Met alle voorbereidingen voor de feestdagen en de zoektocht naar de ideale kerstrecepten, zou een mens bijna vergeten dat er ook nog gewoon lekker en liefst gezond gegeten moet worden.
Dit recept beantwoordt aan die criteria: gewoon lekker en gezond. En kleurrijk ook. Iets dat we kunnen gebruiken tijdens deze donkerste dagen van het jaar. Enjoy the good food!
Ingrediënten voor 8 personen
500 g vastkokende aardappelen
200 g verse rode biet
1 appel
Lenteui
4 dikke sneden gerookt spek
8 roggevleugels
3 el olijfolie
Peper en zout
50 g Puy linzen
2 takjes citroentijm
2 teentjes knoflook, fijngesnipperd
1 sjalot, fijngesnipperd
Kippenbouillon
75 g boter
Citroenrasp
1 grote citroen
Platte peterselie
Werkwijze
Schil de aardappelen en snijd in blokjes van 1 x 1 cm en blancheer ze een 5-tal minuten. Giet af en laat uitlekken.
Verpak elke rode biet in een vel aluminiumfolie en gaar ze in de warme oven gedurende 45 minuten. Schil de bieten (je trekt hier best keukenhandschoenen voor aan!) en snijd in dobbelstenen van 1 x 1 cm. Om tijd te besparen, kan je ook voorgekookte rode bieten gebruiken.
Snijd van het groen van de lenteuitjes lange reepjes en leg deze in ijswater. Snijd het wittere gedeelte van de lenteui in fijne, schuine ringetjes.
Fileer de rog (of vraag aan je visboer om dit te doen) en bak de rog aan in véél (’t moet bijna frituren zijn!) hete olijfolie, eerst op de graatkant. Zodra de rog krokant gebakken is, keer je hem om en bak je verder op de andere kant. Schik de vis in een ovenschaal. Je warmt hem dan kort terug op, wanneer je gaat serveren.
Stoof de sjalot en look aan. Voeg de linzen toe en laat even meestoven. Bevochtig met bouillon tot de linzen onderstaan. Voeg de takjes citroentijm toe. Laat 30 minuten sudderen op een heel laag vuur. Laat de linzen uitlekken (houd wat kookvocht bij) en verwijder de tijm.
Snijd het gerookt spek in lardons (blokjes van 1 x 1 cm) en bak in een hete pan. Voeg de geblancheerde aardappelblokjes, rode biet, appelblokjes (de appel schil en versnijd je pas net voor je hem moet toevoegen, anders gaat hij verkleuren) en linzen toe, evenals een beetje kookvocht van de linzen. Pers een halve citroen en voeg het sap eveneens toe.
Schik een gebakken roggevleugelfilet op een warm bord. Schep hierop wat van de rode biet-linzen mengeling. Hierop terug een roggefilet. Daarna terug linzen. Werk af met een krul pijpajuin en wat fijne ringetjes pijpajuin.
Bron: recept van Dhr. S. De Smedt, leraar aan hotelschool Spermalie in Brugge.
Volgens mij is het iedere dag feest bij jullie! Wat ziet het er weer geweldig uit!