Ik ben geabonneerd op duusd nieuwsbrieven en ja, daar zitten ook nieuwsbrieven tussen die eigenlijk bestemd zijn voor echte chefs. Oepsie! Dat mag niet zeker? Want ik ben geen professional. (Ik heb Hap & Tap ingegeven als naam van mijn zaak, da’s toch niet 100% gelogen). Anderzijds heb ik wel een argument dat in mijn voordeel pleit: ik vond dit recept voor gegrilde tongfilet met beurre blanc op de site van Debic én ik kocht de bakboter van het merk ook daadwerkelijk bij Sligro-Ispc in Gent.
Normaal kom je daar als particulier niet binnen, maar als lid van de Dolce Club lukt dat wel. Ja, ik ben goed in het vinden van achterpoortjes. Maar kijk, ik heb weer een argument dat in mijn voordeel pleit: ik laat jullie van al mijn tips meegenieten. Is het me dan bij deze vergeven, Mijnheer Debic? Bovendien maakt Debic deel uit van de Friesland Campina groep, een merk waar ik tot nader order nog steeds ambassadrice van ben. Ben ik nu echt mezelf aan het goedpraten? 😄
Soit. Deze gegrilde tongfilet met beurre blanc was een toppertje. Niet al teveel werk en su-per-lek-ker! ’t is vrijdag, moeder heeft viskes gebakken!
Gegrilde tongfilet met beurre blanc
Ingrediënten
Voor de gegrilde tongfilet:
- 4 zeetongen (maat 3/1)
- 20 ml vloeibare bakboter (zoals Debic Bakken & Braden)
- Peper & zout
Voor de aardappel met paprika:
- 36 aardappelschijfjes
- 36 schijfjes Piquillo paprika
Voor de beurre blanc:
- 40 g sjalotten
- 200 ml visfumet
- 80 ml witte wijn
- 80 ml culinaire room
- 80 g boter
- 12 ml citroensap
- (Witte) peper en zout
Garnituur:
- 20 ml vloeibare bakboter (zoals Debic Bakken & Braden)
- 200 g zeekraal
- 80 g grijze garnalen
Instructies
Voor de gegrilde tongfilet:
- Smeer de tongfilets in met de vloeibare bakboter en gril aan de mooie zijde.
- Kruid de tongfilets achteraf met peper en zout, op de niet-gegrilde zijde. Gaar eventueel verder in de oven.
Voor de aardappel met paprika:
- Kook de aardappelschijfjes beetgaar in gezouten water. Schik telkens een paprikaschijfje op een aardappelschijfje en bouw zo een torentje van 3 aardappel- en 3 paprikaschijfjes. Houd warm in de oven.
Voor de beurre blanc:
- Kook de visfumet en de witte wijn samen met de sjalotten en laat reduceren. Giet door een fijne zeef.
- Monteer van het vuur met de boter en breng op smaak met citroensap, (witte) peper en zout. Voeg er de culinaire room aan toe en laat nog even indikken.
Garnituur:
- Blancheer de zeekraal kort en laat schrikken onder koud stromend water. Stoof de zeekraal vervolgens kort aan in de vloeibare bakboter.
Opbouw:
- Schik de aardappeltorentjes willekeurig op het bord. Plaats de gegrilde tongfilets ernaast. Oversaus het geheel met de beurre blanc.
Afwerking:
- Werk af met de gestoofde zeekraal en de grijze garnaaltjes.
Bron: recept van de Debic website.
Ziet er echt lekker uit! Is de paprika gewoon rauw?
Groetjes
Dit zijn piquillos uit een bokaaltje. Die zijn al geroosterd. Zie bvb hier het voorbeeld van Delhaize:
https://www.delhaize.be/nl-be/shop/Zoute-kruidenierswaren/Wereldkeuken/Spanje/Anderen/Pepers-Gegrild/p/S2018120500135560000
Wat een heerlijk (en makkelijk) recept voor deze mooie vrijdag!
Een mooie weekend gewenst
Dankjewel, Ginette! Ook voor jou een fijn weekend. Pas op voor de storm!
Hallo Myriam,
Dit recept ziet er super lekker uit maar ik heb 2 vraagjes.
Ik denk dat u vastkokende aardappelen gebruikt in dit recept. Klopt dit ?
Kruid de tongfilets achteraf met peper en zout, op de niet-gegrilde zijde. Gaar eventueel verder in de oven. Volgens mij is het gemakkelijker om de tongfilets onmiddellijk op te rollen als 1 zijde gegrild is en dan verder te laten garen in de oven. Klopt dit of enkel oprollen als ze gaar uit de oven komen maar dan denk ik dat het moeilijker zal zijn om op te rollen ? Graag uw mening.
Alvast bedankt op voorhand om deze vragen te beantwoorden.
Groetjes
Dierick Goedele
Dag Goedele,
Ik heb inderdaad vastkokende aardappelen gebruikt.
En ja, ik heb gewerkt volgens het recept. Met andere woorden, ik heb de tongen pas op het bord geschikt nadat ze helemaal gaar waren. Het is niet zo dat ze echt strak opgerold worden. Ze worden eerder op het bord ‘gedrapeerd’.
Succes, Goedele!
Myriam
Dag Myriam,
Bedankt om mij zo vlug een antwoord te geven.
Groetjes
Dierick Goedele