Wasabi kroepoek met witte bonen spread

Als je me zou vragen wat ik niet lust, dan antwoord ik meteen olijven. Maar dat is dan ook zowat het enige. Waar ik ook niet voor sta te springen, dat zijn linzen en (kidney)bonen en kikkererwten. Ik eet het wel, maar alleen als het echt moet. Zelf klaarmaken, doe ik dus nooit. Alleen witte bonen in tomatensaus, die lust ik wel en bij een ontbijtbuffet ga ik zelfs lustig opscheppen. Worstje erbij, plakje bacon en I’m happy. Ik weet het, ik ben een ondoorgrondelijk geval. 😉

Maar nu gaan jullie me helemaal voor gek verklaren, want ondanks het feit dat ik ‘niet zo van de bonen ben’, maakte ik een hapje met als hoofdingrediënt… bonen. Het zit namelijk zo. Ik kreeg een recept doorgemaild van PR Style, een PR-bureau dat sinds kort Hak in de klantenportefeuille heeft. Het gebeurt wel vaker dat PR-bureaus bloggers willen inspireren door recepten door te mailen. Meestal vang ik hier niets mee aan en belanden de mailtjes in kwestie in mijn mapje persberichten.

Maar dit recept trok mijn aandacht. Het was een recept voor witte bonen spread op een parmezaankoekje. Het zag er gewoon megalekker uit, maar ik wilde het toch ietwat aanpassen en wat kleurrijker maken, zeg maar, want alles was nogal flets van kleur: witte spread op een gelig koekje… En toen kreeg ik de ingeving van de eeuw (licht overdreven, maar ik vond het goed klinken). Onlangs, tijdens een kookworkshop bij Christine Van Imschoot, proefde ik er wasabi kroepoek met een spread van cashewnoten. Delicious fingerfood! Dàt was het. Ik zou de noten van Christine vervangen door witte bonen. Wel, het was een schot in de roos!

2016 werd door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het internationale jaar van de boon, want bonen zijn één van de gezondste en meest bijzondere producten van Moeder natuur. Ze zijn niet alleen een belangrijke energiebron, ze zijn ook vezelrijk én een uitstekende vleesvervanger. Ik ben geen vegetariër, bijlange niet, maar af en toe eens geen vlees eten kan geen kwaad voor de planeet en/of voor onszelf. En als dat vegetarische fingerfood dan ook nog om duimen en vingers bij af te likken is, tjah, wat wachten jullie dan nog op?

 

Wasabi kroepoek met witte bonen spread

 

Nodig voor een 8-tal hapjes

8 stuks Wasabi kroepoek
2 tl komijnzaad
150 g witte bonen
2 el citroensap
Olijfolie
2 el kippenbouillon (of groentenbouillon als je het vegetarisch wil houden)
Cayennepeper
Zout
Witte peper van de molen
3 bosuitjes in ringen gesneden

 

Bereiding

Verhit een droge koekenpan. Rooster het komijnzaad kort op hoog vuur. Laat niet verbranden of te bruin worden. Haal het uit de pan.

Draai de bonen met een deel van het komijnzaad, het citroensap, een scheutje olijfolie, de kippenbouillon en een snuifje cayennepeper tot een puree. Breng verder op smaak met peper en zout.

Verhit je friteuse tot 180° C. Doe een paar ongebakken kroepoekjes in de friteuse. De kroepoek is klaar als hij boven komt drijven. Blijf er altijd bij, want dit gaat heel snel. Laat de kroepoek uitlekken op keukenpapier.

Schep een theelepel witte bonen spread in elke kroepoek en werk af met bosuitjes en de resterende komijnzaadjes.

 

Wasabi kroepoek met witte bonen spread

 

Bron: recept van PR Style voor Hak.

Related Post

Tags: , , , , , , , , , ,

Wasabi kroepoek met witte bonen spread

by Myriam Minne time to read: 2 min
3
%d bloggers liken dit: