Hap en Tap logo zonder streep
Hap en Tap ZALM, TERIYAKI RISOTTO VAN PARELCOUSCOUS EN SHIITAKE

Zalm, teriyaki risotto van parelcouscous en shiitake

15 okt 2021 | Hoofdgerecht, Hoofdgerecht met vis

Toeval bestaat niet. En toch! Jullie weten het (of jullie weten het niet), maar ik werk voltijds als “social media expert” en mijn belangrijkste klant is Colruyt. Ik was net copy aan het schrijven voor MOWI PURE, de duurzame zalm, die exclusief in de winkels van de Colruyt Group (Colruyt, Spar, Okay en Collect&Go) verkocht wordt, toen er een mail in mijn mailbox belandde met de vraag of ik nogmaals met de MOWI PURE zalm aan de slag wilde gaan.

Dàt hoefde mij geen 2 keer gevraagd te worden. In de maand juni maakte ik al een gerechtje met zowel de verse Baron zalmfilet als de gerookte zalm en dat was toen het neusje van de zalm! Deze keer zou ik het MOWI PURE Baron zalmhaasje combineren met teriyaki risotto van parelcouscous en shiitake, een recept dat ik vond bij Harold Kookt en al eerder maakte, maar dat de blog toen niet haalde omwille van geen mooie foto. Story of my life. Piet Precies tot in de kist…

Waarom ik megafan ben van MOWI PURE? Ten eerste, omdat hij megalekker is, maar ook – en dat is niet onbelangrijk – omdat de zalm een aantal zaken kan claimen:

  • MOWI PURE heeft het ASC-duurzaamheidskeurmerk.
  • De zalm van MOWI PURE wordt gekweekt zonder antibiotica.
  • MOWI PURE zalm krijgt veel ruimte. De zalmen leven in de ongerepte omgeving van de Noorse fjorden in enorme netten, waar ze flink kunnen zwemmen. Voor iedere 1% zalm is er gemiddeld 99% water om vrij in te bewegen.
  • De verpakkingen van de MOWI PURE Gerookte zalm zijn 100% recycleerbaar.
  • Last but not least: wist je dat de klimaatimpact van zalm veel kleiner is dan die van rund of varken?

Kortom, met MOWI PURE maak je een klimaatvriendelijke keuze. Maar, zoals reeds gezegd, MOWI PURE is vooral heel lekker. Je slaat dus twee vliegen in één klap!

Zalm, teriyaki risotto van parelcouscous en shiitake
Zalm, teriyaki risotto van parelcouscous en shiitake

Zalm, teriyaki risotto van parelcouscous en shiitake

Een heerlijk recept met het neusje van de zalm dat gemarineerd en gegaard wordt onder een krokant korstje voor nog meer smaak. Haalbaar voor iedereen. Must-make!
Voorbereidingstijd 40 min
Marineren 1 uur
Totale tijd 1 uur 40 min
Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

Voor de zalm:

  • 1 MOWI PURE Baron zalmhaasje  (± 220g)
  • 50 ml sojasaus
  • 1 el bruine suiker
  • 1 mespuntje knoflookpoeder
  • 1 mespuntje gemberpoeder
  • 1 el honing
  • 1 ei
  • Bloem
  • 3 el panko
  • 2 tl zwarte sesamzaadjes

Voor de risotto van parelcouscous:

  • 100 g parelcouscous
  • 500 ml kippenbouillon
  • 25 ml sojasaus
  • 25 g bruine suiker
  • 1 tl sesamolie
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • 1 teentje look, fijngesneden
  • 1/2 rood chilipepertje (naar smaak), fijngesneden
  • 1 kleine prei, gewassen en fijngesneden
  • 100 g pompoen, in fijne brunoise gesneden
  • 20 g Parmezaanse kaas
  • 1/2 bakje koriandr

En verder:

  • 50 g shiitake
  • 150 ml Griekse yoghurt
  • 1 limoen
  • Kruidenolie (optioneel)

Instructies
 

Voor de zalm:

  • Meng de sojasaus met de suiker, honing, knoflookpoeder en gemberpoeder.
  • Marineer hier de zalm minimaal 1 uur in.
  • Verwarm de oven voor op 180° C.
  • Meng de panko met de sesamzaadjes.
  • Kluts het ei en zet 3 bakjes naast elkaar met op volgorde bloem, ei en panko. 
  • Om de zalm aan 1 kant te paneren leg je de zalm achtereenvolgens op die ene kant in de bloem, dan in het ei en dan in de panko. Als je de korst wat te dun vindt, kan je dit nog een keer herhalen.
  • Gaar de zalm in ca. 12 min in de oven met de korst naar boven.

Voor de risotto:

  • Meng de sojasaus, suiker en sesamolie door de kippenbouillon en verwarm deze.
  • Fruit het sjalotje, de knoflook en eventueel rode pepertje.
  • Voeg de parelcouscous toe en bak even mee.
  • Schep daarna de bouillon erbij en herhaal dit steeds wanneer het vocht is opgenomen; dit duurt ca. 12 min op middelhoog vuur. Je wil de structuur van de parelcouscous nog voelen, beetgaar dus.
  • Voeg de prei en pompoen de laatste 5 min toe.
  • Snijd de koriander grof.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de Parmezaanse kaas en de koriander toe; laat dan 2 min rusten onder deksel.

En verder…

  • Bak de shiitake ca. 5 min in olijfolie. Niet te lang, anders worden ze taai.
  • Meng de Griekse yoghurt met rasp van 1 limoen en een scheutje olijfolie.
  • Doe dit over in een knijpflesje zodat je mooie dotjes kan spuiten.

Afwerking

  • Zet een kookring op het bord en schep hierin de parelcouscous; druk goed aan zodat de vorm blijft. Leg hier de zalm op.
  • Plaats enkele dotjes Griekse yoghurt op de zalm, leg hier de shiitakes op en dek af met wat blaadjes koriander.
  • Schenk een klein beetje bouillon om de risotto heen, eventueel met wat kruidenolie.
  • Laat het smaken!
Trefwoord MOWI, MOWI PURE, MOWI PURE Baron, parelcouscous, shii-takes, shiitake, verse zalm, zalm, zalmhaasje

Recept gerealiseerd in samenwerking met MOWI PURE. Lees mijn disclaimer hier.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 2.274 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Zalm, teriyaki risotto van parelcouscous en shiitake

by Myriam Minne time to read: 3 min
0
%d bloggers liken dit: