Langoustines in panko, julienne van prei, jus van langoustines met kurkuma

Weet je wat ik zo fijn vind aan mijn kooklessen bij David Selen? Dat is dat je er leert hoe je met heel weinig producten – topproducten, dat wel, da’s evident – toch supergerechten kunt klaarmaken.

Neem nu dit gerecht. Dat is helemaal toppie! Langoustines, prei, kurkuma, klaar! Al raad ik jullie wel aan om vanaf vandaag altijd al je langoustinekoppen te sparen in de diepvriezer tot je er heel veel hebt zodat je er deze goddelijk lekkere saus mee kunt maken. Met slechts 8 koppen geraak je er niet, vrees ik…

Nodig voor 4 personen

8 langoustines
2 stengels preiwit
Panko
Boter
Peper, zout, kurkuma
Olijf- en notenolie

Voor de langoustinejus:
De koppen van de langoustines (liefst véél meer dan de 8 koppen!)
1 ui
2 wortelen
1 teentje look
2 takjes tijm
Blikje tomatenpuree
Selder
Tomatenafval
Witte wijn

Werkwijze

Pel de langoustines en verwijder het darmkanaal. Kruid met peper en zout en flink wat kurkuma. Wentel de langoustines in panko.

Schik de koppen op een bakplaat samen met de grofgesneden ui, wortelen, look, de takjes tijm en de tomatenpuree. Zet gedurende 1 uur in de oven bij 150° C.
Doe alles in een kookpot. Voeg een flinke scheut witte wijn toe, tomatenafval, grofgesneden selder en zet net onder met water. Laat 6 uur zachtjes sudderen tot je een geconcentreerde jus bekomt. Passeer door een zeef.

Was de prei grondig en snij in fijne julienne. Gaar de julienne op het laatst in een flinke klont boter. Kruid met peper en zout.

Bak de langoustines kort maar krachtig in een mengeling van olijfolie en notenolie.

Monteer de warme langoustinejus met boter en breng op smaak met kurkuma.

Schik een handje julienne van prei in diepe borden met hierop 2 langoustines per persoon. Oversaus met de langoustinejus. Werk af met een crumble.

Bron: recept van David Selen van het gelijknamige restaurant in Bissegem.

Related Post

Tags: , , , ,

Langoustines in panko, julienne van prei, jus van langoustines met kurkuma

by Myriam time to read: 1 min
2
%d bloggers liken dit: