Hap en Tap logo zonder streep
De perfecte pizza powered by pizzaiolo Gilles Draps & KitchenAid

De perfecte pizza powered by pizzaiolo Gilles Draps & KitchenAid

19 aug 2019 | Events, Reviews

Of ik zin had om een pizza workshop te volgen? Pizzaiolo van dienst was niemand minder dan Gilles Draps die een tijd geleden helemaal naar het la Bella Italia was afgereisd om er een cursus te volgen. Organisator was KitchenAid die aan een kransje influencers alle mogelijkheden van hun Culinary Centre wilde laten zien. Dat ik daarvoor helemaal naar het mondaine Knokke moest rijden, vond ik niet eens erg. Liever een uurtje filevrij richting Knokke dan een half uur dat sowieso anderhalf uur of meer wordt naar Antwerpen of Brussel.

Nu heb ik al sinds jaar en dag een KitchenAid Artisan, een machientje dat overuren draait in mijn keuken: slagroom kloppen, eiwit kloppen, deeg kneden,… maar ik wist niet dat het toestel nog veel meer kon. OK, ik had al wel eens in een filmpje gezien dat je er een vleesmolen op kon monteren, maar verder dan dat reikte mijn kennis niet. Tijdens de workshop – die trouwens supergezellig én -lekker was! – ontdekte ik dat er nog veel meer accessoires zijn die je op de KitchenAid Artisan kan zetten: een graanmolen (die Gilles gebruikte om kamutgraan te vermalen tot bloem voor het pizzadeeg), een spiralizer, een Japanse groentesnijder  en een fruit- en groentezeef. Vooral die Japanse groentesnijder maakte zwaar indruk op me, want dit kan je met geen mes of mandoline voor elkaar krijgen. Bon, ik weet weer waarvoor gespaard. Ah ja, in mijn nieuwe keuken ga ik terug plaats hebben! ?

Ik deel heel graag al deze recepten voor de perfecte pizza met jullie. Mijn favoriet? De dessertpizza of wat hadden jullie nu gedacht?

 

De perfecte pizza powered by pizzaiolo Gilles Draps & KitchenAid

 

Pizzadeeg

1 kg bloem typo 00 of 0 (met 11% a 15% proteïnen)
2 g droge gist
25 g olijfolie
600 ml water
20 g zout

Neem de mengkom van de KitchenAid en doe er de bloem in. Maak een kuiltje en strooi het zout in het kuiltje. Plaats de mengkom in de keukenrobot en gebruik de kneedhaak. Start de robot op een lage stand.

Neem een mengkom en los de gist op in het water en laat enkele minuten trekken. Giet het gistmengsel bij de bloem. Vanaf dat het deeg een homogene massa heeft voeg je stilletjesaan de olijfolie toe en laat je de machine verder kneden tot je weer een homogeen en glad deeg verkrijgt. Laat de machine zeker 15 min draaien in totaal.

Rol het deeg tot een bol. Plaats de bol deeg in een goed afgesloten en met olijfolie ingevette container en plaats deze container op een warm plaats in huis. Let op, het deeg gaat 2 tot 3 keer groeien in volume.

Het geheim van een lekkere pizza is la levitazione: laat het deeg een nacht (12u) tot een dag (24u) op voorhand rijzen en je pizza wordt extra luchtig en krokant.

Net voor het bakken, rol je het deeg uit (liefst met de hand!). Gebruik griesmeel om te vermijden dat je deeg gaat plakken op je werkblad. Een deegroller werkt makkelijker, maar een echte pizzaiolo doet alles met de hand. Het deeg blijft zo ook een stuk luchtiger.

 

Pizza met gerookte scamorza, salie en courgetti (met het spiralizer accessoire van KitchenAid)

2 el passata
Enkele stukjes scamorza
6-tal blaadjes verse salie
1 handvol droge mozzarella
1 kwart courgette

Verwarm de houtoven tot een 400° C, de stenen verwarmen tot een 380° C.

Rol het pizzadeeg uit.

Monteer het spiralizeraccessoire op je KitchenAid mixer/keukenrobot en spiralize de courgette in de gewenste vorm. Let wel op, hoe fijner, hoe gaarder de courgette zal zijn. Wil je nog wat beet of een bijna rauwe courgette kan je beter voor een grovere vorm gaan.

Verdeel de passata mooi over het deeg, laat aan de buitenkant van de pizza een rand van 2 cm vrij. Strooi de mozzarella over de passata. Verdeel de scamorza, de courgette en de salie over de mozzarella.

Plaats de pizza in de oven, wacht 30 sec en blijf daarna de pizza draaien tot gaar en krokant. Haal de pizza uit de oven.

Buon appetito!

 

De perfecte pizza powered by pizzaiolo Gilles Draps & KitchenAid

 

Pizza sunomono (met de Japanse groentesnijder van KitchenAid)

2 handenvol droge mozzarella
1 vel nori
4 el sushi azijn
1/2 el sojasaus
1 snufje zout
2 el bonito flakes
1 kwart komkommer
2 el fijne suiker
2 el mirin
2 tl zwarte sesamzaadjes

Verwarm de houtoven tot een 400° C, de stenen verwarmen tot een 380° C.

Monteer de Japanse groentesnijder op je KitchenAid mixer/keukenrobot en haal de komkommer erdoor.

Neem een kom en vermeng de sushi azijn, de mirin, de sojasaus, de suiker, de sesamzaadjes en het zout tot een marinade. Dompel de fijne vellen komkommer onder en laat gedurende een kwartiertje marineren in de koelkast.

Rol het pizzadeeg uit. Verdeel de mozzarella over het deeg, laat aan de buitenkant van de pizza een rand van 2 cm vrij. Versnipper de nori over de mozzarella samen met de bonito flakes.

Plaats de pizza in de oven gedurende 90 sec, wacht de eerste 30 sec en blijf daarna de pizza draaien tot gaar en krokant.

Werk de pizza af door er de frisse komkommer over te draperen en strooi er nog wat extra zwarte sesamzaadjes over.

お食事をお楽しみください!

 

Pizza met zure room en basilicum en five minute lemon curd (met de KitchenAid cook processor en de fruit- en groentezeef)

1 Amalfi citroen of bio citroen
1 el zure room
Enkele snufjes poedersuiker
Enkele blaadjes basilicum

Voor de lemon curd:
60 ml citroensap
90 g suiker
60 g boter
1 ei

 

Maak eerst de lemon curd: monteer het EggWhip accessoire in de Cook Processor en doe alle ingrediënten in de Cook Processor. Selecteer 100° C – 5 min – STIR SPEED 4 en druk op start. Lepel de lemon curd na de kooktijd in een kom en laat afkoelen in de koelkast.

Verwarm de houtoven tot een 400° C, de stenen verwarmen tot een 380° C.

Monteer de fruit- en groentenzeef op je KitchenAid mixer/keukenrobot en haal de gewassen citroen door de zeef. Neem een kom en vermeng de gezeefde citroen met de lemon curd.

Rol het pizzadeeg uit. Verdeel het lemon curd mengsel over het deeg, laat aan de buitenkant van de pizza een rand van 2 cm vrij. Bepoeder de rand met poedersuiker.

Plaats de pizza in de oven gedurende 90 sec, wacht de eerste 30 sec en blijf daarna de pizza draaien tot gaar en krokant.

Haal de pizza uit de oven en werk af met enkele kloddertjes zure room en blaadjes basilicum.

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.383 andere abonnees

ARCHIEF

This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

We are on Instagram
This error message is only visible to WordPress admins
There has been a problem with your Instagram Feed.

De perfecte pizza powered by pizzaiolo Gilles Draps & KitchenAid

by Myriam Minne time to read: 4 min
0