Dinsdagavond. Da’s mijn vaste kookavond in Spermalie. Maar ’t schooljaar zit erop en dus strekt er zich een 100% vrije avond voor mij uit. Lopen is er door een stomme kwetsuur (die mij 6 weken aan de kant dreigt te houden) ook niet bij. In plaats van in een hoekje te zitten balen – alhoewel – besluit ik dan maar in de keuken aan de slag te gaan. Eerst saltimbocca met zalm, dan verse aardbei-rabarber confituur en tot slot de kleine clafoutis met perzik, rabarber en amandel. Hiervan laat ik jullie graag meegenieten! Een heerlijk huwelijk van zoet en zuur…
Wat gaat erin voor 5 schaaltjes?
3 gele perziken, 2 stengels rabarber, 4 eieren, 100 g suiker, 1 zakje vanillesuiker, 60 g bloem, 25 cl melk, 20 g amandelschilfers Voor de karamel: 100 g suikerklontjes, 3 el water, 30 g boter (in ’t recept stond er 300 g, maar dat leek mij veel te veel, de echtgenoot is op dieet, remember?)
Bereiding
Spoel de rabarberstengels, verwijder de draden en snij in stukken. Doe de stukken rabarber en 30 g suiker in een kookpan. Laat 10 minuten stoven op zacht vuur. Verwarm de oven voor op 180° C. Klop de eieren op terwijl u de resterende 70 g suiker en de vanillesuiker toevoegt. Doe ook de bloem erbij en leng aan met de melk. Laat de rabarber uitlekken. Ontvel de perziken en snij in partjes. Voor de karamel: doe de suikerklontjes in een pan. Voeg het water toe. Laat op zacht vuur koken tot er een bruine karamel verkregen wordt. Neem van het vuur en meng de boter erdoor. Neem vier ovenschaaltjes en giet 1 eetlepel vloeibare karamel in elk schaaltje. Verdeel de rabarber en perziken over de schaaltjes. Overgiet met het beslag. Laat 25 minuten bakken in de oven. Bestrooi met amandelschilfers. Dien lauw of koud op. Bron: Knack Weekend extra editie nr 36 zomer 2012: 100 zomerklassiekers.
0 reacties