Dit receptje stond al lang op mijn TO DO-lijstje. Al van voor nieuwjaar… Ik had alles al in huis gehaald, maar het kwam er maar niet van. Aangezien ik toch voor langoustines uit de diepvries gekozen had, was er geen haast bij. Toen ik zag dat mijn lasagnevellen en ricotta over tijd dreigden te geraken, moest ik wel aan de slag. Tijd of geen tijd.
Was het doordat mijn verse vellen niet meer zo heel vers waren (al was de houdbaarheidsdatum nog niet overschreden!), maar wat heb ik nu toch zitten klooien. Mijn ravioli scheurden systematisch open in het midden (ook als ik er weinig vulling in deed) of ze bleven niet mooi dicht aan de randen.
Ze koken in water zoals aangegeven in het recept, zag ik dus niet zitten. Ik kon me de stukjes langoustine en tomaat drijvend in het borrelende ‘ricottawater’ al levendig voorstellen… Ik heb de ravioli dan maar in een ingeoliede bakschaal geschikt, de saus erover genappeerd en alles (afgedekt onder een velletje aluminiumfolie) 20 minuten in de oven geschoven zoals een klassieke lasagne. Dat bleek een geslaagde oplossing. De ravioli kwamen heelhuids uit de oven. Oef!
Voor 4 personen
2 kg rauwe langoustines
2 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 glas cognac
300 ml tomatenpuree
1 wortel, in stukjes
1 prei, in fijne stukjes
1 bussel peterselie, fijngehakt
1 l water
1 blokje groentenbouillon
75 g boter
75 g bloem
200 ml verse room
180 g ricotta
1 klein bosje basilicum, fijngehakt
2 tomaten
18 verse lasagnevellen
Gemalen roze peper, peper en zout
250 g Riz Venere van Riso Gallo
Bereiding
Dompel de langoustines 3 minuten onder in gezouten kokend water. Verwijder de schaal en het darmkanaal en hou het vruchtvlees aan de kant.
Verhit de olie in een grote pan en fruit de ui, de look en de langoustinekopjes. Blus met de cognac en flambeer. Vergeet niet om je dampkap uit te zetten!
Voeg de tomatenpuree toe en laat 2 minuten garen. Voeg wortel, prei en peterselie toe en overgiet met het water en het bouillonblokje. Breng aan de kook en laat 20 minuten koken.
Haal de bereiding door een zeef en bewaar de bouillon. Kruid met peper en zout.
Smelt de boter in een sauspannetje. Roer de bloem door de boter tot je een roux bekomt.
Giet 1/3 van de bouillon bij de roux en blijf roeren tot je een gladde bereiding bekomt. Giet de rest van de bouillon er in 2 keer bij, onder voortdurend roeren. Voeg de room toe.
Kook de rijst in ruim gezouten water met een scheutje olie gedurende 18 minuten. Giet af.
Hak het vruchtvlees van de langoustines fijn. Meng het met de ricotta, basilicum en tomatenblokjes. Kruid met peper en zout.
Bevochtig een vel lasagne en leg er een hoopje vulling op. Plooi de lasagne dicht, snij de hoekjes af en druk de randen stevig aan.
Kook ongeveer 3 minuten in een grote pot met gezouten kokend water. Laat uitlekken en verdeel over de borden. Duw de rijst aan in een uitsteekring. Nappeer met saus en werk af met roze peper en een klein basilicumblaadje. Aangezien ik nog wat langoustinevulling overhad, dresseerde ik die ook nog op het bord.
Bron: Simply You, het magazine van Carrefour van december 2013 (zonder de rijst).
0 reacties