Wortelcake met pecannoten en roomkaas frosting

Smaken veranderen. Allez die van mij toch. Vroeger zou ik nooit ofte nimmer overwogen hebben om wortel in een cake te doen. Wortel, dat was/is iets voor in een voorgerecht of hoofdgerecht, maar een wortelcake? Neen. Maar ’t kan verkeren. In de Veluwe proefde ik zo’n lekker stukje wortelcake dat ik van gedacht veranderde. En toen ik de easy wortelcake van Charlotte’s Lively Kitchen zag passeren ging ik overstag. Ik had nog pecannoten liggen die ik gekregen had van Ranobo en paste het recept lichtjes aan: i.p.v. enkel rozijnen te gebruiken, koos ik voor de helft rozijnen en de helft pecannoten. En bij gebrek aan gesuikerde worteltjes voor de afwerking, gebruikte ik ook daarvoor de pecannoten.

 

Wortelcake met pecannoten en roomkaas frosting

 

Recept voor wortelcake met pecannoten en roomkaas frosting

(Voor)bereiding: ± 15 min
Baktijd: ± 35-40 min
Afkoelen: ± 3 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Voor de wortelcake:
3 grote eieren
225 g wortels
250 g zelfrijzend bakmeel
200 g bruine suiker (ik gebruikte lichtbruine suiker, maar het lukt ook perfect met donkerbruine of muscovado-suiker)
225 ml plantaardige of zonnebloemolie
¾ tl natriumbicarbonaat
1½ tl gemalen kaneel
½ tl gemalen mixed spice
75 g rozijnen
75 g pecannoten, grofgehakt
Water – om de rozijnen in te laten weken

Voor de roomkaas frosting:
100 g zachte boter bij kamertemperatuur
100 g poedersuiker
200 g roomkaas
¼ tl vanille-extract

Voor de afwerking:
Pecannoten

 

Bereidingswijze

Voor de wortelcake:
Verwarm de oven voor op 180° C (160° C hetelucht).

Bekleed twee ronde bakblikken van 20 cm diameter met bakpapier.

Doe de rozijnen (75 g) in een kom en zet ze onder water.

Rasp de wortel grof (225 g).

Klop de olie (225 ml zonnebloem- of plantaardige olie) en bruine suiker (200 g) samen tot een geheel.

Klop de 3 grote eieren erdoor tot alles gecombineerd is. Het mengsel wordt lichter van kleur en ziet er glanzend uit.

Zeef het zelfrijzend bakmeel (250 g), het natriumbicarbonaat (¾ tl), de gemalen kaneel (1½ tl) en de gemalen mixed spice (½ tl). Spatel ze door de andere ingrediënten.

Giet de rozijnen af ​​en voeg ze samen met de geraspte wortel en de grofgehakte pecannoten toe aan het cakemengsel. Spatel ze door de andere ingrediënten.

Verdeel het cakemengsel over de 2 voorbereide bakblikken. Gebruik de achterkant van een lepel of spatel om het mengsel gelijkmatig in de blikken te verdelen.

Bak gedurende 35-40 min tot een naald in de cake er schoon uitkomt. Eenmaal gebakken, haal je de cakes uit de oven en laat je ze 10 min afkoelen in de vorm, voor je eruit haalt en op een rooster legt om ze volledig te laten afkoelen voor je ze decoreert.

 

Maak de roomkaas frosting:
Snijd de boter (100 g) in blokjes en klop de boter in de kom van een staande mixer tot ze zacht is.

Voeg de poedersuiker (100 g) toe en klop tot de suiker helemaal is opgenomen in de boter. Voeg de poedersuiker lepel per lepel toe om te voorkomen dat de suiker overal rondvliegt.

Voeg de roomkaas toe en klop door de andere ingrediënten.

 

Opbouw van de wortelcake

Leg de onderste laag op je serveerschaal.

Voeg de helft van de roomkaas frosting toe en verdeel die gelijkmatig over de cake met een paletmes of de achterkant van een lepel.

Leg er de tweede cakelaag op.

Verdeel de overgebleven roomkaas frosting over de bovenkant van de cake, opnieuw met een paletmes of de achterkant van een lepel.

Werk de wortelcake af door rondom gehakte pecannoten erover te verdelen.

 

Bron: recept geïnspireerd maar aangepast van Charlotte’s Lively Kitchen.

 

Related Post

Tags: , , , , ,

Wortelcake met pecannoten en roomkaas frosting

by Myriam Minne time to read: 2 min
3
%d bloggers liken dit: