Elk jaar wanneer het bloedsinaasappel seizoen aanbreekt, sta ik te popelen om ermee aan de slag te gaan en elk jaar ben ik een beetje ontgoocheld. Op die buitenlandse sites en blogs zien die bloedappelsienen er superrood uit met donkerroze sap als gevolg. Wanneer ik mijn appelsientjes opensnijd, zie je nauwelijks dat het bloedappelsienen zijn en wanneer ik ze pers, dan komt er een lichtpastelroze kleurtje tevoorschijn. Hebben jullie dat ook of ben ik te veeleisend voor die appelsien? Soit, de smaak van deze geglazuurde bloedsinaasappelcake met lavendel was er niet minder om. Die stemde me gelukkig wel tevreden.
Recept voor geglazuurde bloedsinaasappelcake met lavendel
(Voor)bereidingstijd: ± 30 min
Bakken: ± 60 à 70 min
Afkoelen: 3 à 4 uur
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig
Ingrediënten voor 8 personen:
300 g griessuiker
2 el bloedsinaasappel zeste
1 tl eetbare lavendel, zo fijn mogelijk gehakt plus extra voor de afwerking
325 g bloem
1 el bakpoeder
½ tl zout
4 eieren
160 g kokosolie
80 g Griekse yoghurt
2 tl vanille-extract
60 ml bloedsinaasappelsap, gezeefd
Voor het glazuur:
180 g bloemsuiker, gezeefd
3 el bloedsinaasappelsap, gezeefd
Eetbare lavendel voor de afwerking
Werkwijze
Verwarm de oven voor bij 180° C en vet een cakevorm van 23 x 13 cm in met olie of bakspray.
Wrijf de suiker, bloedsinaasappel zeste en lavendel in een ruime kom met de vingertoppen om de natuurlijke oliën te laten vrijkomen.
Klop er de bloem, het bakpoeder en zout onder en zet apart.
Klop de eieren met de olie, yoghurt en vanille in een middelgrote kom.
Roer dit mengsel onder de bloem tot alles net gemengd is. Meng er het bloedsinaasappelsap onder.
Giet in de bakvorm en bak tot een naald die je in het midden prikt er schoon uitkomt gedurende 60 à 70 min.
Klop nu de bloemsuiker met het bloedsinaasappelsap in een kleine, microgolfbestendige kom.
Houd 70 g glazuur apart.
Roer 1 el water onder het resterende glazuur en zet in de microgolf gedurende 30 sec tot het mengsel warm is.
Borstel over de warme bloedsinaasappelcake en laat die gedurende 10 min afkoelen in de vorm.
Haal de cake uit de bakvorm en laat hem afkoelen op een rooster.
Verdeel het resterende glazuur over de bloedsinaasappelcake, strooi er nog wat lavendel op en laat volledig afkoelen.
Bron: recept vertaald van de Amerikaanse blog Olive and Mango.
Idd Myriam, ik ben ook altijd ontgoocheld in die kleur van bloedappelsienen !!
Ben dezelfde mening toegedaan. Vroeger, toen de Sint nog kwam, kon je echte bloed-zwarte appelsienen hebben. Tegenwoordig smaken ze ook al niet echt meer zoals vroeger. Ik was een hevige fan van dat zurige. Ik denk dat het nu gewone appelsienen zijn die men gewoon eens in een chemisch kleurbad heeft gedompeld 🙂 🙂 🙂
Ik koop prachtige rode exemplaren bij mijn natuurvoedingswinkel van biologische teelt.
Misschien een tip