Strawberry Dreams, het zou zomaar de naam van een cocktail of mocktail kunnen zijn, maar dat is het niet. Het is de naam van een topdessert van een topchef: Soenil Bahadoer. (Ik had ooit het geluk om van Soenils keuken te mogen proeven in de gevangenis en spreek dus uit ervaring). Soenil is van Surinaamse afkomst, maar er is niets Surinaams aan deze Strawberry Dreams. Ik zag het recept vorig jaar voorbijkomen op de Instagram account van Soenil en screenshotte alles. Een jaar later kwam het er eindelijk van om de Strawberry Dreams op mijn TO DO-lijstje te zetten. Dat het een heerlijk dessert is, is eigenlijk een open deur intrappen. Als je de onderdelen bekijkt, dan wéét je gewoon dat dit een toppertje is: espuma van dulce de leche, vanilleijs, Griekse yoghurt met vanille, gemarineerde aardbeien met balsamico en een koekjescrumble. 🤤
Strawberry Dreams van Soenil Bahadoer
Equipment
- Ijsmachine
- Espumafles
Ingrediënten
Voor de espuma van dulce de leche:
- 4 dl gecondenseerde melk
- 1 dl room
- 1 tl cortina
Voor het roomijs:
- 5 dl melk
- 2,5 dl room
- 2 vanillestokjes
- 6 eidooiers
- 190 g suiker
Voor de Griekse yoghurt:
- 1 liter Griekse yoghurt
- 1 dl room
- 75 g kristalsuiker
- 4 vanillestokjes
- 1 gelatineblaadje (3 g/blaadje)
Voor de gemarineerde aardbeien:
- 1 kg aardbeien
- 2 dl balsamicoazijn
- 200 g poedersuiker
Voor de afwerking:
- Verkruimelde koekjes (ik gebruikte Amaretti)
- Takjes cress of munt
Instructies
Voor de espuma van dulce de leche:
- Doe het blikje gecondenseerde melk in een pot met een ruime hoeveelheid water en breng dit aan de kook. Laat het water met het blikje erin gedurende ca. 3 uur koken (let goed op dat het blikje helemaal onder water blijft! Vul het water indien nodig bij). Haal het blikje uit het water en laat het afkoelen voor je het openmaakt.
- Doe de bekomen dulce de leche samen met de room en Cortina in een blender en mix glad. Cortina kan je vervangen door banaan.
- Doe het mengsel in een espumafles met 2 patronen.
- Leg koud weg tot gebruik.
Voor het roomijs:
- Breng de melk samen met de room en het merg van de vanillestokjes aan de kook.
- Klop ondertussen de eidooiers met de suiker luchtig. Voeg dit al roerend toe aan de melk en verwarm tot ca. 80° C.
- Laat afkoelen en draai tot roomijs in een ijsmachine.
Voor de Griekse yoghurt:
- Verwarm de room licht en los hier de suiker in op.
- Schraap de vanillestokjes leeg en voeg bij de room. Laat trekken.
- Week de gelatine in een ruime hoeveelheid koud water, knijp uit en los op in de room.
- Laat afkoelen tot kamertemperatuur en spatel door de Griekse yoghurt.
- Zet koel weg.
Voor de gemarineerde aardbeien:
- Meng de balsamicoazijn met de suiker tot een gladde massa.
- Marineer de aardbeien à la minute. Let op dat er niet teveel vocht vrijkomt bij het opmaken van het bord of glas.
Afwerking
- Dresseer alle onderdelen naar eigen inzicht op een bord of in een groot glas.
- Werk af met verkruimelde koekjes en een takje cress of munt.
Notities
Bron: recept van Soenil Bahadoer van restaurant De Lindehof**.
Wat een slecht recept! De meest gemaakte fout in de keuken is de komma-fout. Daarom schrijven receptenschrijvers die hun vak verstaan uitsluitend in gram (afgekort g en niet gr) of kilogram (afgekort kg) of in milliliter (ml) of liter (l). Bij voorkeur in gewicht en niet in inhoudsmaat. En zeker geen tlp, elp, mespuntje etc. Dit recept schoffeert elke regel op dit gebied.
Verder deugt het ijsrecept niet: dit is eerder een ‘frozen custard’ dan een roomijsje en met deze verhoudingen is het geen stabiel ijsje. Dat kan heel wat beter!
Jammer, het idee is zo leuk.
Beste Jan,
Wat een slechte reactie van u.
Ten eerste, zou ik het fijn vinden dat u start met een begroeting en niet met te roepen.
Ten tweede, staat alles in “g” zoals u schrijft. Ik gebruik op geen enkel moment gr. Ik snap uw opmerking “Dit recept schoffeert elke regel op dit gebied.” dan ook niet.
Slechts op 1 plaats wordt door Soenil tl gebruikt. Waarschijnlijk omdat hij hobbykoks die niet over een precisieweegschaal beschikken toch van dit heerlijke recept wil laten genieten.
Ik deel mijn recepten als hobby en uit pure passie en vind dergelijke negatieve reactie dan ook compleet misplaatst. (Ik heb zin om hier een uitroepteken achter te zetten, maar doe het niet).
Een fijne dag verder.
Met vriendelijke groeten,
Myriam
PS. Het is niet zo dat ik niet tegen kritiek kan. Maar dan graag opbouwende kritiek op een respectvolle manier.
Helemaal eens met Myriam. Wanneer meneer Jan Boeren “le Cuisinier” het ergens niet mee eens is zou het hem sieren dit één op één te delen i.p.v. dit in zo een kinderachtige reactie te plaatsen. Overigens zegt diezelfde reactie alles over deze ‘cuisinier’…… (Kennen we Mr. le Cuisinier ergens van? Kunnen we zijn zelf opgespelde laureaten ergens verifiëren???)
Myriam, je hebt helemaal gelijk. Nergens pretendeer je iets meer te zijn dan je bent: een fantastische kok, een inspirende foodblogger en een heerlijk mens. In tegenstelling tot Mr. le Cuisinier die zich verlaagt tot zure commentaren, wellicht ingegeven door enige jaloezie.
Daarbij vraag ik me ook af hoe hij überhaupt op je blog terecht kwam.
Of zou het zo kunnen zijn dat Mr. le Cuisinier hier terecht is gekomen op zoek naar inspiratie??
Haha, Hennie is back en dat doet me veel plezier! 🔥