Recept voor gekaramelliseerd varkenshaasje met honing en vanille, pastinaak, peer en appel
(Voor)bereiden: ± 15 min
Bakken: ± 30 min
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten voor 4 personen:
1 varkenshaasje
1 vanillestok
60 g boter (voor de karamel)
4 el honing
1 el korianderzaadjes
3 peren
3 appels
3 pastinaken
1 citroen
2 el donkerbruine suiker
3 takjes tijm
3 teentjes look
80 g boter (voor op de groenten en het fruit in de ovenschaal)
2 el olijfolie (ikzelf opteerde voor de geklaarde boter waar ik graag mee werk)
Peper en zout
Werkwijze
Haal het varkenshaasje een uur voor je het wil bakken uit de verpakking.
Verwarm de oven voor bij 210° C.
Snijd de vanillestok overlangs middendoor en schraap er met een scherp mes de vanillezaadjes uit.
Plet de korianderzaadjes in een vijzel.
Laat in een kookpot op hoog vuur de boter smelten samen met het vanillemerg, de koriander en de honing.
Laat de mengeling een beetje karamelliseren: de mengeling gaat beginnen koken en borrelen en geweldig lekker ruiken.
Zet het vuur zo laag mogelijk en roer zachtjes.
Laat in een pan een el olijfolie (in mijn geval een klontje geklaarde boter) smelten en kleur het varkenshaasje kort langs alle kanten.
Wanneer het varkenshaasje gekleurd is, schik je het in het midden van een ovenschaal. Schep er de karamel over. Keer het varkenshaasje om zodat het rondom bedekt wordt met de karamel. Giet een glaasje water in de ovenschaal.
Schil de peren, de appels en de pastinaken. Snijd de peren en appels in kwartjes en de pastinaken overlangs middendoor.
Doe het fruit en de groenten samen met de ongepelde teentjes knoflook bij het varkenshaasje in de ovenschaal. Besprenkel lichtjes met citroensap en voeg de 80 g boter, in blokjes gesneden, toe. Strooi er de bruine suiker over en kruid met peper en zout. Leg er de takjes tijm op en giet er het braadvocht uit de pan bij.
Zet de oven lager bij 180° C en schuif de ovenschaal in de oven gedurende 30 min. Check de cuisson en besprenkel indien nodig het varkenshaasje regelmatig met kookvocht uit de ovenschaal. Keer het vlees eventueel ook om.
Bron: een combinatie van een recept van de blog Carré de Boeuf en een recept uit het magazine Régal n° 87 janvier février 2019.
Hallo Myriam,
Als zoetekauw spreekt dit recept mij geweldig aan. Maar….ik heb wel twijfels over 1 varkenshaasje voor 6 à 8 personen. Niemand in mijn vriendekring eet zo weinig. Klopt het wel?
Ik hoor het graag.
Vr.gr,
Xavier
Je hebt helemaal gelijk, Xavier. Dit is een tikfout. Aaaaaaarrrrrrrgggggghhhhhh! Die copy-paste he… Moet 4 personen zijn. Ik pas het aan!
Bedankt voor je opmerkzaamheid.
Groetjes
Myriam
Dank je wel. Dit wordt geen Valentijnsetentje, maar een verlaat nieuwjaarsetentje (nichtje is glutenintollerant, dus dit komt zeker van pas 🙂
Laat het smaken, Maaike!
Ik heb aanstaande zondag familie op bezoek en heb het gisteren al eens als “proef” gemaakt. Superlekker. De smaken passen allemaal goed bij elkaar. Toch nog één vraag : ik had graag een gebonden saus gemaakt en heb daarvoor het vocht gebruikt uit de schotel van het varkenshaasje. Gebonden met bruine roux express. Doch ik had geen homogene massa, er dreef teveel boter bovenaan. Hoe doe ik het beter?
Dag Marie-Christine
Ik zou de saus maken in de pan waarin je het varkenshaasje hebt aangekleurd. Een saus die je zou kunnen maken is deze bv:
https://www.hap-en-tap.be/varkenshaasje-met-paddenstoelenrisotto-en-salie-pepersaus/
Succes!
Myriam