Hap en Tap logo zonder streep
KitchenAid stelt nieuwe Bread Bowl voor in de Sourdough Library

KitchenAid stelt nieuwe Bread Bowl voor in de Sourdough Library

22 nov 2021 | Events, Reviews

KitchenAid spaart kosten noch moeite wanneer ze iets nieuws voor te stellen hebben. Zo woonde ik in het verleden al een pizzaworkshop bij met pizzaiolo Gilles Draps en een Verjaardagsfeestje met grote V met Roger Van Damme om hun 100-jarig bestaan te vieren. De nieuwe Bread Bowl introduceren bij een select kransje aan foodbloggers? Geen betere plaats om dat te doen dan de enige Sourdough Library ter wereld, dachten ze bij We Love Pure, het communicatiebureau van KitchenAid. Dat we daarvoor helemaal naar St. Vith moesten, 240 km rijden enkele rit, was geen probleem. Niets dat een privé chauffeur niet kon oplossen.

KitchenAid stelt nieuwe Bread Bowl voor in de Sourdough Library
Myriam Minne van het forensisch team was er ook!

En zo sjeesde ik afgelopen donderdag in een chique Mercedes Vito samen met Elisa en Davy van Op Mijn Talloor naar Duitstalig België. Het programma zag er veelbelovend uit: eerst een rondleiding door La Maison du Levain, daarna ons eigen broodje maken in de nieuwe Bread Bowl van KitchenAid en terwijl dat aan het rijzen was een bezoek aan de Sourdough Library, een unicum in de wereld. Hierna ons broodje afbakken en een walking dinner met brood in een hoofdrol.

KitchenAid stelt nieuwe Bread Bowl voor in de Sourdough Library

Onze gastheer was niemand minder dan Karl De Smedt, een man met passie voor desem van hier tot in Tokio. Zijn missie: ervoor zorgen dat de 5000 jaar oude traditie en kennis over desem niet verloren gaat. Dat was bijna het geval toen in 1857 Louis Pasteur een methode vond om commerciële gist te produceren: veel minder tijdrovend voor bakkers. Gelukkig is vandaag desem aan een revival toe.

KitchenAid stelt nieuwe Bread Bowl voor in de Sourdough Library

In de Sourdough Library worden maar liefst 135 desems uit 25 verschillende landen gestockeerd. Die krijgen om de 2 maand “eten” door Karl die hen voedt met bloem afkomstig van de oorspronkelijke eigenaar. Om je desem in de Library te laten opnemen, moet die minstens 5 jaar oud zijn. Als er iets misgaat met het moederdeeg bij de bakker thuis, dan kan er een stukje desem uit de “bib” opgestuurd worden zodat de bakker verder kan met zijn oorspronkelijke desem. Zo leerrijk allemaal. Ik hing dan ook aan de man zijn lippen. Maar er moest ook “gewerkt” worden…

KitchenAid stelt nieuwe Bread Bowl voor in de Sourdough Library

Alhoewel, een broodje maken in de nieuwe Bread Bowl van KitchenAid is alles behalve veel werk. Je doet immers alles in één en dezelfde keramieken kom: kneden, rijzen en bakken. Doordat je de kom als een stolp omgekeerd op het opgebolde brood zet, wordt er stoom gecreëerd waardoor je brood een perfect krokant korstje krijgt.

KitchenAid stelt nieuwe Bread Bowl voor in de Sourdough Library

Bedankt Karl voor de hartelijke ontvangst, Isabella voor de leerrijke workshop en Stijn voor de perfecte organisatie! En een dikke merci aan Elisa en Davy voor de mooie foto’s en de gezellige rit heen en terug. Toffe Buffalo’s, ze bestaan!

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.700 andere abonnees

ARCHIEF

4 Reacties

  1. Nathalie Heesterbeek

    Wordt het brood gekneed met de KA?
    What about the stretch and fold?
    Ik vind het bizar.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      We hebben niet met zuurdesem gewerkt, maar een kant-en-klaar mix van Niamh gebruikt. Met desembrood zou het inderdaad niet lukken. De stretch & fold zal je altijd met de hand moeten blijven doen. (Het opbollen hebben we trouwens ook nog met de hand gedaan).

      Antwoord
  2. Anne

    zo’n kant en klare mix, is dat een beetje zoals die van Bruggeman Gist en Desem?

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

KitchenAid stelt nieuwe Bread Bowl voor in de Sourdough Library

by Myriam Minne time to read: 2 min
4