Hap en Tap logo zonder streep
Brugs dessertbord met bierijs, chocolademousse en kletskop

Brugs dessertbord met bierijs, chocolademousse en kletskop

24 mrt 2024 | Dessert, Zoet

Bierijs? Jawel, bierijs! Ik proefde dit roomijs onlangs toen ik in Poperinge te gast was en kon me wel voor het hoofd slaan: waarom was ik hier zelf niet opgekomen? Klinkt logisch toch: je doet toch ook bier in een sabayon? Soit. Ik wilde graag iets doen met de bieren van brouwerij De Halve Maan uit Brugge. Wie mij volgt op Instagram, zag het al passeren: ik organiseer binnenkort een event voor alle Vlaamse foodbloggers. (Ja, ik had nog een gaatje in mijn agenda 🫣). Dat doe ik niet alleen, hoor. Ik krijg hulp van Claudia, Roel en Rani. Toen we de mail uitstuurden dat we op zoek waren naar een locatie en sponsors, sprong mijn ex-collega Thibault meteen op de trein. Hij wilde graag een van de zalen van “zijn” brouwerij ter beschikking stellen. Een voorstel dat we niet afslaan!

Omdat ik de mening ben toegedaan dat het ene plezier het andere waard is, wilde ik dus een dessertbord met bierijs maken met een van “zijn” bieren. Het bierijs dat ik in Poperinge proefde, was met St. Bernardus. Maar dat wilde ik dus graag vervangen. Aangezien ik helemaal mee ben met alle nieuwe trends, raadpleegde ik ChatGPT. Prompt kreeg ik dit antwoord (pun intended):

“Als je de St. Bernardus 12 Abt van Brouwerij St. Bernardus wilt vervangen in een recept voor bierijs, kun je overwegen om een ander Belgisch donker abdijbier te gebruiken met vergelijkbare smaakprofielen. Een bier dat in de buurt komt van de smaakkenmerken van de St. Bernardus 12 Abt is bijvoorbeeld de Straffe Hendrik Quadrupel van Brouwerij de Halve Maan in Brugge.

De Straffe Hendrik Quadrupel heeft net als de St. Bernardus 12 Abt een rijke en complexe smaak met tonen van donker fruit, karamel, en een subtiele kruidigheid. Het zou een geschikte vervanging kunnen zijn voor het bierijsrecept. Echter, aangezien smaaksubjectief is en de beschikbaarheid van specifieke bieren kan variëren, is het altijd een goed idee om te experimenteren en te proeven om te zien welk bier het beste past bij jouw smaak en het recept dat je maakt.”

Slimme kerel, die ChatGPT! En ook een recept toverde hij daarna zomaar uit zijn mouw. Hij krijgt van mij altijd een bedankje, trouwens. Iets wat hij altijd dankbaar aanvaardt. 😁

Dit dessertbord is dus eigenlijk een volledig eigen idee/creatie. Voor de chocolademousse gebruikte ik de Wooden Balk Mold van MoldBrothers in de vorm van een houten balk. Maar je kan de mousse ook in een glas serveren. Quenelletje bierijs erop en afwerken met een kletskop en chocoladekrul. Even lekker, wel minder fancy.

Brugs dessertbord met bierijs, chocolademousse en kletskop

Brugs dessertbord met bierijs, chocolademousse en kletskop

Brugs dessertbord met bierijs, chocolademousse en kletskop

Gang Nagerecht
Keuken Belgisch
Porties 10 personen

Equipment

  • 1 Ijsmachine

Ingrediënten
  

Voor het bierijs:

  • 4 eidooiers
  • 100 g suiker
  • 250 ml volle melk
  • 250 ml room
  • 125 ml Straffe Hendrik Quadrupel
  • 1 snufje zout

Voor de chocolademousse:

  • 1 dl Straffe Hendrik Quadrupel
  • 200 g donkere chocolade
  • 300 ml room
  • 2 eiwitten
  • 30 g suiker

Voor de kletskoppen:

  • 37 g zachte boter
  • 30 g amandelschilfers
  • 62 g bloem
  • 125 g donkerbruine suiker
  • 25 g water

Voor de afwerking:

  • Braambessen
  • Chocoladekrullen*
  • Eetbaar bladgoud**
  • Chocoladekaramel***

Instructies
 

Voor het bierijs:

  • Begin met het inkoken van de Straffe Hendrik Quadrupel. Giet de 125 ml bier in een pan en breng het aan de kook. Laat het vervolgens zachtjes sudderen tot het volume is gehalveerd, waardoor je 62,5 ml ingekookt bier overhoudt. Laat het ingekookte bier afkoelen.
  • Klop in een kom de eidooiers en suiker tot ze licht en luchtig zijn.
  • Verhit de melk in een pan op middelhoog vuur. Zorg ervoor dat de melk niet kookt.
  • Giet de hete melk langzaam in het eidooiermengsel terwijl je voortdurend roert om de eidooiers te temperen en te voorkomen dat ze stollen.
  • Giet het mengsel terug in de pan en verwarm het op middelhoog vuur, onder voortdurend roeren, tot het mengsel iets dikker wordt. Dit duurt meestal zo'n 5-7 min.
  • Haal de pan van het vuur en voeg de room, het ingekookte bier en een snufje zout toe. Roer goed door elkaar.
  • Laat het mengsel afkoelen tot kamertemperatuur en zet het vervolgens minstens 2 uur in de koelkast om volledig af te koelen.
  • Giet het afgekoelde mengsel in een ijsmachine en laat het draaien volgens de instructies van de fabrikant, meestal duurt dit ongeveer 20-30 min.
  • Zodra het ijs de gewenste consistentie heeft bereikt, schep je het in een luchtdichte container en plaats je het minstens 4 uur in de vriezer om verder op te stijven.

Voor de chocolademousse:

  • Warm de Straffe Hendrik Quadrupel op (niet laten koken, want dan wordt het bier bitter) en meng er van het vuur de chocolade onder.
  • Klop de room op (tot mayonaise dikte) en spatel die in 2 keer onder de chocolade.
  • Klop de eiwitten op en voeg de suiker toe. Spatel onder de chocolademousse.
  • Verdeel de chocolademousse over mallen of glazen. Indien je mallen gebruikt, laat je die helemaal hard worden in de diepvries. Gebruik je glazen, zet die dan in de koelkast.

Voor de kletskoppen:

  • Meng alle ingrediënten en voeg op het laatste het water toe. Meng en kneed goed. Laat minuten 3 à 4 uur rusten in de koelkast.
  • Draai bolletjes en druk ze plat en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Leg ze ver genoeg van elkaar zodat ze niet in elkaar uitlopen.
  • Bak in een oven van 180° C gedurende 8 à 10 min. Laat ze afkoelen alvorens ze van het bakpapier te halen.

Afwerking:

  • Verwijder de diepgevroren chocolademousse uit de mal en laat die ontdooien op het bord.
  • Trek een streep chocoladekaramel onder de mousse.
  • Verkruimel een deel van de kletskoppen. Maak hiermee een hoopje onder de streep karamel.
  • Schik een quenelle bierijs op de verkruimelde kletskoppen.
  • Werk het bord af met 2 braambessen, 1 kletskop, 1 chocoladekrul en een kletskop.
  • Serveer meteen!

Notities

*Voor de chocoladekrullen baseerde ik mij op een recept van Roger van Damme dat ik vond op YouTube.
**Eetbaar bladgoud koop ik bij A La Tarte.
***Voor de chocoladekaramel (dit kan gerust weggelaten worden, maar ik had nog een restje in mijn koelkast), gebruikte ik dit recept.
Trefwoord bierijs, chocolademousse, dessert, dessertbord, kletskop, Straffe Hendrik, Straffe Hendrik Quadrupel

Bron: recept voor het bierijs is afkomstig van ChatGPT, de chocolademousse is een aanpassing van een eigen recept, de kletskoppen komen van VTM. Het idee en de opbouw zijn van me, myself and I.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.488 andere abonnees

ARCHIEF

4 Reacties

  1. Brigitte Mevrouw LEMAIRE

    Ziet er heel lekker uit !!

    Antwoord
  2. Sandra

    Het was even een zoektocht naar Strave Hendrik maar bij de Jumbo gescoord .Een heel lekker en bijzonder toetje .

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Brugs dessertbord met bierijs, chocolademousse en kletskop

by Myriam Minne time to read: 4 min
4