Tiramisutaart

Een lazy zondag strekt zich voor mij uit. Nu ben ik van het ‘bezige-bij-type’ en luieren, dat staat echt niet in mijn woordenboek. Ik knoop dan ook de kookschort voor voor niet 1, maar 2 gerechten uit Dagelijkse Kost. Ik start met de tiramisutaart en eindig met de moussaka van Jeroen. 2 Zuiderse receptjes die mij doen hunkeren naar vakantie, al moet ik daar nog anderhalve maand op wachten!

 

Wat heb je nodig?

6 gelatineblaadjes (ongeveer 3,5 g per stuk) 75 g boter 1 kopje sterke koffie 1 scheutje amaretto 200 g Bastogne- of speculooskoekjes 1 pakje Boudoirs (lange vingers) 25 cl volle room (+40%) 125 g suiker 500 g mascarpone ongezoet cacaopoeder

Bereiding

Week de gelatineblaadjes in een potje met koud water. Tip: het gewicht van gelatineblaadjes kan nogal verschillen. Weeg dus af tot je ongeveer 21 g hebt! Smelt de boter in een pannetje op een laag vuur. Laat de boter niet kleuren! Neem een tweede pannetje, giet daarin de sterke koffie en breng deze aan de kook. Voeg er naar smaak een scheut Amarettolikeur bij. Knijp de gelatineblaadjes uit en los ze op in de warme koffie. Roer het mengsel goed om en laat het vervolgens afkoelen (niet in de koelkast!). Gooi de Bastognekoekjes in de mengbeker van de blender en maal de koekjes fijn. Giet de gesmolten boter bij de gemalen koekjes en mix nog kort. Neem een springvorm van ca. 22 cm diameter erbij en een vel bakpapier. Bedek de onderkant van het bakblik met een rond vel van het papier. Schep de gemalen Bastognekoekjes met boter in het bakblik. Verdeel het kruimelige mengsel over het hele oppervlak en druk het goed aan. Zo krijg je een gelijkmatige stevige taartbodem. Open het pak lange vingers (Boudoirs) en snij de koekjes in twee gelijke helften. Schenk een beetje Amaretto in een schaaltje. Dep elke halve lange vinger met de ongesuikerde kant in de Amaretto en bezet de binnenrand van de taartvorm rondom rond met rechtopstaande (halve) lange vingers. Zorg ervoor dat telkens de gesuikerde zijde van het koekje tegen de rand staat. Zet de koekjes stevig vast op de taartbodem. Zet het bakblik in de koelkast. Neem de mengbeker van de keukenmachine en schenk daarin de volle room. Voeg er de kristalsuiker bij en klop het mengsel op tot een smeuïge luchtige slagroom. Voeg de mascarpone toe aan de slagroom, zet  de machine op een lage draaistand en laat alles goed mengen. Je mag geen klontertjes meer zien. Schenk de afgekoelde koffie met gelatine bij het mascarponemengsel en blijf nog even mengen. Maal of verkruimel nog enkele lange vingers en zet de koekjeskruimels opzij. Haal de taartbodem uit de koelkast en schep twee derde van het mascarponemengsel in het bakblik. Verdeel het mengsel gelijkmatig en strijk het oppervlak vlak. Strooi een laag verkruimelde lange vingers over de vulling en schep daarover de rest van het mascarponemengsel. Verdeel het mengsel opnieuw gelijkmatig en strijk het oppervlak vlak. Plaats de taart in de koelkast en laat ze zeker 3 tot 4 uur opstijven. Bepoeder het oppervlak van de taart voor het serveren met wat cacao, maak de springvorm los en presenteer de tiramisutaart op een schaal. Bron: Dagelijkse Kost met Jeroen Meus op Eén.

Related Post

Tags: , , , ,

Tiramisutaart

by Myriam time to read: 2 min
9
%d bloggers liken dit: