Hap en Tap logo zonder streep
Ondersteboven cake met pruimen en nectarines

Ondersteboven cake met pruimen en nectarines

17 sep 2017 | Gebak en koekjes, Zoet

Toen ik deze cake bakte, wist ik nog niet dat ik genomineerd zou zijn voor de Belgian Food Blog AwardsΒ (in de categorie Best Baking & Sweets). Ik bak nu eenmaal elk weekend. Soms zelfs meerdere dingen. Bakken (en in mindere mate koken) brengt me tot rust. Terwijl ik bezig ben met afwegen en afmeten, vergeet ik al mijn beslommeringen en ben nog maar op 1 ding geconcentreerd: mijn taart of cake of koekjes. Tot groot jolijt van manlief Γ©n van de collega’s. Op maandag neem ik immers altijd de restjes mee naar kantoor. Aan het tempo waarmee alles verdwijnt, kan ik afmeten hoe goed een recept in de smaak valt. Wel, ik denk dat deze ondersteboven cake met pruimen en nectarines alle records verpulverd heeft!

Notities/tips bij deze ondersteboven cake:
Als je niet van de smaak van amandelen houdt of je wil een notenvrije cake, dan kan je zowel de noten als het extract weglaten.

De citroenzeste is echter een absolute must! De cake heeft baat bij het zuurtje waarvoor de citroenzeste zorgt.

Het is aanlokkelijk om de cake volledig te laten afkoelen in de pan, maar je moet de ondersteboven cake echt wel omkeren terwijl hij nog warm is. Anders zal de karamellaag aan je pan blijven plakken terwijl deze afkoelt en hard wordt. Ik had dit voor. Na 1 kwartiertje was de cake al teveel afgekoeld in mijn vorm (ik gebruikte de tarte tatin vorm van Le Creuset) en heb ik de karamellaag van mijn vorm moeten schrapen. Erg was dat niet. Ik strooide de karamel terug op de cake en die vormde een kruimellaagje bovenop mijn pruimen en nectarines. Geen haan heeft ernaar gekraaid.Β ?

Je kan variΓ«ren met fruitsoorten. Ik koos voor 2 blauwe en 2 gele pruimen en 2 nectarines. Maar kies vooral voor het steenfruit dat jij lekker vindt: perziken, abrikozen,… het kan allemaal!

Psssst, heb je al voor mijn blog gestemd? 1 klik en klaar is Kees. Geen registratie, geen e-mail, just ene klik!

 

Ondersteboven cake met pruimen en nectarines

 

Recept voor 1 ondersteboven cake voor 10 tot 12 personen

Voorbereiding: 40 min + 55 min bakken
Moeilijkheidsgraad: makkelijk

IngrediΓ«nten:
170 g zachte ongezouten boter
135 g lichtbruine suiker
75 g amandelschilfers
2 nectarines, in partjes
4 pruimen, in partjes
195 g patisseriebloem
2 tl bakpoeder
1/2 tl zout
200 g griessuiker
Zeste van 1 citroen
2 grote eieren, eiwitten en dooiers apart
1 tl vanille-extract
1/2 tl amandelextract
120 ml karnemelk

 

Bereiding

Verwarm de oven voor bij 180Β° C. Zet een ovenvaste pan van 25 cm diameter op het vuur en smelt er 4 el van de boter in. Gebruik een silicone borstel of een stuk keukenpapier om ervoor te zorgen dat de randen van de pan ook ingeboterd zijn. Strooi de bruine suiker in een egale laag op de boter en strooi er dan de amandelschilfers over.

Haal de pan van het vuur en schik de partjes pruimen en nectarines bovenop de amandelen. Je kan ervoor kiezen om dit heel symmetrisch te doen of uit de losse pols, het maakt niet zoveel uit, bij het omkeren zal het fruit toch verstopt zitten onder het amandel-suikerlaagje.

Meng in een kleine kom de bloem met het bakpoeder en het zout. Klop in de kom van een staande mixer (type Kenwood of KitchenAid) de resterende boter met de griessuiker en de citroenzeste die het mengsel bleek en fluffy is. Voeg de dooiers, stuk per stuk toe, tot ze volledig zijn opgenomen. Klop er dan de extracten onder.

Voeg de droge ingrediΓ«nten in drie keer toe, waarbij je afwisselt met de karnemelk.

Klop in een schone kom de eiwitten tot zich stevige pieken vormen. Roer met een rubberen spatel 1/3 van de eiwitten onder het deeg zodat het lichter wordt. Spatel er daarna de resterende eiwitten onder. Zorg ervoor dat het deeg niet teveel inzakt, maar luchtig blijft.

Verdeel het deeg over het fruit en schuif dan de pan in de oven gedurende 45 tot 55 min, of tot een prikker er proper uitkomt. Laat de cake gedurende 15 min afkoelen en keer hem dan om op een serveerschaal. Serveer warm of op kamertemperatuur. Geef er eventueel een toef slagroom bij.

 

Ondersteboven cake met pruimen en nectarines

 

Bron: recept vertaald van de website Food 52.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.485 andere abonnees

ARCHIEF

2 Reacties

  1. Lut

    Welke suiker bedoel je met lichtbruine suiker, is het van die graeffe suiker of lichte kandijsuiker of rietsuiker? Ziet er me een overheerlijke cake en zou hem ook is willen bakken!

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Lut
      Ik gebruikte de “kinnekessuiker” van Graeffe.
      Smakelijk!
      Myriam

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Ondersteboven cake met pruimen en nectarines

by Myriam Minne time to read: 3 min
2