Gemarineerde pruimen en snoeptomaatjes met mascarpone sorbet

Tomaten in een dessert? Jawel, je ziet en leest dat goed. Ik deed het eerder al en doe het nu dus weer. En was het de vorige keer van “lek me liptje”, dan is het dat nu ook weer. Pruimen en tomaten zijn een sterk staaltje van perfecte pairing!

Maar terwijl ik dit typ, bloos ik nog als een tomaat… want ik kreeg net een mailtje dat IK GENOMINEERD BEN VOOR DE BELGIAN FOODBLOG AWARDS IN DE CATEGORIE BAKING & SWEETS! Tjah, what else? 🤔 Ik ben écht keiblij met deze nominatie (er moet dringend een emoticon gecreëerd worden van een lambada-dansende foodblogger), maar nu zou ik – als het eventjes kan – ook graag willen winnen. Vandaar deze oproep: stemmen jullie voor mij? Pretty please? 😇 Dat kan via deze link: Belgian Food Blog Awards.

Ik beloof jullie eeuwige dankbaarheid en nog heel veel (zoete) recepten. Nu ja, no worries, ook als ik niet win, blijf ik toch gewoon lekker verder bloggen, hoor. Daarvoor doe ik dit te graag… 😍

 

Gemarineerde pruimen en snoeptomaatjes met mascarpone sorbet

 

Recept voor 6 personen

Tip: begin de dag vooraf, zo kunnen de pruimen voldoende lang marineren
Bereiding: 1 uur + 12 uur rusttijd voor het marineren
Moeilijkheidsgraad: makkelijk

Voor de mascarpone sorbet:
250 g volle yoghurt
25 g mascarpone
25 g glucose (je vindt glucosestroop o.a. bij Aveve)
150 g bloemsuiker
70 g water
Honing naar smaak (ik liet die gewoon weg)

Voor de cacaocrumble:
85 g bloem
62 g griessuiker
12,5 g cacaopoeder
62 g koude ongezouten boter

Voor de gemarineerde pruimen:
200 g pruimen
75 g griessuiker
1 kaneelstok
½ steranijs
¼ vanillestok

Voor de geroosterde snoeptomaatjes:
16 snoeptomaatjes (ik koos voor honingtomaatjes)
Extra-virgin olijfolie
Griessuiker naar smaak
Zeezout naar smaak

 

Werkwijze

Voor de mascarponesorbet:
Breng in een kleine sauspan het water, de honing en de glucose aan de kook. Roer er de bloemsuiker en de yoghurt door tot alles volledig is opgelost.

Neem de yoghurt mengeling van het vuur en laat afkoelen.

Giet de mengeling in een blender en mix er de mascarpone onder.

Giet de mengeling in een ijsmachine en draai af tot sorbet.

 

Voor de cacaocrumble:
Verwarm de oven voor bij 90º C.

Meng in een kleine kom de bloem, de suiker en het cacaopoeder tot alles goed gemengd is.

Snijd de boter in kleine stukjes. Kneed met je vingertoppen de boter onder de droge mengeling tot je kleine brokjes krijgt.

Spreid de crumble uit over een bakplaat bekleed met bakpapier en zet in de oven.

Bak de crumble tot hij goudbruin is. Dit duurt ca. 10 à 12 min. Check de crumble tijdens het bakken zodat hij niet verbrandt; roer indien nodig.

Breek de crumble met een vork in stukjes en zet apart.

 

Voor de gemarineerde pruimen:
Snijd de pruimen middendoor en haal er de pitten uit. Snijd de pruimenhelften in partjes.

Meng in een kleine kom de pruimen, suiker, kaneelstok, steranijs en het merg van de vanillestok.

Laat de pruimen in de koelkast minstens 12 uur marineren.

 

Voor de geroosterde snoeptomaatjes:
Verwarm de oven voor bij 180º C.

Bestrooi de snoeptomaatjes in een grote kom met suiker en een snufje zout naar smaak.

Spreid de snoeptomaatjes uit op een bakplaat bekleed met bakpapier.

Sprenkel er olijfolie over en rooster ze in de voorverwarmde oven bij 180º C gedurende 15 tot 20 min.

 

Gemarineerde pruimen en snoeptomaatjes met mascarpone sorbet

 

Bron: recept van de website Foodpairing.com.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Related Post

Tags: , , , , , , , , , , , ,

Gemarineerde pruimen en snoeptomaatjes met mascarpone sorbet

by Myriam Minne time to read: 2 min
2
%d bloggers liken dit: