Hap en Tap logo zonder streep

Kabeljauw met krokant korstje

29 mei 2013 | Hoofdgerecht, Hoofdgerecht met vis

Als blogster was ik onlangs uitgenodigd op de persvoorstelling van de nieuwe kookbijbel, Ons Kookboek van de KVLV. Ik kreeg meteen al een paar receptjes en foto’s meegestuurd, kwestie van mij te doen watertanden.

Nu lukte het mij niet om aanwezig te zijn, maar ik beloofde wel om de kabeljauw met krokant korstje klaar te maken, want oh, oh, wat zag dat er lekker uit, seg!

Oordeel zelf maar:

Vandaag was het dan zover. Ik vond de tijd om Γ¨n de boodschappen te doen Γ¨n om het gerecht klaar te maken, want vergis je niet, ’t is dan wel niet moeilijk, het neemt toch wel wat tijd in beslag.
Maar het is alle moeite meer dan waard. Dit is echt comfort-food en met dit weer kunnen we dat best gebruiken.
Mijn foto vind je hieronder. Ik vond ‘m wel mooi, tot ik de originele van de Boerinnenbond ernaast plaatste, was dat… Ik moet dringend op fotografiecursus.

Nodig voor 4

4 kabeljauwhaasjes

2 wortelen
2 preiwitten
50 g waterkers
150 g rauwe ham
1 el broodkruim
1 kg bloemige aardappelen
1 dl melk
20 g boter
2 busseltjes lente-ui
3 dl visfumet
2 dl droge witte wijn
2 dl room
Boter
Olijfolie,
Nootmuskaat
Peper en zout
1 theelepel dijonmosterd

Bereiding

Leg de sneetjes rauwe ham naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat en droog ze 1 uur in een voorverwarmde oven van 90 Β°C. Verkruimel de ham en meng er een geutje olijfolie en wat broodkruim onder.
Snijd de prei in reepjes. Schil de wortelen en snijd ze ook in reepjes. Stoof de wortelen 5 minuten aan in wat olijfolie en voeg de prei toe. Laat nog eens 5 minuten stoven. Voeg de wijn en visfumet toe en laat even doorkoken. Voeg de room toe. Breng op smaak met peper, zout en mosterd.
Snijd de lente-uitjes in fijne ringetjes en stoof 3 minuten aan in wat boter. Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en kook ze 20 minuten in licht gezouten water. Giet af en stamp tot met de warme melk en boter tot puree. Kruid met peper, zout en nootmuskaat en meng er op het laatste ogenblik de lente-uitjes door.
Kruid de vis met peper en bedek met het gedroogde hammengsel. Leg de vis in een ingevette ovenschaal en giet een geutje witte wijn op de bodem. Bak 8-10 minuten in een voorverwarmde oven van 230 Β°C. 

Afwerking

Schik de puree in het midden van een diep bord en leg er de vis op. Leg de saus en groenten rondom de vis en werk af met de waterkers.
Bron: recept uit Ons Kookboek.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.485 andere abonnees

ARCHIEF

3 Reacties

  1. Sofie

    Ik heb hetzelfde recept uit Ons Kookboek dit weekend uitgeprobeerd! Ik ben een echte beginner, maar mijn collega verzekerde me dat ik het aankon zolang ik de instructies goed volgde. Het was super lekker, missie geslaagd!

    Sofie

    Antwoord
  2. Jan

    Al een paar keer met succes mijn gasten voorgezet.
    De rauwe ham droog ik in versnelde versie in keukenpapier en in porties in de magnetron. Gaat heel goed☺️

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Super, Jan, om dat te lezen.
      Nog veel kookplezier!
      Myriam

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Kabeljauw met krokant korstje

by Myriam time to read: 2 min
3