- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Wentelteefjes uit de oven met appel en kaneel

Wentelteefjes uit de oven met appel en kaneel

Wentelteefjes uit de oven met appel en kaneel

 

Nodig voor 6 personen

5 croissants (je neemt bij voorkeur iets oudere croissants)
2 appels (ik koos voor Jonagold omdat ik onlangs las dat deze soort met ‘uitsterven’ bedreigd zou zijn)
Een klontje boter
1 tl citroensap
60 g bruine suiker
2 el griessuiker
½ tl vanille-extract
1 tl kaneelpoeder
¼ tl gemberpoeder
½ tl gemalen nootmuskaat
12 eieren, losgeklopt
480 ml melk
80 g ahornsiroop (maple syrup)
½ tl vanille-extract

 

Bereiding

Begin de dag voordien!

Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in stukjes van 1 à 1 1/2 cm.

Bak de appelstukjes in een hete pan met een klont boter en voeg de suikers, het citroensap, de vanille, kaneel, gember en nootmuskaat toe. Bak kort tot de appels licht gekaramelliseerd zijn. Neem de pan van het vuur. De appels mogen niet gaar zijn, want ze garen nog verder in de oven.

Boter een ovenschaal in. Scheur de croissants in 4 stukken. Schik de vier stukken van 1 croissant naast elkaar in de ovenschaal. Hiertegen schik je 1/4 van de appelstukjes. Daarnaast komt terug een rij croissant. Ga zo door tot alle croissants en appels opgebruikt zijn en de ovenschaal volledig vol is.

Meng de losgeklopte eieren met de melk, ahornsiroop en het vanille-extract in een mengbeker. Giet het eiermengsel uit over de croissants. Dek de schaal af met aluminiumfolie en zet een nacht in de koelkast. De eiermengeling zal in de croissants trekken.

Haal de schaal ongeveer een half uurtje voor je wil bakken uit de koelkast. Verwarm de oven voor bij 175° C.

Dek af met aluminiumfolie en bak gedurende 30 minuten. Haal de aluminiumfolie weg en bak nog 25 tot 30 minuten of tot het midden stevig aanvoelt en lichtbruin kleurt.

 

Nota: uiteraard kan je voor dit recept oud (brioche)brood gebruiken i.p.v. croissants.

 

Bron: recept van me, myself and I voor Delhaize.

Related Post