdeeg
3 grote of 4 kleine appelen (bvb. Pink Lady)
75 g rozijnen
50 g grof gehakte amandelen
2 el amandelschilfers
1 citroen
30 g suiker
1 el kaneelpoeder
3 el rum
80 g boter
3 el paneermeel
Bloemsuiker

Bereiding

Laat de rozijnen weken in de rum.

Schil de appelen en verwijder het klokhuis. Snijd in fijne schijfjes die je meteen besprenkelt met het sap van de citroen tegen het verkleuren. Meng de schijfjes appel met de suiker, de kaneel en de gehakte amandelen. Voeg ook de geweekte, maar uitgelekte rozijnen toe. Meng goed.

Laat de boter smelten op een zacht vuurtje en laat ze lauw worden.
Bestrijk de vellen brickdeeg één voor één met een borsteltje met de gesmolten boter en stapel 5 vellen op mekaar. Bestrooi het laatste ingeboterd vel brickdeeg met een dun laagje paneermeel.

Schik de helft van de appelmengeling in het midden van dit blad. Vouw de vellen strak rond de vulling tot een mooi pakketje.
Bestrijk de strudel met de rest van de boter en strooi er amandelschilfers over.

Herhaal dit met nogmaals 5 vellen brickdeeg en de andere helft appelen voor de 2de strudel.
 
Plaats de strudels met de naad naar onder op een bakplaat met bakpapier en bak ze in een voorverwarmde oven op 180° C gedurende 30 à 40 minuten of tot ze mooi goudbruin kleuren.
 
Serveer ze warm of lauw nadat je er bloemsuiker overstrooide. Geef er desgewenst een toef slagroom en een bolletje vanilleijs bij.
 
Bron: recept van de blog Framboises et Bergamote

Related Post

Tags: , , , , , , , ,

Apfelstrudel met brickdeeg

by Myriam time to read: 2 min
2
%d bloggers liken dit: