Hap en Tap logo zonder streep

Speculaasmousse met hazelnoot en banaan

27 jun 2012 | Dessert, Zoet

Mijn Moateke en ik, da’s een speciaal duo. Moateke uit de Kempen, ikke afkomstig van ‘de Vlaanders’. Moateke volslank, ikke een mager piepke. Maar voor de rest passen we perfect samen en hebben voor 100% dezelfde interesses: koken, lopen en shoppen. En in alle 3 de disciplines hebben we heel veel uithoudingsvermogen! Terwijl we zondag de Batjes onveilig maakten en heel Roeselare leegplunderden, kwam het gespreksonderwerp als vanzelf op onze laatste kookexploten. Zij had onlangs een ‘bapas’ avondje* gehouden voor vrienden en vertelde mij in geuren en kleuren over haar menukeuze. Ik ben alles al vergeten, behalve het dessertje en dat mailde ze mij vandaag door.

*Bapas staat voor Belgische biertapas.

 

Ingrediënten voor 8 personen

75 g speculaas
50 g hazelnoten
1/2 kl speculaaskruiden
20 cl room
50 g fijne kristalsuiker
4 eiwitten
1 banaan
4 el olijfolie
2 el honing

Bereidingswijze

Vermaal de speculaas in de vijzel of blender tot heel fijn kruim. Maal 10 g hazelnoten fijn en hak de rest grof.
Meng de speculaaskruiden met de room en de suiker en roer er het speculaaskruim onder.
Giet dit in de spuitbus samen met  de eiwitten. Sluit de spuitbus goed en draai het gaspatroon in de bus. Schud de spuitbus goed op en leg ze 2 uur in de ijskast. Vergeet ze niet regelmatig (om het halfuur) op te schudden.
Rooster de fijngemalen hazelnoten in een droge antiaanbakpan. Schud ze regelmatig op zodat ze niet verbranden. Haal ze uit de pan en zet opzij in een potje voor de versiering.
Snijd ondertussen een banaan in gelijke blokjes.
Giet in de antiaanbakpan een bodem olijfolie en verwarm deze goed heet. Voeg hierbij de grofgehakte hazelnoten en bak ze een tweetal minuten. Giet nu de honing over de noten en voeg de bananenblokjes toe. Laat nu ongeveer 1 minuut karamelliseren en haal van het vuur.
Leg op de bodem van een glaasje wat hazelnoten, banaan en honing en spuit hierop een laag mousse. Werk af met de fijngemalen geroosterde hazelnootjes.

Easy way

Niet iedereen beschikt over een slagroomspuitbus om de mousse te maken. Je kan dit ook zonder doen, door je room bijna stijf op te kloppen samen met de suiker. Klop vervolgens de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig onder de slagroom. Met een klopper vermeng je nu de speculaas en de kruiden onder de mousse. Ook dit moet nog wat rusten in de ijskast voor je het kan serveren.

Bron: Bapas. Auteurs: Jan Pille, Karl van Malderen & Sven Gatz. Uitgeverij: WPG Uitgevers BE.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.579 andere abonnees

ARCHIEF

2 Reacties

 1. Niels

  Met welk biertje is dit geserveerd?
  Lijkt me interessant om te proberen.

  Antwoord
 2. Myriammm

  Dag Niels, mijn excuses dat het antwoord zo lang op zich liet wachten, maar zoals ik al schreef, ik kreeg het receptje doorgemaild van een vriendin en moest dus even info inwinnen.
  Het betreft dus een Gordon Finest Scotch.
  Schol, zou ik zeggen!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Speculaasmousse met hazelnoot en banaan

by Myriam time to read: 2 min
2