Hap en Tap logo zonder streep
Brimbelle

Brimbelle

17 mrt 2024 | Gebak en koekjes, Zoet

Ik vertelde het hier al: ik heb 3 nieuwe Franse bakboeken (en er is nog een 4de onderweg 🫣). Voor mijn Kerst kreeg ik cadeaubonnen bij Standaard boekhandel en ik heb die goed besteed. Het eerste boek waaruit ik deze Brimbelle haalde: Brut van Kevin Lacote. Een heel mooi boek met bijzonder fijne taartjes, de meeste wel best bewerkelijk. N.a.v. dit boek kocht ik zelfs een tempereertoestel, want heel wat taarten zijn afgewerkt met een strakke chocolade rand. (Ik hou van chocolade, ik haat tempereren).

Deze Brimbelle (ik moet toegeven dat ik die naam nog nooit gehoord had) is een van de makkelijkste recepten uit het boek. Makkelijk én lekker. En, last but not least, het recept is meteen goed voor 2 stuks. Wie nu denkt: wat moet ik met 2 van die taarten? Trust me, die gaan niet lang mee!

En voor wie nieuwsgierig is naar mijn andere 3 boeken. dit zijn ze: Leçons de Pâtisserie van Christophe Roussel, Architexture de la Pâtisserie van Aurélien Cohen (die is onderweg) en Gâteaux de Chefs met 85 iconische recepten van 40 grote pâtissiers. Dit laatste boek kreeg ik cadeau voor mijn verjaardag van Tom, een trouwe follower, zoniet mijn trouwste follower. Ik maakte gisteren al een eerste recept klaar uit het boek: een citroen & hazelnoot tartelette (als je snel bent, dan kan je de foto nog ontdekken in mijn stories). Dat recept komt er over een week of twee aan.

Geniet van jullie zondag. Dat ga ik ook doen. Dagje Tavola in Kotrijk. Beetje socializen, veel proeven. Me like!

Brimbelle

Brimbelle

Brimbelle

Makkelijk!
Voorbereidingstijd 1 uur 30 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Rusttijd: 3 uur
Totale tijd 4 uur 50 minuten
Gang Nagerecht
Porties 2 stuks voor 4 p.

Equipment

  • 1 staande mixer type KitchenAid

Ingrediënten
  

Voor het zanddeeg:

  • 120 g boter
  • 60 g suiker
  • 170 g bloem T45
  • 1 g fleur de sel
  • 1 vanillestok

Voor het bosbessenkonfijt:

  • 100 g bosbessen
  • 10 g suiker (1)
  • 4 g pectine NH
  • 30 g suiker (2)
  • 10 g citroensap

Voor de luchtige verse kaasmousse:

  • 200 g verse kaas met 40% vet
  • 20 g eigeel
  • 40 g suiker
  • 10 g bloem T45
  • 1 snufje zout
  • 1 vanillestok
  • 40 g eiwit

Voor de afwerking:

  • Poedersuiker of rafti snow

Instructies
 

Voor het zanddeeg:

  • Klop de boter romig met de suiker in de kom van een staande mixer uitgerust met de K-klopper.
  • Voeg de gezeefde bloem, de fleur de sel en het merg van de vanillestok toe.
  • Wanneer je een homogeen deeg bekomt, rol je het 3 mm dik uit tussen 2 vellen bakpapier. Laat het minstens 3 uur rusten in de koelkast.
  • Vet 2 bakringen van 16 cm diameter en 2 cm hoog in met boter.
  • Snijd 2 banen van 50 x 2,5 cm en 2 cirkels van 15 cm diameter uit het deeg.
  • Bekleed er de bakringen mee.
  • Verwarm de oven voor op 170° C. Schuif de taarten gedurende 12 min in de voorverwarmde oven op een bakplaat bekleed met bakpapier.

Voor het bosbessenkonfijt:

  • Warm de bosbessen in een kookpot met de suiker (1) tot 40° C.
  • Meng in een kom de suiker (2) met de pectine en giet die mengeling vervolgens in de kookpot.
  • Breng aan de kook en laat 3 min doorkoken. Voeg het citroensap toe.
  • Giet het konfijt in een potje en dek af met plasticfolie. Bewaar 2 uur op kamertemperatuur.

Voor de luchtige verse kaasmousse:

  • Meng de verse kaas met een klopper met het eigeel, de suiker, de gezeefde bloem, het zout en het merg van de vanillestok. Klop tot een glad mengsel.
  • Klop de eiwitten in de kom van een staande mixer uitgerust met een klopper tot stevige sneeuw.
  • Spatel de eiwitsneeuw voorzichtig onder de verse kaas.

Afwerking:

  • Verwarm de oven voor op 190° C.
  • Verdeel de helft van het bosbessenkonfijt over elke taartbodem.
  • Vul de taartbodems met een pollepel met het kaasmengsel tot aan de rand.
  • Bak gedurende 6 à 8 min op 190° C. Laat afkoelen.
  • Werk de Brimbelle af met een laagje poedersuiker.
Trefwoord bosbessen, bosbessenkonfijt, Brimbelle, verse kaas, zanddeeg

Bron: recept van Kevin Lacote uit zijn boek Brut.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.487 andere abonnees

ARCHIEF

4 Reacties

  1. Ann Pollet

    Welk merk van kaas gebruik je ? En waar vind je die ?

    Antwoord
  2. Gabriel

    De Frühling und Sommer kann kommen, mmm 😋 , ist noch etwas da und wenn ja, darf ich vorbei kommen.
    Grüße,
    Gabriel

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Brimbelle

by Myriam Minne time to read: 2 min
4