KitchenAid spaart kosten noch moeite wanneer ze iets nieuws voor te stellen hebben. Zo woonde ik in het verleden al een pizzaworkshop bij met pizzaiolo Gilles Draps en een Verjaardagsfeestje met grote V met Roger Van Damme om hun 100-jarig bestaan te vieren. De nieuwe Bread Bowl introduceren bij een select kransje aan foodbloggers? Geen betere plaats om dat te doen dan de enige Sourdough Library ter wereld, dachten ze bij We Love Pure, het communicatiebureau van KitchenAid. Dat we daarvoor helemaal naar St. Vith moesten, 240 km rijden enkele rit, was geen probleem. Niets dat een privé chauffeur niet kon oplossen.
En zo sjeesde ik afgelopen donderdag in een chique Mercedes Vito samen met Elisa en Davy van Op Mijn Talloor naar Duitstalig België. Het programma zag er veelbelovend uit: eerst een rondleiding door La Maison du Levain, daarna ons eigen broodje maken in de nieuwe Bread Bowl van KitchenAid en terwijl dat aan het rijzen was een bezoek aan de Sourdough Library, een unicum in de wereld. Hierna ons broodje afbakken en een walking dinner met brood in een hoofdrol.
Onze gastheer was niemand minder dan Karl De Smedt, een man met passie voor desem van hier tot in Tokio. Zijn missie: ervoor zorgen dat de 5000 jaar oude traditie en kennis over desem niet verloren gaat. Dat was bijna het geval toen in 1857 Louis Pasteur een methode vond om commerciële gist te produceren: veel minder tijdrovend voor bakkers. Gelukkig is vandaag desem aan een revival toe.
In de Sourdough Library worden maar liefst 135 desems uit 25 verschillende landen gestockeerd. Die krijgen om de 2 maand “eten” door Karl die hen voedt met bloem afkomstig van de oorspronkelijke eigenaar. Om je desem in de Library te laten opnemen, moet die minstens 5 jaar oud zijn. Als er iets misgaat met het moederdeeg bij de bakker thuis, dan kan er een stukje desem uit de “bib” opgestuurd worden zodat de bakker verder kan met zijn oorspronkelijke desem. Zo leerrijk allemaal. Ik hing dan ook aan de man zijn lippen. Maar er moest ook “gewerkt” worden…
Alhoewel, een broodje maken in de nieuwe Bread Bowl van KitchenAid is alles behalve veel werk. Je doet immers alles in één en dezelfde keramieken kom: kneden, rijzen en bakken. Doordat je de kom als een stolp omgekeerd op het opgebolde brood zet, wordt er stoom gecreëerd waardoor je brood een perfect krokant korstje krijgt.
Bedankt Karl voor de hartelijke ontvangst, Isabella voor de leerrijke workshop en Stijn voor de perfecte organisatie! En een dikke merci aan Elisa en Davy voor de mooie foto’s en de gezellige rit heen en terug. Toffe Buffalo’s, ze bestaan!
Wordt het brood gekneed met de KA?
What about the stretch and fold?
Ik vind het bizar.
We hebben niet met zuurdesem gewerkt, maar een kant-en-klaar mix van Niamh gebruikt. Met desembrood zou het inderdaad niet lukken. De stretch & fold zal je altijd met de hand moeten blijven doen. (Het opbollen hebben we trouwens ook nog met de hand gedaan).
zo’n kant en klare mix, is dat een beetje zoals die van Bruggeman Gist en Desem?
We hebben deze gebruikt: https://niamhbaking.com/nl/producten/pure-sprouts-2/
Deze is oa te koop bij Delhaize.
Die van Bruggeman ken ik niet en kan dus geen antwoord geven op je vraag. Sorry!