Whoop, whoop! Ik heb groot nieuws te vertellen. Sinds 1 april (geen grap!) mag ik mezelf officieel Campina Ambassadrice noemen! Ik ben oprecht fan van het merk en gebruik het al sinds jaar en dag. Ik ben op het vlak van koken nog van de oude stempel: met goeie boter, volle room, melk, eieren, suiker,… Mijn ouders hebben me daarmee grootgebracht. Nou ja, groot. ? Mijn vader zaliger (vorig jaar overleden op 97-jarige leeftijd) en mijn kranig moederke (ondertussen 92 lentes) hebben heel hun leven genoten van de Vlaamse keuken met alles erop en eraan en dat doe ik zelf ook. Nu gaat mijn ambassadeurschap voor jullie weinig tot niks veranderen. Ik blijf lekkere recepten posten. Het enige dat zal veranderen is dat er af en toe een verpakking in beeld zal komen. En dat ik blogartikels zal schrijven over het leven zoals het is op de Campina boerderij, te beginnen met de ’ter-weide-lating’ op 1 mei. ??? Voor mijn start als Campina Ambassadrice kon ik me geen beter recept dromen dan deze makreel met chocoladecrumble, knoflookpuree en wilde asperges…
De knoflookpuree bestaat immers uit slechts 2 ingrediënten: (veel) look en room. De knoflook wordt langzaam gekonfijt en omgetoverd tot een bijzonder smakelijk sausje. Wel, geen aanrader als je – zoals mijn tijdelijk inwonende schoondochter in spe – voor de camera’s van Club Brugge TV (vanaf min 9:10) de vragen van Leo Vanderelst moet beantwoorden. Sorry, Stefanie. Of moet ik zeggen, sorry Leo! ? Wat ik verder verrassend vond aan dit gerecht was de toevoeging van verkruimelde chocoladekoekjes. Crunchy en yummy! Iets om vaker te proberen. ?
Recept voor makreel met chocoladecrumble, knoflookpuree en wilde asperges
(Voor)bereiding: 60 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten voor 4 personen:
4 bollen knoflook
Olijfolie
20 cl room (ik gebruikte de slagroom van Campina met 40% vet)
8 makreelfilets
1 bussel wilde asperges
2 zandkoekjes met chocolade
Werkwijze
Verwarm de oven voor op 180° C.
Maak de knoflooktenen los van elkaar en doe in een pannetje. Zet net onder met olijfolie en zet de pan op laag vuur. Laat 30 min konfijten zonder te laten kleuren tot de knoflook zacht is. Giet de knoflook af in een puntzeef en plet de tenen door de zeef tot een fijne puree. Schep de puree in een pannetje, voeg al roerend de room toe en kruid met peper en zout. Houd de knoflookcrème warm op zeer laag vuur, roer af en toe.
Leg de makreel op een bakplaat met het vel naar boven. Besprenkel met olijfolie en kruid met peper en zout. Bak 15 min in de oven.
Spoel de wilde asperges voorzichtig onder de koude kraan en laat 3 min stomen. Hak de chocoladekoekjes fijn.
Leg een laagje knoflookcrème op vier borden. Schik er telkens 2 stukken makreel op elkaar op en verdeel er de wilde asperges over. Werk af met chocoladecrumble.
Bron: recept uit Knack Weekend 100 recepten lente 2019.
0 reacties