Aardbeien, kokos, Timut peper, cacao crumble

door | jun 7, 2015 | Dessert, Zoet

Dit recept printen? Print dit recept

Mijn moeder had vroeger peper en zout in haar keukenkastje staan. Of nee. Ook nog nootmuskaat voor in de witte saus voor bij de bloemkool bv. Dat was ‘t. Wat ik allemaal in mijn kasten (meervoud!) heb staan, dat is teveel om op te sommen. Pak nu zout. Ik heb gewoon keukenzout, gerookt zeezout, 2 soorten fleur de sel, roze Himalaya zout, ‘rock salt’ uit Polen (cadeautje van een vriendin) en camarguezout met truffel…

Idem dito met peper. Zwarte, witte, 5-peper mengeling, peper met look en ga zo nog maar eventjes door. Is dat allemaal wel nodig, hoor ik je denken? Eigenlijk wel. Verfijning zit ‘m in de details. Ik weet het. Ik ben een streverke. Perfectionist tot in de kist. Vraag me dus niet of die Timut peper een absolute must is om dit gerecht helemaal top te krijgen, want dan krijg je sowieso een “ja!”.

Een pepersoort kopen voor slechts 1 gerecht, is dat niet een beetje zot? No worries! De exotische Timut ontwikkelt sterke citrus-aroma’s die vooral aan citroen en pompelmoes doen denken. Dat zorgt ervoor dat deze peper perfect gaat bij een stukje vis, zeevruchten (met in het bijzonder sint-jacobsvruchten) of groene groenten. Je kan deze peper ook gebruiken in marinades voor kip of simpelweg mengen met wat gesmolten boter als saus bij gekookte aardappeltjes. Door zijn citrus-aroma’s kan deze peper ook gebruikt worden bij desserten met chocolade en/of fruit. Zoals in dit eenvoudig aardbeiendessert dat de Timut peper naar een hoger niveau tilt! Trouwens, ook in dit recept gebruikte ik de speciale peper al.

Nodig voor 4 personen

500 g aardbeien
500 ml kokosmelk
3 à 4 bolletjes Timut peper (o.a. online verkrijgbaar bij The Flavor Shop)
1 kl honing
1 pollepeltje aardbeiencoulis
Zeste van 1 limoen
Een paar takjes lemoncress voor de afwerking

Voor de cacaocrumble:
100 g bloem
100 g suiker
100 g zachte boter
Cacao
Een snuifje zeezout

Bereiding

Laat de kokosmelk gedurende een kwartier op een zacht vuurtje infuseren met de Timut peper, honing en aardbeiencoulis. Passeer door een zeef, voeg de fijngeraspte limoenzeste erbij en laat afkoelen.

Spoel de aardbeien, verwijder het kroontje en snijd in twee.

Maak de crumble. Meng alle ingrediënten met de vingertoppen tot een korrelig deeg en bak af in de oven bij 180° C.

Afwerking

Schep een flinke pollepel geïnfuseerde kokosmelk in een diep bord. Verdeel er 1/4 van de aardbeien over. Bestrooi met cacao crumble en werk af met enkele takjes lemoncress.
Bron: recept van Dhr. David Selen van het gelijknamige restaurant in Bissegem.

Related Post

Hap en Tap Belgian food blog awards 2017

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 2.023 andere abonnees

Archief

  • 2021 (117)
  • 2020 (190)
  • 2019 (201)
  • 2018 (204)
  • 2017 (206)
  • 2016 (210)
  • 2015 (213)
  • 2014 (203)
  • 2013 (214)
  • 2012 (119)
Keukenrecepten

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aardbeien, kokos, Timut peper, cacao crumble

by Myriam time to read: 2 min
0
%d bloggers liken dit: