Varkenshaasje met crème van pastinaak en peperkoek

Peperkoek, een woord dat bulkt van de nostalgie voor mij! Ten eerste katapulteert peperkoek me helemaal terug naar mijn kindertijd. Ik was een slecht etertje. Maar écht he. Zo erg was het dat mijn bezorgde ouders mij ooit zelfs 3 dagen in het ziekenhuis lieten opnemen om me van kop tot teen te laten onderzoeken “want het kon niet zijn dat ik maar zo weinig at”. En dus kreeg ik vaak peperkoek mee in mijn boekentas, want van peperkoek zou ik wel aansterken… Het is uiteindelijk allemaal goed gekomen, van slechte eter tot foodblogger, het kan verkeren. 😀

In een recenter verleden behoorde peperkoek eveneens tot mijn rantsoen, nl. tijdens mijn marathonperiodes, wanneer ik vaak lange duurlopen moest afleggen. Peperkoek en bananen, daar liep ik op. Die deden me 10 keer de finish bereiken en neen, aan gellekes of andere troep, daar deed ik niet aan mee. Dus toen Vondelmolen onlangs een mooi kookboek op de markt bracht n.a.v. hun 150-jarig bestaan, moest en zou ik dat hebben. Er staan niet alleen een pak lekkere recepten in, ook weetjes en knutselideeën.

Nu kon ik – voor de hand liggend – voor een dessertrecept kiezen, maar daarvoor zag dit varkenshaasje met crème van pastinaak en peperkoek er té lekker uit. En mijn buikgevoel liet me niet in de steek: dit wàs lekker! Hopelijk krijgt dit varkenshaasje nu meer bekijks dan dat ander varkenshaasje met foeilelijke foto uit 2012 dat elk jaar weer komt bovendrijven in de wintermaanden… Waag het niet om op de link te klikken! 😉

 

Varkenshaasje met crème van pastinaak en peperkoek

 

Recept voor varkenshaasje met crème van pastinaak en peperkoek voor 4 personen

Voorbereiding: 20 min
Bereiding: 20 min in de oven
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Ingrediënten:
500 g varkenshaasje
Boter
Olijfolie
Peper en zout
4 pastinaken
1 grote aardappel
1 ui
2 sneetjes peperkoek, in blokjes gesneden
500 ml kippenbouillon
2 takjes tijm
2 el agavesiroop
3 zoete aardappelen
Fleur de sel

 

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 175° C.

Kruid het varkenshaasje met peper en zout.

Verhit de boter in een pan en bak het gebraad goed aan. Plaats het in een ovenschaal, voeg olijfolie toe en bak het vlees gedurende 30 min (ik koos voor 20 min en vond de cuisson prima zo!) in de voorverwarmde oven. Haal het vlees uit de oven en laat even rusten in aluminiumfolie.

Schil de pastinaken en de aardappel en snijd ze in blokjes. Schil, snipper en fruit de ui. Voeg de pastinaak, de stukjes peperkoek en de aardappel toe en laat even bruinen.

Doe er nu de kippenbouillon en tijm bij en kook op een matig vuur tot de pastinaak en de aardappel gaar zijn. Voeg de agavesiroop toe en mix tot een crème.

Schil de zoete aardappelen. Snijd ze in fijne sneetjes (ik gebruikte hiervoor mijn mandoline) en frituur ze op 180° C. Bestrooi ze onmiddellijk met fleur de sel.

Snijd het vlees in plakjes en serveer met de pastinaakcrème en de chips van zoete aardappel.

 

Varkenshaasje met crème van pastinaak en peperkoek

 

Bron: recept uit het boek Peperkoek 150 x anders van Jan Borms.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Related Post

Tags: , , , , , , , , , ,

Varkenshaasje met crème van pastinaak en peperkoek

by Myriam Minne time to read: 2 min
4
%d bloggers liken dit: