Hap en Tap logo zonder streep
Javana

Twee zussen, een passie: thee! Welkom bij Javana.

25 apr 2016 | Restokes, speciaalzaken & kookwinkels, Reviews

Ik kom niet graag in Gent. Ik ken er mijn weg niet en mijn gps trouwens ook niet: als ik ‘haar’ volg (mijn gps is een welopgevoede dame die elk bevel afsluit met een vriendelijke ‘alsjeblieft’), dan rijd ik mij steevast vast in een of ander doodlopend straatje of in een ‘sens unique’… En toch kan ik maar beter mijn oriëntatiegevoel in de Arteveldestad aanscherpen, want ik ontdekte er onlangs een theewinkel om U tegen te zeggen: Javana in de Hoornstraat 7, waar twee gepassioneerde zussen met veel vakkennis de winkel runnen. Maak kennis met Evelyne en Sylvie Verhaeghe.

 

Javana

 

Na de wijn- en watersommelier, tijd voor de theesommelier!

De appel valt niet ver van de boom. Een waarheid als een koe wat de theezussen betreft. Bompa Verhaeghe startte in de Steenstraat in Brugge in 1949 met de koffie- en theewinkel Javana die via vader Verhaeghe uiteindelijk in handen kwam van de kleindochters Sylvie en Evelyne. Ze kregen de microbe voor koffie en thee als het ware met de paplepel… euh theelepel ingegeven. Ondertussen kreeg de Brugse zaak er in 2011 een Gents broertje bij in de Hoornstraat, in het vroegere pand van kaashandel en kousenzaak Peeters. Evelyne: “De zaak in Gent is onze flagshipstore. De winkel in Brugge zal binnenkort gerestyled worden zodat die dezelfde look krijgt.”

De zussen zijn dagelijks in de weer voor de winkels, zonder daarbij evenwel in elkaars vaarwater te komen: Sylvie houdt zich bezig met de winkels en de aan- en verkoop van thee, Evelyne regelt de administratie en Sylvies man Thomas ontfermt zich over de koffielijn van Javana en de samenwerking met de horeca, bedrijven en handelaars.

 

Javana

 

Evelyne: “In onze winkels vind je om en bij de 110 soorten thee, groene, witte en zwarte thee, maar ook fruitinfusies, kruideninfusies, rooibos infusies,… die regelmatig aangepast worden volgens de seizoenen. Zo is er een kerstthee met kaneel en kardemom met de eindejaarsperiode en een thee met vanille en jasmijn met Pasen. Alsmaar vaker wordt de voorkeur gegeven aan thee boven koffie omwille van de gezondheidsbevorderende eigenschappen ervan. Eczeem, spijsvertering, slapeloosheid,… er is een theesoort voor elke kwaal. Een kopje thee is gelijk aan een kopje gezondheid, zeg maar.”

Evelyne is niet meer in te tomen en spreekt vol passie verder: “In China drinkt iedereen thee bij het eten. Het is mijn ultieme droom dat er na de wijn- en watersommeliers ook theesommeliers zouden komen in de betere Belgische restaurants. Met de nultolerantie voor alcohol kan thee een leuk alternatief vormen voor alcohol aan tafel. Thee moet je leren appreciëren. Een ‘zachte’ start kan je maken met fruitinfusies met hibiscus bv. Thee voorschotelen aan kinderen? Why not? Kies bv. voor blackberry, scheutje honing (i.p.v. suiker) en vers fruit erbij, het goedje laten afkoelen en je hebt de allerlekkerste limonade!”

 

Javana

 

Advies geven is een van de dingen die Evelyne het liefste doet. Het geeft haar dan ook een supergevoel wanneer ze ziet dat klanten verknocht zijn aan hun thee en van heinde en ver terugkeren om die specifieke thee te kopen. Al staat er voor heel binnenkort een webshop op de planning… Oef, ben ik even blij. Dan hoef ik toch de stadskaart van Gent niet uit het hoofd te leren! 😉 En anders kon ik natuurlijk altijd nog in Brugge terecht. Daar ken ik wél mijn weg. 🙂

Binnenkort, wanneer ik eens 5 minuten tijd heb, beloof ik jullie trouwens nog een recept met matcha thee. Bij Javana vind je immers twee soorten: matcha om te drinken en matcha om mee te koken. Ik nam een zakje van de laatste soort mee, maar ben er nog niet helemaal uit wat ik ga maken: matcha madeleines, een matcha rolcake of een matcha panna cotta… Wordt vervolgd!

Meer info (adressen, openingsuren, webshop) over Javana vind je hier: Javana.be

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.525 andere abonnees

ARCHIEF

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Twee zussen, een passie: thee! Welkom bij Javana.

by Myriam Minne time to read: 3 min
0