Koffiecake met tiramisu crème

Onlangs werd ik via mijn Instagram account benaderd door Spice & Spoon, een Belgisch merk van kruidenzouten en -suikers met de vraag of ze me wat pottekes mochten opsturen. Tuurlijk mochten ze dat. Vooral de kruidensuikers maakten me nieuwsgierig met klinkende namen als Indian Summer (cacao & tijm), Golden Bliss (koffie & kardemom), Forgotten Story (koffie & gember), Christmas Delight (spar & appelsien) en Yellow Lemon Tree (laurier, citroen & kaneel). Toen de levering toekwam, kon ik niet snel genoeg alle pottekes opendraaien om er in eerste instantie aan te snuffelen alvorens er mijn natte wijsvinger in te steken. Wat ik rook en proefde, stemde me heel tevreden: niet zomaar suiker met een chemisch smaakje, maar échte smaakbommetjes. Het toeval wilde dat ik nét die dag deze koffiecake met tiramisu crème zag passeren en de beslissing was snel genomen: ik zou de suiker in de tiramisu crème vervangen door Forgotten Story (koffie & gember) voor een extra smaakaccent.

Pas toen ik het recept voor deze koffiecake gemaakt had én dit artikel aan het bloggen was, ontdekte ik wie achter het mooie verhaal van Spice & Spoon zit: Bram & Ram. Ram ken ik niet, maar Bram des te meer. Bram Bonamie won in 2013 de finale van De Beste Hobbykok van Vlaanderen op VTM en maakt sedertdien van koken zijn beroep. Ik liep Bram vorig naar nog tegen het lijf toen we samen jurylid waren van de verkiezing van Beste Hobbykok Duo van Elektro Van Assche. Ondertussen gaat het de kruidensuikers en -zouten van (B)Ram voor de wind en komen er heel regelmatig verkooppunten bij. Ik zou zeggen: steun deze jonge Belgische ondernemers en koop een potteke… of koop ze ineens allemaal. Ik ben alvast van plan om met élke kruidensuiker minstens 1 dessertje te maken. Wordt vervolgd!

 

Koffiecake met tiramisu crème

 

Recept voor koffiecake met tiramisu crème

(Voor)bereiding: 15 min
Bakken en rusten: 2 uur (of langer)
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Nodig voor 1 koffiecake:
225 g zachte boter, plus wat extra om de vorm in te vette
225 g griessuiker
4 M eieren
225 g zelfrijzend bakmeel
3 el koffie-essence of sterke zwarte koffie gemaakt met instant koffie en wat kokend water
½ tl bakpoeder
75 g walnoten, fijngehakt, plus halve walnoten voor de afwerking
½ tl cacaopoeder voor de afwerking
½ tl bloemsuiker voor de afwerking

Voor de tiramisu crème:
250 g mascarpone
142 ml slagroom 40%
4 el koffielikeur, zoals Tia Maria
2 tl Spice & Spoon kruidensuiker Forgotten Story met koffie en gember (eventueel te vervangen door gewone suiker)
Enkele druppels vanille-extract

 

Werkwijze

Verwarm de oven voor bij 180° C (hetelucht: 160° C, gas stand 4). Vet 2 springvormen van 20 cm diameter in en bekleed ze met bakpapier. (Indien je maar 1 springvorm hebt, dan verdeel je het beslag in 2 gelijke delen en bak je 2 keer. Dit is wat ik deed).

Klop de boter in de kom van een staande mixer type KitchenAid tot ze zacht en romig is. Voeg de suiker toe en blijf kloppen tot een licht en fluffy mengsel. Klop er vervolgens de eieren onder, 1 met de keer en voeg een kleine el bakmeel toe samen met het tweede en het laatste ei, dit zorgt ervoor dat het beslag niet gaat schiften. Klop er de koffie door en zeef er dan het resterend bakmeel en het bakmeel over. Meng goed en eindig met de gehakte walnoten.

Verdeel het cakebeslag in gelijke delen tussen de voorbereide bakvormen en strijk de bovenkant lichtjes glad. Bak in het midden van de oven gedurende ca. 30 min tot de cakes gerezen en goudbruin zijn. De bovenkant moet terugveren wanneer je er met je vingertop lichtjes op drukt. Laat de cakes in de bakvormen afkoelen gedurende 10 min, keer ze dan om op een rooster en laat volledig afkoelen.

Maak ondertussen de tiramisu crème. Doe de mascarpone in een mengkom en mix er geleidelijk de slagroom onder, gevolgd door de koffielikeur, de kruidensuiker en het vanille-extract.

Plaats 1 koffiecake met de vlakke kant naar boven op een serveerschaal en strijk de helft van de tiramisu crème erover uit. Zet er de tweede koffiecake op met de vlakke kant naar onder en verdeel de rest van de tiramisu crème erover. Meng het cacaopoeder en de bloemsuiker en strooi over de koffiecake. Werk de koffiecake af met de walnoothelften.

 

Koffiecake met tiramisu crème

 

Bron: recept vertaald van de Engelse Delicious website.

Related Post

Tags: , , , , , , , , , , ,

Koffiecake met tiramisu crème

by Myriam Minne time to read: 3 min
2
%d bloggers liken dit: