Wanneer ik van al mijn abonnementen er maar eentje zou mogen houden, dan kies ik voor Gronda. Da’s zo’n giga bron van inspiratie! Maar eentje is geentje en dus kies ik ook nog voor Gastronomixs. Beide kanalen zijn totaal anders en heel complementair. Op Gronda krijg je voornamelijk filmpjes van volledige recepten, terwijl je op Gastronomixs vooral uitgeschreven recepten vindt van onderdelen. Deze broodspiraal “alla Norma” kwam ik tegen op Gronda en ik wist meteen: dit wil ik maken.
Ik was mentaal voorbereid op veel gepruts om die broodspiraal intact van de cilinder te halen én dan nog deftig te dresseren op een bord met die garnituren erin. Wel, wonder boven wonder, het liep geolied! Al was het begin wel moeilijk. Op het filmpje op Gronda had ik gezien dat Michela Mattioli 🇮🇹 cannoli vormen gebruikte om de spiraal rond te draperen. Nu heb ik zo’n vormen, want ik maakte al meermaals cannoli, maar kon ze nergens vinden. Typisch! En dus gebruikte ik een deegrol in de plaats en dat was best wel een goed idee: ik vette de houten deegrol in met bakspray en plaatste de uiteinden op de rand van mijn bakplaat, waardoor de rol en de spiraal niet op de plaat rustten. Na 10 minuutjes bakken draaide ik de deegrol met een halve slag zodat ook het deeg onderaan kon bruinbakken.
En zo krijg je tamelijk snel een mooi, origineel, lekker én vegetarisch hapje. De vegetariërs hier kunnen content zijn. Dit is al het tweede vegetarisch hapje op korte tijd (als je de gelatine vervangt door agar agar tenminste).
Wil je graag een filmpje zien van de bereiding? Bekijk dan zeker eens de reel van de chef op haar Instagram account. Ja, dat lukt ook als je zelf geen Instagram account hebt!
Broodspiraal “alla Norma”
Equipment
- 1 Pastamachine
- 1 staande mixer type KitchenAid
- 1 Staafmixer
Ingrediënten
Voor de broodspiraal:
- 225 g bloem
- 105 ml water
- 15 g extra vierge olijfolie
- 5 g suiker
- 5 g zout
Voor het aubergine torentje:
- 1 aubergine
- 40 ml extra vierge olijfolie
- 2 g zout
Voor de tomatengelei:
- 350 g kerstomaten
- 1 kleine ui
- 1 teentje look
- 15 g basilicumblaadjes
- 30 ml extra vierge olijfolie
- 2 1/2 blaadjes gelatine (3 g/blaadje)
- 2 g zout
Voor de ricottamousse:
- 150 g ricotta
- 15 ml extra vierge olijfolie
- 1 g zout
- 1 g witte peper
Voor de gefrituurde basilicum:
- Basilicumblaadjes
- 350 ml zaadolie
Instructies
Voor de broodspiraal:
- Doe alle ingrediënten in een staande mixer met de kneedhaak en kneed het mengsel een paar min.
- Laat het deeg ca. een half uur rusten op kamertemperatuur.
- Verwarm de oven voor op 180° C.
- Snijd met een pastamachine spaghettislierten uit en rol ze rond cannoli- of buisvormige vormen.
- Bak op 180° C tot ze goudbruin zijn (dit duurt ca. 10 à 12 min).
Voor het aubergine torentje:
- Snijd de aubergine in rechthoeken van gelijke grootte. Kruid met olie en zout en bak ca. 20 min in een hete pan.
Voor de tomatengelei:
- Snipper de ui grof en fruit deze samen met het knoflookteentje enkele minuten in een pan met extra vierge olijfolie.
- Snijd de tomaatjes doormidden en voeg ze toe; laat nog ca. 40 minuten garen.
- Verwijder de knoflook als ze gaar zijn en mix de tomatensaus met een staafmixer.
- Week ondertussen de gelatine ca. 10 min in koud water.
- Doe de saus terug in een steelpan op het fornuis, verwarm en voeg van het vuur de uitgeknepen gelatine toe.
- Giet de tomatensaus in een ovenschaal (de laag mag niet hoger zijn dan 2 mm) en laat ca. een uur stollen in de koelkast.
- Snij de gelei wanneer die gestold is in rechthoeken, allemaal van dezelfde grootte.
Voor de ricottamousse:
- Klop de ricotta op met een garde en druppel er tegelijkertijd de extra vierge olijfolie in een dun straaltje bij. Voeg zout en peper toe.
- Doe de mousse in een spuitzak en zet in de koelkast.
Voor de gefrituurde basilicum:
- Was de basilicumblaadjes voorzichtig en droog ze even voorzichtig. Dompel ze in zaadolie van 170° C. Draai ze snel om. Zo blijven ze knapperig en nog groen.
Afwerking:
- Leg op een bord een rechthoekje tomatengelei, leg er een auberginetorentje op, garneer met toefjes ricottamousse en steek het geheel met een spatel in de broodspiraal.
- Werk af met gefrituurde basilicumblaadjes.
Bron: recept van chef Michela Mattioli op Gronda.
Wat ziet het er weer prachtig uit. Een lust voor het oog.
Moet je de spiraal frituren of gaat het de oven in? Mij beetje onduidelijk.
Wil dit voor het weekend maken.
Dank je wel.
In de oven, Irene. Een houten deegrol in een friteuse lijkt me geen goed idee. 😉
Wat een fantastisch mooi gerechtje! Voor hoeveel personen is dit recept? Kan ik er acht amuses van maken? Vriendelijke groet!
Dat moet zeker lukken! Zelfs als er een paar spiralen breken, dan nog ga je wel toekomen. 😉 Succes!