- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Koffiecake met tiramisu crème

Koffiecake met tiramisu crème

 

Koffiecake met tiramisu crème

 

Recept voor koffiecake met tiramisu crème

(Voor)bereiding: 15 min
Bakken en rusten: 2 uur (of langer)
Moeilijkheidsgraad: eenvoudig

Nodig voor 1 koffiecake:
225 g zachte boter, plus wat extra om de vorm in te vette
225 g griessuiker
4 M eieren
225 g zelfrijzend bakmeel
3 el koffie-essence of sterke zwarte koffie gemaakt met instant koffie en wat kokend water
½ tl bakpoeder
75 g walnoten, fijngehakt, plus halve walnoten voor de afwerking
½ tl cacaopoeder voor de afwerking
½ tl bloemsuiker voor de afwerking

Voor de tiramisu crème:
250 g mascarpone
142 ml slagroom 40%
4 el koffielikeur, zoals Tia Maria
2 tl Spice & Spoon kruidensuiker Forgotten Story met koffie en gember (eventueel te vervangen door gewone suiker)
Enkele druppels vanille-extract

 

Werkwijze

Verwarm de oven voor bij 180° C (hetelucht: 160° C, gas stand 4). Vet 2 springvormen van 20 cm diameter in en bekleed ze met bakpapier. (Indien je maar 1 springvorm hebt, dan verdeel je het beslag in 2 gelijke delen en bak je 2 keer. Dit is wat ik deed).

Klop de boter in de kom van een staande mixer type KitchenAid tot ze zacht en romig is. Voeg de suiker toe en blijf kloppen tot een licht en fluffy mengsel. Klop er vervolgens de eieren onder, 1 met de keer en voeg een kleine el bakmeel toe samen met het tweede en het laatste ei, dit zorgt ervoor dat het beslag niet gaat schiften. Klop er de koffie door en zeef er dan het resterend bakmeel en het bakmeel over. Meng goed en eindig met de gehakte walnoten.

Verdeel het cakebeslag in gelijke delen tussen de voorbereide bakvormen en strijk de bovenkant lichtjes glad. Bak in het midden van de oven gedurende ca. 30 min tot de cakes gerezen en goudbruin zijn. De bovenkant moet terugveren wanneer je er met je vingertop lichtjes op drukt. Laat de cakes in de bakvormen afkoelen gedurende 10 min, keer ze dan om op een rooster en laat volledig afkoelen.

Maak ondertussen de tiramisu crème. Doe de mascarpone in een mengkom en mix er geleidelijk de slagroom onder, gevolgd door de koffielikeur, de kruidensuiker en het vanille-extract.

Plaats 1 koffiecake met de vlakke kant naar boven op een serveerschaal en strijk de helft van de tiramisu crème erover uit. Zet er de tweede koffiecake op met de vlakke kant naar onder en verdeel de rest van de tiramisu crème erover. Meng het cacaopoeder en de bloemsuiker en strooi over de koffiecake. Werk de koffiecake af met de walnoothelften.

 

Koffiecake met tiramisu crème

 

Bron: recept vertaald van de Engelse Delicious website.

Related Post