- Hap en Tap - https://www.hap-en-tap.be -

Gegrilde tongfilet met beurre blanc

Gegrilde tongfilet met beurre blanc

Ik ben geabonneerd op duusd nieuwsbrieven en ja, daar zitten ook nieuwsbrieven tussen die eigenlijk bestemd zijn voor echte chefs. Oepsie! Dat mag niet zeker? Want ik ben geen professional. (Ik heb Hap & Tap ingegeven als naam van mijn zaak, da’s toch niet 100% gelogen). Anderzijds heb ik wel een argument dat in mijn voordeel pleit: ik vond dit recept voor gegrilde tongfilet met beurre blanc op de site van Debic én ik kocht de bakboter van het merk ook daadwerkelijk bij Sligro-Ispc in Gent.

Normaal kom je daar als particulier niet binnen, maar als lid van de Dolce Club lukt dat wel. Ja, ik ben goed in het vinden van achterpoortjes. Maar kijk, ik heb weer een argument dat in mijn voordeel pleit: ik laat jullie van al mijn tips meegenieten. Is het me dan bij deze vergeven, Mijnheer Debic? Bovendien maakt Debic deel uit van de Friesland Campina groep, een merk waar ik tot nader order nog steeds ambassadrice van ben. Ben ik nu echt mezelf aan het goedpraten? 😄

Soit. Deze gegrilde tongfilet met beurre blanc was een toppertje. Niet al teveel werk en su-per-lek-ker! ’t is vrijdag, moeder heeft viskes gebakken!

Gegrilde tongfilet met beurre blanc

Gegrilde tongfilet met beurre blanc

Gegrilde tongfilet met beurre blanc

Gang Hoofdgerecht
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Voor de gegrilde tongfilet:

  • 4 zeetongen (maat 3/1)
  • 20 ml vloeibare bakboter (zoals Debic Bakken & Braden)
  • Peper & zout

Voor de aardappel met paprika:

  • 36 aardappelschijfjes
  • 36 schijfjes Piquillo paprika

Voor de beurre blanc:

  • 40 g sjalotten
  • 200 ml visfumet
  • 80 ml witte wijn
  • 80 ml culinaire room
  • 80 g boter
  • 12 ml citroensap
  • (Witte) peper en zout

Garnituur:

  • 20 ml vloeibare bakboter (zoals Debic Bakken & Braden)
  • 200 g zeekraal
  • 80 g grijze garnalen

Instructies
 

Voor de gegrilde tongfilet:

  • Smeer de tongfilets in met de vloeibare bakboter en gril aan de mooie zijde.
  • Kruid de tongfilets achteraf met peper en zout, op de niet-gegrilde zijde. Gaar eventueel verder in de oven.

Voor de aardappel met paprika:

  • Kook de aardappelschijfjes beetgaar in gezouten water. Schik telkens een paprikaschijfje op een aardappelschijfje en bouw zo een torentje van 3 aardappel- en 3 paprikaschijfjes. Houd warm in de oven.

Voor de beurre blanc:

  • Kook de visfumet en de witte wijn samen met de sjalotten en laat reduceren. Giet door een fijne zeef.
  • Monteer van het vuur met de boter en breng op smaak met citroensap, (witte) peper en zout. Voeg er de culinaire room aan toe en laat nog even indikken.

Garnituur:

  • Blancheer de zeekraal kort en laat schrikken onder koud stromend water. Stoof de zeekraal vervolgens kort aan in de vloeibare bakboter.

Opbouw:

  • Schik de aardappeltorentjes willekeurig op het bord. Plaats de gegrilde tongfilets ernaast. Oversaus het geheel met de beurre blanc.

Afwerking:

  • Werk af met de gestoofde zeekraal en de grijze garnaaltjes.
Trefwoord beurre blanc, Noordzeetong, Piquillo, tongfilet, zeekraal, zeetong

Bron: recept van de Debic website.

Related Post