Hap en Tap logo zonder streep

Risottokroketje met Oud Brugge

24 nov 2013 | Aperitief, Hapjes

Een wedstrijd met de Brugge kazen van Belgomilk? Een “cheese-battle”? Hoofdprijs: een etentje in Hertog Jan in Brugge? Meer is er voor mij niet nodig om aan de slag te gaan. Meteen begin ik te fantaseren en als mijn fantasie op hol slaat, tjah, dan…

Eerste, moeilijke keuze: met welke kaas ga ik aan de slag? De keuze is immers reuze! Oud Brugge, Brugge Blomme, Brugge Goud, Brugge Jong, Brugge Belegen, Brugge Prestige, Brugge Broodje,… Ik hou nogal van de rijke smaak van de Oud Brugge en dus die knoop was (relatief) snel doorgehakt.

Volgende vraag: wat wordt het? Een hapje, een voorgerecht, de kaas verwerken in een hoofdgerecht,… En nog moeilijker: met wat ga ik de kaas combineren? Nu ben ik afkomstig uit West-Vlaanderen en heb in Brugge gestudeerd. Ik ben een Club Brugge voetbalfan in hart en nieren (oei, da’s een bekentenis die mij lezers kan kosten…). Maar ik ben al een hele tijd uitgeweken naar de regio van Gent. Nu weet ik dat de rivaliteit tussen de 2 provinciehoofdsteden bijzonder groot is op het veld. Dus rees bij mij het idee om de Brugge kaas te matchen met Gentse Gandaham (allez, die zitten niet in Gent, maar in Destelbergen, gewoon bij mij om de hoek). Geeft Brugge – Gent gedonder op het voetbalveld, welnu op het bord is dat een match (waaw, wat een woordkeuze :)) made in heaven!

Oh ja, de wedstrijd met de kazen loopt nog tot en met 2 december. Ook zin om mee te doen? Dat kan! Surf dan bliksemsnel naar de website van VTM Koken. Wie weet, zien we mekaar wel in de finale en mogen we daar de keukenmessen kruisen? 😉

Oh ja, nog iets voor ik het vergeet: dit hapje kan je perfect groter maken tot een heus voorgerecht. Maar bij mij is ’t dus een hapje dat deel zal uitmaken van mijn Kerstmenu!

Nodig voor een 24-tal minikroketjes (als hapje)

100 g risottorijst (ik gebruikte de arborio van Gallo)
2 dl groentenbouillon
2 el room
1,5 el versgemalen Oud Brugge kaas
2 geweekte en uitgeknepen gelatineblaadjes
Peper

Voor de kaaskrokantjes:
Versgemalen Oud Brugge
Witte en zwarte sesamzaadjes

Extra:
Dunne sneetjes Gandaham
1 ananas
Rucola
Paneermeel
Eiwit
Peper en zout

Hoe maak je het?

Maak eerst de koekjes van Oud Brugge: leg 1 el geraspte Oud Brugge op een siliconenmatje of bakpapier en strooi er wat witte en/of zwarte sesamzaadjes over. Laat bakken tot een goudbruin koekje in een voorverwarmde oven van 180° C. Dit duurt slechts een 5-tal minuten. Haal uit de oven en laat afkoelen.

Kook de bouillon met de rijst op een zacht vuur (onder deksel) gedurende een 12-tal minuten.
Voeg de room, Oud Brugge en gelatine toe. Roer goed tot alles vermengd is. Breng op smaak met versgemalen zwarte peper.
Giet het mengsel in een vorm en laat afkoelen en opstijven in de koelkast.
Snij mooie balkjes, wentel ze in eiwit en paneer in paneermeel.
Bak de kroketjes in een friteuse op 180° C.

Verwijder de schil van de ananas en snijd in flinterdunne plakjes (dit lukt het best met een mandoline). Steek rondjes uit.

Rol de Gandaham tot mooie rolletjes en maak er een bloemetje van.

Presentatie

Schik de ananascarpaccio op het bord. Leg hierop 1 of 2 kroketjes. Garneer met de kaaskrokantjes, de Gandaham en enkele takjes rucola.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

4 Reacties

  1. Carmen Bik

    Goede combinatie en mooi gepresenteerd. Proficiat

    Antwoord
  2. Christel Rossel

    Kan de ananas in dit gerechtje eventueel vervangen worden door een ander ingrediënt? Ik heb gasten die het niet zo voor ananas hebben dus ik dacht eraan om dit lekker voorgerechtje eventueel met iets anders te combineren. Voorstellen zijn welkom, alvast bedankt hiervoor.

    Antwoord
  3. Myriammm

    Dag Christel, het idee van de ananas bij de ham en kaas komt eigenlijk heel eenvoudig van de "croque hawaï"… Je zou de ananas kunnen vervangen door een schijfje mango. Smakelijk!

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Risottokroketje met Oud Brugge

by Myriam time to read: 2 min
4