Hartige kaastaart met zalm

door | apr 26, 2015 | Lunch, Voorgerecht, Voorgerecht met vis

Dit recept printen? Print dit recept
Kaastaart zalm

Er zijn van die recepten die mij meteen aanspreken. Dit is er zo een. Vorige week zondag reden mijn dochter en ik welgezind naar het voetbal. Sjaals door de ruiten, vlag op het dashboard. We zagen het goed zitten. We zijn echte (lees: een ietsiepietsie fanatieke) supporters en zien het altijd goed zitten. Vandaar dat we ook soms heel erg teleurgesteld terugkeren: sjaals in een hoekje gemoffeld, het enige geluid dat we voortbrengen, een onverstaanbaar gemompel.

Terwijl mijn dochter de auto vlotjes door het drukke verkeer loodste, zat ik in de nieuwe Libelle Lekker te bladeren en botste o.a. op dit recept. Was het omdat het enige culinaire vooruitzicht op dat moment een hot-dog van Verkindere was, maar ik begon spontaan te watertanden. En ja, zo ben ik dan. Dan MOET ik dat maken. En liefst zo snel mogelijk. En zo geschiedde: zondag gezien, maandag boodschappen gedaan, dinsdag gemaakt, woensdag gefotografeerd, donderdag recept uitgetikt en nog geen week later al op de blog. Oh ja, van dit gerecht werd ik helemaal happy, net zoals van de uitslag van de voetbalwedstrijd trouwens. We reden even welgezind, met de sjaals door de ruiten en de vlag op het dashboard, terug naar huis. 🙂

Nodig voor 1 taart voor 8 personen

Voor de bodem:
200 g pumpernickelbrood
75 g boter + extra

Voor de vulling:
300 ml zure room
300 g plattekaas
200 g gerookte zalm (ik koos voor reepjes die al gemarineerd waren met dille en citroen)
Sap en geraspte schil van 1/2 citroen
1 bosje verse dille
1 gelatineblaadje van 3 g
Peper en zout

En ook nog:
Een springvorm van 24 cm diameter

Werkwijze

Smelt de boter voor de bodem. Mix het pumpernickelbrood fijn in de keukenrobot, meng er de gesmolten boter door. Beboter de springvorm en leg bakpapier op de bodem. Doe het broodmengsel in de vorm en druk goed aan. Laat 30 minuten opstijven in de koelkast.

Laat het gelatineblaadje weken in koud water. Meng in een kom de zure room met de plattekaas en de citroenschil. Kruid met peper en zout.

Verwarm het citroensap, haal van het vuur en los er het uitgeknepen gelatineblaadje in op.

Roer 1/3 van het zureroommengsel door het citroensap, meng dan alles met de rest van het zureroommengsel. Doe het mengsel in de springvorm en laat zeker 2 uur opstijven in de koelkast.

Werk de taart af met verse dille en plakjes gerookte zalm.

Bron: Libelle Lekker april 2015.

Related Post

Hap en Tap Belgian food blog awards 2017

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 2.044 andere abonnees

Archief

Keukenrecepten

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hartige kaastaart met zalm

by Myriam time to read: 2 min
0
%d bloggers liken dit: