Dat ik dol ben op chocolade, zal jullie niet verbazen. Ik ben een zoetemuilke en van alle desserts, spant een nagerecht met chocolade bij mij nog altijd de kroon. Ik geef het toe, ik ben een beetje chocoladeverslaafd: na mijn bokes ’s middags verorber ik steevast een potteke chocomousse en nog geen 2 uur later MOET ik een mignonetje van Côte D’Or hebben bij mijn koffie. De pure, die lust ik het liefst. Deze samba bezorgde mij dan ook een culinair orgasme: een bodem van chocoladebiscuit èn witte chocolademousse èn chocolademousse van melkchocolade èn pure chocolademousse èn chocoladeganache. Een dessert voor de echte chocoholic! Daarna wel een marathonneke gaan lopen om de calorietjes er terug af te krijgen…
Nodig voor 2 taarten
Voor de chocolademoussen
115 g fondantchocolade
130 g melkchocolade
170 g witte chocolade
800 g room
3 blaadjes gelatine van 3 g
Chocoladeschilfers
Voor de pâte à bombe
1 ei
100 g eigeel
40 g water
125 g suiker
Voor de biscuit
8 eieren
200 g suiker
200 g zelfrijzende bloem
40 g cacao
Amaretto
Suikersiroop
Voor de ganache
250 g fondantchocolade
2 dl room
50 g boter
Bereiding
Pâte à bombe
Klop het volledige ei samen met het eigeel luchtig op. Gebruik hiervoor bij voorkeur een KitchenAid. Kook het water en de suiker tot 128° C (= dik suikerwater). Giet de kokende suikermassa traag bij het eiermengsel en blijf kloppen tot afkoeling.
Fondant chocolademousse Neem 1/3 van de pâte à bombe en voeg hieraan de gesmolten fondantchocolade toe. Schep er tenslotte 230 g opgeslagen room onder.
Melkchocolademousse
Neem 1/3 van de pâte à bombe en voeg hieraan de gesmolten melkchocolade toe.
Schep er tenslotte 230 g opgeslagen room onder.
Eerder een 6 uurs loopke volgens mij!
Heerlijk! die maak ik zeker!
voor hoeveel personen dit recept ongeveer?
Dag Kim,
Met deze Samba kan je zeker 8 à 10 personen gelukkig maken!
Succes en smakelijk.
Myriam
Beste,
Zou je foto’s hebben van de verschillende stappen? Ik zou volgende week deze taart proberen maar sommige dingen zijn me niet helemaal duidelijk. Bedankt. Grts
Dag Claudia, dat heb ik niet helaas. Is al een heel oud recept van een kookles en daar heb ik geen foto’s meer van.
Wat is je niet duidelijk?
spijtig maar dit begrijp ik zeker 🙂
De opgeslagen room, is dit volledig opgeklopt?
Waarom moet het een taartvorm zijn zonder bodem?
Hoe lang ben je ongeveer bezig met deze taart? En er staat voor 2 taarten, moet ik het recept dan gewoon delen om 1 taart te maken?
Een heleboel vragen, sorry hiervoor 🙂
Dag Claudia,
De opgeslagen room is net niet volledig opgeslagen, want wanneer je er de chocolade onderspatelt, zou je de room te ver kunnen mengen. Dus gewoon dik lobbig.
Waarom een taartring en geen vorm met opstaande randen? Omdat je op het einde ganache erover moet schenken en die moet eraf kunnen lopen op een rooster. Anders loopt de ganache in de vorm, plakt eraan, kortom je kan nooit een mooie taart krijgen in een springvorm bvb.
Hier ben je toch een aantal uren aan bezig hoor. Onderschat het niet.
De taart moet ook nog even opstijven in de diepvries.
Als je ’t mij vraagt, kan je de taart zelfs de dag voordien maken, een hele nacht laten opstijven in de diepvries en dan de dag zelf er de ganache over gieten en laten ontdooien in de koelkast.
Nog vragen? Shoot!
Dag Myriam. Morgen is het zo ver. Die room voor de chocomoussen, moet dit >30%vol zijn? Ik heb gewone culinaire room gekocht, hiermee zal het waarschijnlijk niet lukken of wel?
Ik gebruik altijd volle room met meer dan 33% vet. Zelfs 40% vet eigenlijk. Gewone culinaire kan je niet echt stevig genoeg opkloppen.
Het is gelukt! De pate a bombe heb ik 2x moeten doen doordat ik het suikerwater de eerste keer niet ver genoeg liet dikken. Maar de rest is goed gegaan. Bedankt voor dit heerlijke recept!
Ah top! Dat doet me veel plezier!
Beste Myriam, welke doorsnede taartvorm gebruik je in dit recept?
groetjes!
Dag Esther,
Dit is al een heel oud recept en ik kan het niet meer met zekerheid zeggen. Maar ik schat toch dat de bakringen 18 à 20 cm waren.
Smakelijk!
Myriam
Heerlijk recept, helemaal niet moeilijk om te maken. Dankje voor het recept!
Wat fijn, Lise, dat je deze uitdagende taart aangedurfd hebt én dat die helemaal niet zo moeilijk bleek te zijn. Smakelijk of is ie al op?! 😉
Myriam