Hap en Tap logo zonder streep
Grand Vintage 2013, een prachtige millésime champagne van Moët & Chandon

Grand Vintage 2013, een prachtige millésime champagne van Moët & Chandon

15 nov 2021 | Champagne, wijn & ander drinkbaar lekkers, Restokes, speciaalzaken & kookwinkels, Reviews

Of ik zin had om “met Etienne” te gaan lunchen of dineren in één van de ambassador restaurants van Moët & Chandon? Ik zou een budget krijgen dat ik vrij mocht spenderen. Enige voorwaarde was wel dat ik daarmee een fles Grand Vintage 2013 bestelde. Wat een zotheerlijk voorstel was dat? Natuurlijk zag ik dat zitten. Alleen wel niet met Etienne. 😉 Eddy en ik legden onze agenda’s naast elkaar en kwamen al snel uit op 11 november, een feestdag midden in de week die dat dankzij Moët & Chandon ook figuurlijk zou worden. Voor mij al helemaal met een fles Grand Vintage 2013 voor mij alleen. Ah ja, “den Etienne” drinkt geen alcohol. En den Eddy ook niet. 😅

Grand Vintage 2013, een prachtige millésime champagne van Moët & Chandon

Het ambassador restaurant waar we de voetjes onder tafel mochten gaan steken, was Gasthof Halifax in Deinze, op de grens met St. Martens Latem. Ik kende de zaak alleen omdat ik soms tot daar loop wanneer ik een intervaltraining doe en vertrek van kantoor. Eddy kwam er wel al drie keer eerder en was laaiend enthousiast. Over de keuken én over het uitzicht. Ik verkneukelde me en bereidde mijn bezoek tot in de puntjes voor. Ik bestudeerde eerst het persbericht over de Moët & Chandon Grand Vintage 2013 waarin de wine & food pairing ruim aan bod kwam:

“Een malse kalfskotelet is een geschikt uitgangspunt voor een ‘pairing build’ met de 2013 Grand Vintage, terwijl een kreeftgerecht qua textuur en sap goed zou passen bij de 2013 Grand Vintage Rosé. Extra ingrediënten zoals geconserveerde citroenen voor de Grand Vintage 2013, en passievruchtgelei voor de Grand Vintage Rosé 2013, gekozen om de suave en verleidelijke stijl van de champagne op te roepen, zorgen voor contrasterende elementen die de frisse noten van de heerlijk wrange grapefruit op de afdronk naar voren zullen brengen. Tot slot zal het zoutgehalte van de gekookte kokkels of het krokante lardo di colonnata het koor van aanwezige smaken onderstrepen, waardoor een aangename uitwisseling ontstaat tussen het gerecht en respectievelijk de Grand Vintage 2013 en de Grand Vintage Rosé 2013.”

Daarna onderwierp ik de menukaart van Gasthof Halifax aan een grondige studie. Ik had kreeft en zout onthouden. Ik zou starten met een toast met gerookte paling en kaviaar. In de categorie “zout” kon dat tellen. En als hoofdgerecht zou ik het bij een kreeftje houden. Eindigen zou ik doen met gekonfijte ananas met mango.

Grand Vintage 2013, een prachtige millésime champagne van Moët & Chandon

Wel, Eddy had geen woord gelogen, noch over het uitzicht, noch over de keuken. We namen plaats op het overdekt terras met een p-r-a-c-h-t-i-g zicht op de Leie en we genoten. Van het eten (Eddy koos achtereenvolgens voor een terrine van ganzenlever, een steak Waterland au poivre flambé en rijstpap) en ik ook van de Moët & Chandon Grand Vintage 2013. Voor de kenners: de assemblage van de Grand Vintage 2013 bestaat uit 41% chardonnay, 38% pinot noir, 21% meunier met een extra-brut dosage van 5 gr/l. De Grand Vintage Blanc 2013 is gemaakt van druiven die in oktober zijn geoogst, wat uitzonderlijk laat is. Het levert een bijzondere champagne op met een onmiddellijk aanwezige rijpheid, een champagne vol herfstaroma’s met een energieke en uitgebeitelde balans. 😋

Grand Vintage 2013, een prachtige millésime champagne van Moët & Chandon

Proefnotities Moët & Chandon Grand Vintage 2013

  • Kleur: Lichtgouden kleur met verfijnde, aanhoudende mousse.
  • Geur: Rijp, vol herfstige tonen van gepofte kastanjes, geroosterde boekweit, noten, honing en nougat. Daarna volgt wit fruit zoals rijpe appels en peren. Aardse tonen zoals gedroogde bloemen, dennenhars en een hint van jodium ronden het bouquet af. 
  • Smaak: Direct en energiek, frivool bijna, ondersteund door een levendig maar delicaat zuurtje dat zorgt voor de lichte frisheid als van een limoen. Een verfijnde aciditeit, een fijne structuur en een heerlijk mondgevoel.
  • Conclusie: Rijp, rijk en levendig met een plezierige bittere toets van witte grapefruit in de afdronk die het geheel compleet maakt.

Ook zin gekregen om deze uitzonderlijke champagne op restaurant te proeven? Dat kan bij de volgende ambassadors:

CUL’EAU Gentsesteenweg 177, 9300 Aalst
FIERA Lange Nieuwstraat 14, 2000 Antwerpen
VERSO CAFE Lange Gasthuisstraat 9, 2000 Antwerpen
AUBERGE NAPOLEON Bouchoutlaan 1, 1860 Meise
L’IMPERIAL premium bar Rue de la Régence 67, 1000 Bruxelles
Le FELICIEN Avenue d’Ecolys 2, B3, 5020 Suarlée
DUKES PALACE Prinsenhof 8, 8000 Brugge
MEMLINC HOTEL Elizabetlaan 2, 8300 Knokke-Heist
ATELIER CUISINE Voie de l’Air Pur 207, 4052 Beaufays
INNESTO Grote Baan 9, 3530 Houthalen-Helchteren
HALIFAX Emiel Clauslaan 143, 9800 Deinze

Grand Vintage 2013, een prachtige millésime champagne van Moët & Chandon

Ik werd uitgenodigd, maar mijn verslag geeft helemaal weer zoals ik het beleefd heb. Ik genoot met volle teugen. Letterlijk!

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.472 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Grand Vintage 2013, een prachtige millésime champagne van Moët & Chandon

by Myriam Minne time to read: 3 min
0