Voor u getest: de XL Teppanyaki van Domo mèt recept!

IEDEREEN is druk bezig met de voorbereidingen voor de eindejaarsperiode… Cadeautjes zoeken, het kerstmenu voorbereiden,… Sommigen (zoals ik) vinden dit leuk. Voor anderen betekent dat stressssss. Wat klaargemaakt? Handen in het haar? Een gouden raad van tante Myriam: doe waarbij je je goed voelt. Het kan niet de bedoeling zijn om als een dolgedraaide stresskip aan tafel te verschijnen.

Of je nu een stoofpotje maakt (zoals dit) zodat je gewoon gezellig bij je familie of vrienden aan tafel kan blijven zitten of kiest voor een afhaalmaaltijd bij een goeie traiteur, het maakt niks uit. Zolang je je maar amuseert en GENIET!

Wat ook altijd heel veel succes kent met het eindejaar, dat zijn de fondue-, raclette- of gourmetmaaltijden. Alles op tafel en iedereen tast naar hartelust toe. Heel fijn, maar wel “hoe vettiger, hoe prettiger”…

Dan is de XL Teppanyaki van Domo een veel betere (lees: meer gezonde) optie! XL en dus à volonté bakgenot voor wel 8 à 12 personen ineens. Fun cooking ten top: 0% stress, 100% genieten!

Ik mocht de XL Teppanyaki voor u uittesten en deed dat met veel plezier. Ik had natuurlijk de easy way kunnen nemen en kiezen voor bvb. de gemarineerde lapjes vlees die Delhaize momenteel in de koeltoog liggen heeft (geproefd en goedgekeurd tijdens mijn bezoek aan de foodshow), maar dat zou Hap & Tap onwaardig geweest zijn…

Dus koos ik ervoor om crab cakes te maken die ik serveerde met een limoen-kruidenmayonaise èn een lauwe espuma met saffraan en kurkuma om helemaal de Oosterse toer op te gaan. De teppanyaki is tenslotte afkomstig uit de Japanse keuken…

 
 

Hoewel de crab cakes normaal in flink wat olie moeten gebakken worden, legden wij ze dus ‘droog’ op de hete plaat en dat werkte perfect: de cakes werden knapperig en warm en in tegenstelling tot wat in het oorspronkelijke recept vermeld stond, was het dus helemaal niet nodig om ze na het bakken te laten uitlekken op keukenpapier. Lekker gezond dus!

In de crabcakes stak de nodige ‘pit’ van een fijngesneden rode peper. Voor de fraîcheur zorgde een verse mayonaise met limoensap, munt en koriander. De lauwe espuma van saffraan en kurkuma maakte het helemaal af.

Het etentje werd een succes en niet alleen het etentje. Achteraf had ik geen bergen afwas te verwerken. De Teppanyaki laten afkoelen, met een vochtige zachte spons de bakresten verwijderen, droogwrijven en hop hij kon terug de doos in voor een volgend eetfeestje.

 

Zo’n teppanyaki is trouwens ook een prima idee voor the day after. Eerlijk. Wat klinkt er beter dan een new years day English breakfast? Verse worstjes, pittig gekruide halve tomaatjes, verse sneetjes pancetta, een eitje sunny side up, krokant gebakken ciabatta, crunchy en warm en een heerlijk glaasje new years bubbels? Iedereen gezellig keuvelend rond de bakplaat in het midden van de tafel, toastend en smullend van comfort food, ideaal om de houten kop te verdrijven…
Dit jaar scoor je 10 op 10 voor sfeer en gezelligheid!

 

 

Nodig voor een 12-tal crab cakes

500 g krabvlees uit blik, uitgelekt
150 g broodkruim of chapelure
1/2 kl gemberpoeder
1/2 kl paprikapoeder
1 snuifje cayennepeper
1 kleine rode chilipeper
2 lente-uitjes
1 kl zeste van een onbespoten limoen
2 eieren
2 el mayonaise
Zeezout
Peper

Voor de dipsaus:
150 g magere yoghurt
3 el mayonaise
2 el gehakte koriander
1 el gehakte munt
1/2 limoen

Voor de espuma van saffraan en kurkuma:
150 g bintjes
100 g room
2 el zure room
1 doosje saffraan
1 kl kurkuma
Peper en zout

Bereidingswijze

Laat het krabvlees goed uitlekken en knijp er het laatste vocht met de hand uit. Verkruimel de krab in een kom en voeg er het broodkruim, het gemberpoeder, het paprikapoeder en de cayennepeper aan toe. Snipper de lente-uitjes fijn en voeg ze toe aan de krab. Verwijder de zaadlijsten van de chilipeper, snipper hem heel fijn en voeg hem toe aan de krab. Rasp ongeveer een koffielepel limoenzeste boven de kom. Meng alles goed door elkaar tot een homogene massa.

Scheid het eigeel van het eiwit. Roer het eigeel en de mayonaise door de krab. Klop het eiwit luchtig en spatel het onder de krab. Kruid af met zeezout en versgemalen peper en laat een kwartiertje rusten in de koelkast.

Bereid ondertussen de dipsaus. Roer hiervoor de yoghurt los en voeg er al roerend de mayonaise aan toe. Hak de koriander- en muntblaadjes fijn en meng ze onder de dipsaus. Werk af met het sap van een halve limoen, wat zeezout en versgemalen zwarte peper.

Kook voor de espuma de geschilde en in stukken gesneden bintjes gaar. Doe de saffraan en kurkuma al meteen in het kookvocht. Giet af (vang het kookvocht op!) en pureer. Voeg de room en de zure room toe. Slap indien nodig verder af met wat kookvocht. Kruid stevig met peper en zout. Passeer alles door een fijne puntzeef (chinois) en doe in een sifon. Steek 2 gascapsules op. Deze espuma, mooi rond van smaak, serveer je het best lauw.

Ziezo, nu is alles klaar en kan je gewoon samen met je gasten smullen van al het lekkers. De crab cakes op de hete XL Teppanyaki schikken tot ze knapperig en warm worden. Ondertussen gewoon genieten van een goed glas wijn en van je gezelschap. Enjoy!

Tip: broodkruim kan je makkelijk zelf maken: verkruimel oude ontkorste boterhammen (de fijnheid van de kruimels kan je dan zelf bepalen).

Bron: voor de crab cakes en dipsaus, de website van Solo, voor de espuma tips gekregen van Jürgen Rysselaere, smaakambassadeur 2013.

Related Post

Tags: , , , , , , , , , , ,

Voor u getest: de XL Teppanyaki van Domo mèt recept!

by Myriam time to read: 4 min
0
%d bloggers liken dit: