Gekaramelliseerd varkenshaasje met honing en vanille, pastinaak, peer en appel

Change of plans! Ik was van plan om mijn Valentijnsmenu pas volgende week maandag te bloggen, maar dat werd door jullie te laat bevonden. Ik sta altijd open voor feedback en dus komt mijn menu er nu vrijdag al aan voor de vroege Valentijnvogels die niet meer kunnen wachten. Groot gelijk, trouwens. The early bird catches the worm! Maar dat betekent dat ik vandaag mijn hoofdgerecht moest bloggen. Geen fancy toestanden, maar een ouderwets lekker en lekker ouderwets vleesgerecht: een gekaramelliseerd varkenshaasje met honing en vanille, pastinaak, peer en appel. Hier wordt je partner, lief, vriend(in) gegarandeerd vrolijk van, als hij/zij een meatlover is tenminste: een mals en sappig stukje vlees met een krokant karameljasje.

 

Gekaramelliseerd varkenshaasje met honing en vanille, pastinaak, peer en appel

 

Recept voor gekaramelliseerd varkenshaasje met honing en vanille, pastinaak, peer en appel

(Voor)bereiden: ± 15 min
Bakken: ± 30 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten voor 4 personen:
1 varkenshaasje
1 vanillestok
60 g boter (voor de karamel)
4 el honing
1 el korianderzaadjes
3 peren
3 appels
3 pastinaken
1 citroen
2 el donkerbruine suiker
3 takjes tijm
3 teentjes look
80 g boter (voor op de groenten en het fruit in de ovenschaal)
2 el olijfolie (ikzelf opteerde voor de geklaarde boter waar ik graag mee werk)
Peper en zout

 

Gekaramelliseerd varkenshaasje met honing en vanille, pastinaak, peer en appel

 

Werkwijze

Haal het varkenshaasje een uur voor je het wil bakken uit de verpakking.

Verwarm de oven voor bij 210° C.

Snijd de vanillestok overlangs middendoor en schraap er met een scherp mes de vanillezaadjes uit.

Plet de korianderzaadjes in een vijzel.

Laat in een kookpot op hoog vuur de boter smelten samen met het vanillemerg, de koriander en de honing.

Laat de mengeling een beetje karamelliseren: de mengeling gaat beginnen koken en borrelen en geweldig lekker ruiken.

Zet het vuur zo laag mogelijk en roer zachtjes.

Laat in een pan een el olijfolie (in mijn geval een klontje geklaarde boter) smelten en kleur het varkenshaasje kort langs alle kanten.

Wanneer het varkenshaasje gekleurd is, schik je het in het midden van een ovenschaal. Schep er de karamel over. Keer het varkenshaasje om zodat het rondom bedekt wordt met de karamel. Giet een glaasje water in de ovenschaal.

Schil de peren, de appels en de pastinaken. Snijd de peren en appels in kwartjes en de pastinaken overlangs middendoor.

Doe het fruit en de groenten samen met de ongepelde teentjes knoflook bij het varkenshaasje in de ovenschaal. Besprenkel lichtjes met citroensap en voeg de 80 g boter, in blokjes gesneden, toe. Strooi er de bruine suiker over en kruid met peper en zout. Leg er de takjes tijm op en giet er het braadvocht uit de pan bij.

Zet de oven lager bij 180° C en schuif de ovenschaal in de oven gedurende 30 min. Check de cuisson en besprenkel indien nodig het varkenshaasje regelmatig met kookvocht uit de ovenschaal. Keer het vlees eventueel ook om.

 

Gekaramelliseerd varkenshaasje met honing en vanille, pastinaak, peer en appel

 

Bron: een combinatie van een recept van de blog Carré de Boeuf en een recept uit het magazine Régal n° 87 janvier février 2019.

Related Post

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Gekaramelliseerd varkenshaasje met honing en vanille, pastinaak, peer en appel

by Myriam Minne time to read: 2 min
6
%d bloggers liken dit: