Ik loop graag en veel, maar wedstrijden zijn niet zo aan mij besteed. Allez, marathons wel, maar korte, kleine wedstrijden (met weinig deelnemers) vind ik maar niks. Da’s gewoon afzien van begin tot eind. Mijn tong op mijn buik van begin tot eind. Geen adem meer over om te babbelen met mijn loopmaatje (heel sneu voor mij en haar!). En dan toch bij de laatste 10 finishen.
Ik denk dat ik gewoon een trauma heb overgehouden aan mijn deelname aan de halve marathon van Kortemark in 2011. Toen heb ik van start tot (op 3 km van de) finish laatste gelopen met een scooterke als ‘bezemwagen’ in mijn gat.
Toen ik vandaag aan de start van Les Hivernales (in Watermaal-Bosvoorde) stond, had ik er dus totaal geen zin in. Naast het feit dat hier bijzonder snel gelopen wordt, is het ook nog eens constant bergop en bergaf….
Ik had dan ook echt iets nodig om naar uit te kijken. Zoals deze wafels. Ewel, ze losten mijn verwachtingen volledig in: krokant van buiten, zacht van binnen. Vederlicht ook. En aangezien ik net meer dan 1000 calorieën verbrand had, compenseerde ik dat ruimschoots met een flinke dot koffieslagroom en een dikke sliert chocoladesaus.
Ingrediënten voor 12 à 15 wafels
Voor de wafels:
100 g boter
12,5 g verse gist
250 ml lauw water
250 g bloem
2 g zout
1 vanillestok
250 ml melk
2 eieren, gesplitst
Voor de koffieslagroom:
250 ml sojaroom om op te kloppen (kijk goed op de verpakking!)
2 afgestreken el oploskoffie
2 el Sweet Mix Choco Cappuccino van Sofie Dumont
Voor de chocoladesaus of ganache:
10 kardemompeulen
100 ml magere melk
100 g donkere chocolade (minstens 65%, liefst 75% cacao of meer)
Zeste van 1 sinaasappel
Bereidingswijze
Smelt de boter op een zacht vuurtje en laat afkoelen.
Meng de gist met het water tot hij opgelost is. Let op dat het water niet te warm is: je moet er gemakkelijk je hand kunnen inhouden.
Voeg de bloem en het zout toe.
Snijd de vanillestok overlangs door en schraap er met een mesje het merg uit. Meng goed door de bloem en let op dat er geen klontertjes meer achterblijven.
Giet er onder voortdurend roeren de gesmolten boter bij.
Voeg de melk en de eierdooiers toe en roer goed met de klopper.
Klop het eiwit stijf in een propere kom, met een propere klopper en spatel het zachtjes door het beslag.
Sluit de kom af met huishoudfolie en laat 30 à 45 minuten rusten op een warme plek.
Het deeg verdubbelt in volume.
Ruim een half uur later:
Vet het wafelijzer in met olie en verhit het.
Bak de wafels goudbruin, bestrooi ze met poedersuiker en serveer ze meteen. De chocoladesaus en koffieslagroom zet je op tafel.
Tip: Giet voor je begint te bakken het beslag in een gietertje of maatbeker met een gietmond. Daarmee kun je het deeg veel sneller in het ijzer gieten dan met een soeplepel en zijn de wafels veel gelijkmatiger gebakken.
Voor de koffieslagroom:
Klop alles samen op tot de slagroom stijf is. Opgelet: met sojaroom duurt het wat langer dan met klassieke room.
Voor de chocoladesaus of ganache:
Plet de kardemompeulen, voeg ze toe aan de melk en kook even op. Haal van het vuur en laat afkoelen tot de melk lauw is.
Breek intussen de chocolade in stukken en voeg de zeste toe.
Zeef de melk en giet ze bij de chocolade.
Roer goed tot je een saus hebt. Dien warm op.
Bron: recept van Sofie Dumont verschenen in “Iedereen kan bakken”.
Beste, kunnen deze wafels ook in het kitchenaid wafelijzer gemaakt worden, of is het ijzer daarvoor te dik