Hap en Tap logo zonder streep
Garnalencocktail 2.0

Garnalencocktail 2.0

2 feb 2024 | Voorgerecht, Voorgerecht met vis

Ik ben dol op 2.0 versies van klassiekers. Aan voorbeelden geen gebrek: een tomatensalade 2.0, tomaat mozzarella 2.0, tiramisu 2.0, citroentaartje 2.0, tarte tatin 2.0, tompouce 2.0, asperges à la flamande 2.0 en nog meer, veel meer. Daar komt nu ook nog een garnalencocktail 2.0 bij. Ik ontdekte dit recept toevallig op de website van Sligro.nl. Het Ispc in Gent – de horecaspeciaalzaak waar ik vaak naartoe trek voor mijn speciale aankopen: fruitpurees, gepasteuriseerde eieren, texturas, eetbare bloemen,… – werd vorig jaar overgenomen door het Nederlandse Sligro en om de een of andere reden kwam ik dus op die website terecht en vond er deze parel.

Geen moeilijke ingrediënten, geen mallen,… deze garnalencocktail 2.0 is gewoon een easy receptje met superveel effect. Eentje waarmee je indruk zal maken op je Valentijn. Allez, dat deed ik toch op mijnen Eddy. Zelfs na 12 jaar bloggen en heel wat moois en lekkers, was hij toch nog impressed!

Wie nu denkt: die Sligro, daar wil ik ook wel eens naartoe kunnen, ik ga het nog 1 keer herhalen: als je lid wordt van de Dolce Club, dan kan jij ook binnen bij Sligro en bij Hanos. Een volgster van mij heeft het onlangs nog uitgetest en het werkt. Bij Sligro moet je je gewoon aanmelden met je Dolce lidkaart en dan krijg je een dagpas voor de horecaspeciaalzaak.

Garnalencocktail 2.0

Garnalencocktail 2.0

Garnalencocktail 2.0

Mooi en makkelijk.
Gang Voorgerecht
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor de garnalencocktail:

  • 280 g grijze garnalen
  • 1 kropsla
  • 1 sjalotje
  • 200 g zure room
  • 4 dl kreeftenfond
  • 1 el tomatenpuree*
  • 12 kerstomaatjes
  • 1/2 citroen
  • 8 blaadjes gelatine
  • 1 scheutje olijfolie
  • Versgemalen peper
  • Zout

Voor de koraaltuile:

  • 60 g zonnebloemolie
  • 50 g water
  • 15 g tarwebloem
  • 1 snufje zout
  • Enkele druppels rode kleurstof

Instructies
 

Voor de garnalencocktail:

  • Week 2 x 4 blaadjes gelatine los van elkaar in ijskoud water.
  • Pluk de kropsla en houd enkele van de mooiste blaadjes uit het hart achter. Snijd de rest van de sla grof.
  • Snipper de sjalot en fruit aan in een scheutje olijfolie. Voeg de gesneden kropsla toe en laat smoren tot de sla geslonken is. Neem direct van het vuur en koel terug in de koelkast.
  • Pureer de sla in de blender en wrijf door een fijne zeef. Weeg 200 g van deze puree af en breng op smaak met zout, peper, citroensap en -rasp.
  • Verwarm een lepel van de zure room in een steelpan en los er 1 deel van de geweekte gelatine in op. Meng met de puree van kropsla en laat afkoelen. Meng er dan voorzichtig de rest van de zure room doorheen.
  • Verwarm een klein gedeelte van de kreeftenfond met de tomatenpuree en los er de rest van de gelatine in op. Meng met de rest van de fond en laat afkoelen.
  • Schenk een dun laagje van de kropslamousse in 4 cocktailglazen en plaats even in de vriezer. Giet er, zodra het opgesteven is, een laagje kreeftengelei op en laat ook weer opstijven in de vriezer. Maak op deze manier mooie laagjes in de glazen tot alles gebruikt is. Plaats niet meer in de vriezer, maar laat in de koelkast op temperatuur komen.
  • Snijd de kerstomaatjes met een vlijmscherp mes kruislings in. Frituur de tomaatjes in hete olie tot het velletje loslaat en schep direct uit de olie. Kruid met zout en peper en laat uitlekken op keukenpapier.

Voor de koraaltuile:

  • Meng de ingrediënten voor de koraaltuile goed met elkaar.
  • Verwarm een antiaanbakpan en schep er het beslag in tot de bodem net bedekt is. Laat zachtjes bakken tot het niet meer spettert en schep dan voorzichtig met een spatel uit de pan. Laat uitlekken op keukenpapier.

Afwerking:

  • Maak de achtergehouden blaadjes kropsla lichtjes aan met olijfolie en dresseer in het glas met de gepofte kerstomaatjes.
  • Dresseer de garnalen heel strak op de rand van het glas. Vanzelfsprekend kun je ze ook in het midden van het glas dresseren.
  • Steek er ten slotte een koraaltuile in en serveer onmiddellijk.

Notities

*Ik gebruik altijd de Doppio Concentrato van Elvea in een tube, handig doseerbaar!
Trefwoord garnalen, garnalensalade, kerstomaatjes, koraaltuile, kreeftenfond, kropsla, tuile, zure room

Bron: recept van Sligro.nl

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.393 andere abonnees

ARCHIEF

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

12 Reacties

  1. Roger Adams

    Hallo,

    van hoeveel gram zijn de gelatine blaadjes?

    mvg

    roger

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Die van mij wegen 3 g. Zijn de blaadjes die ik koop bij Sligro.

      Antwoord
  2. Marinette

    Met “weinig”moeite een mega effect!

    Antwoord
  3. Dobbelaere Annie

    Dag Myriam
    Is er een alternatief voor de koraaltuile?
    Dank je wel
    Mvg
    Annie

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Waarom, Annie? Die is vrij eenvoudig te maken, hoor. Gewoon bakken in de pan op een heel laag vuur tot alle vocht verdampt is.
      Desgewenst kan je de rode kleurstof weglaten, dan krijg je een bruine tuile.
      Is er een reden waarom je die wil weglaten?
      Je zou kunnen kiezen voor kroepoek bvb. voor de crunchy bite in de plaats.

      Antwoord
  4. Dobbelaere Annie

    Sorry
    Ik dacht dat je zo een mal moest hebben.
    Kan ik dit klaarmaken zonder afwerking de dag ervoor?
    Mijn bezoek komt smiddags eten
    Mvg
    Annie

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ja hoor, Annie. Wel de laagjes al in je glazen laten opstijven. En dan de afwerking de dag zelf.
      De tuiles maak je als volgt:
      Verwarm een antiaanbakpan en schep er het beslag in tot de bodem net bedekt is. Laat zachtjes bakken tot het niet meer spettert en schep dan voorzichtig met een spatel uit de pan. Laat uitlekken op keukenpapier.
      Geen mal voor nodig!

      Antwoord
  5. Dobbelaere Annie

    Duizend maal dank

    Antwoord
  6. Dobbelaere Annie

    Dag Myriam
    Ik geraak nergens aan kreeftefond
    Ben in Eeklo naar Delhaize en colruyt gewwest
    Is er een alternatief?
    Van harte dank

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Zelf een fond maken van kreeftenschalen of garnalenpellen? Ik koop mijn kreeftenfond bij Rob. Hebben ze er ook geen bij je visboer?

      Antwoord
  7. Dobbelaere Annie

    Ondertussen gevonden in lovendegem

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

We are on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

Garnalencocktail 2.0

by Myriam Minne time to read: 3 min
12