Hap en Tap logo zonder streep
Lys d'Or fine dining in Gent

Lys d’Or, fine dining in Gent

8 nov 2021 | Restokes, speciaalzaken & kookwinkels, Reviews

Ik ken Ignace Wattenberge al jaren. Eerst leerde ik zijn tante Monique kennen, met wie ik in 2005 Start-2-Run volgde. Toen maakte ik kennis met mama Carine tijdens kooklessen her en der verspreid te lande. En tot slot leerde ik Ignace zelf ook kennen toen hij nog sous-chef was bij Fleur de Lin en Lode van Fleur de Lin in Turijn deelnam aan de Bocuse d’Or finale. Ik herinner me Ignace vooral als de grote aanjager van het Belgische supporterslegioen. Ondertussen ruilde de jonge chef zijn kombuis van souschef voor die van chef en opende in november 2019 zijn eigen zaak, Lys d’Or, in Gent. Het was dus de hoogste tijd dat ik er eens een tafeltje boekte. De 60ste verjaardag van mijn loopvriendin was de ideale gelegenheid. Voor een nieuwe voordeur mag het wat meer zijn, mijn gedacht!

Lys d’Or is ondergebracht in een prachtig pand aan de Charles de Kerckhovelaan in Gent: een statig oud herenhuis waar jarenlang De Grade gevestigd was. Kosten noch moeite werden gespaard om het interieur een facelift te geven. Bij het betreden van het restaurant, bij het zien van de inrichting, de witte servetten met in het goud geborduurd logo uitnodigend gevouwen op de tafels, wéét je wat je mag verwachten: een klassieke productkeuken die kwaliteit hoog in het vaandel draagt. Alles ademt hier klasse.

Foto’s Kris Jacobs®

Ignace is een klassiek geschoolde chef met respect voor het product en de seizoenen. Zijn keuken is een premium keuken met een vleugje moderniteit. Nadat hij afstudeerde aan hotelschool Ter Duinen in Koksijde, ging hij achtereenvolgens meedraaien bij Inter Scaldes in Zeeuws Vlaanderen, bij Danny Horseele in ’t Molentje in Zeebrugge en bij Fleur de Lin in Zele. In 2018 won Ignace de prestigieuze wedstrijd Eerste Kok van België. Zijn eerste prijs, maar zeker niet zijn laatste, als je ’t mij vraagt.

Ondanks dat alle tafels bezet zijn wanneer Carine en ik op vrijdagavond komen binnenwaaien, is het er toch rustig dineren. De afstand tussen de tafels is ruim zodat je geen glimp opvangt van de gesprekken bij je buren. Aangenaam! We bestellen elk een glas champagne als aperitief. ik ga voor de witte champagne van het huis, een Laurent Lequart Blanc de Noirs – Pur Meunier Extra Brut, terwijl Carine kiest voor de rosé Champagne Lallier Grand Rosé Brut “Grand Cru”. Al snel komen 4 amuses onze richting uit: een roosje van gerookte Mowi zalm, een oester al dan niet met een schepje sjalottenvinaigrette, een tartaartje en een stukje Gentse kop afgewerkt met foie gras. Smaakmakers die de toon van de avond perfect zetten.

Voor onze avond onder vriendinnen kiezen we voor het 5-gangenmenu, al is dat bij Lys d’Or totaal geen must. Je kan er perfect aan de kaart eten. Starten doet de chef met een bijzonder geslaagde bereiding van makreel met koolrabi en saké.

Daarna volgt een coquille met knolselder, snijbiet en lardo. Die smelt op de tong!

Als tussengerecht serveert Ignace een ravioli van Rubia Gallega ossenstaart. Deze wordt met gevoel voor finesse gecombineerd met ganzenlever en truffel. Puur, in balans, perfect gekruid en producten van premium kwaliteit.

Het hoofdgerecht zou volgens de kaart patrijs brengen, maar blijkbaar was het een barslecht jaar voor de patrijzen en daardoor moest Ignace kiezen voor wilde eend als alternatief. Die komt met witloof, butternut en aardpeer. Klassieke smaken, maar boenk erop.

Met een dessert bestaande uit een chocoladesoufflé en een quenelle hemels vanilleijs sluit Ignace deze geslaagde avond af.

Lys d’Or heeft ondanks de moeilijke aanvangsperiode met Corona zijn start niet gemist. De chef staat op een bijzonder hoog niveau te koken en ook het zaalpersoneel komt duidelijk niet onbeslagen op het ijs. Ik ben nu al benieuwd naar de scores die de heren (of dames?) van de Gault & Millau en Michelin in petto hebben voor dit pareltje. I’ll be back! (Al zal ik wel eerst mijn spaarvarkentje weer wat moeten spijzen, want goedkoop is zo’n klassezaak niet, natuurlijk).

RESTAURANT LYS D’OR

Charles de Kerchovelaan 81 l 9000 Gent

Openingsuren
Ma, di, do & vrij : 12u00 – 14u00 & 18u30 – 21u00
Zat : 18u30 – 21u00
Gesloten op woensdag, zaterdagmiddag en zondag.

T: 09/430 11 30
E: info@lysdor.be

4- gangen menu €69
Passende wijnselectie bij voorgerechten en hoofdgerecht €28

5-gangen menu €89*
Passende wijnselectie bij voorgerechten, tussengerecht en hoofdgerecht €38

*op vrijdag- en zaterdagavond wordt uitsluitend het 5-gangen menu geserveerd

Kaas chariot (€15)

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.481 andere abonnees

ARCHIEF

2 Reacties

 1. nicole

  altijd fijn om een nieuw adres in Gent, mijn geboortestad, te leren kennen,
  door jou heb ik ‘Caramel’ ontdekt, een plek waar ik regelmatig terug kom als ik nog eens van de Panne naar Gent afzak …

  Antwoord
  • Myriam Minne

   Dag Nicole,
   Hoe leuk is dat! Ja, mooie ervaringen deel ik graag zodat iedereen – als ze dat willen – er kunnen van meegenieten.
   En tenslotte verdient onze horeca nog steeds een duwtje in de rug, mijn gedacht. 🙂
   Groetjes,
   Myriam

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Lys d’Or, fine dining in Gent

by Myriam Minne time to read: 3 min
2