Karamel panna cotta, appeltjes en amandeltuile

Vorig jaar kocht mijn dochter een huisje en toen werd ik door haar gebombardeerd tot ‘huiscateraar’ van de homewarming party. Nu heeft ze sinds enkele maanden een vriendin en afgelopen weekend wilde ze graag de twee ouderparen aan elkaar voorstellen. Blijkbaar was ze tevreden over mijn eerder verstrekte diensten, want ik moest ook nu weer ‘aantreden’ voor het dessert. 😉 Ik wou eerst de panna cotta met passievruchten maken van Jeroen Meus, maar toen bracht Isabelle van de blog Pourquoi pas…. ?? me op het laatste moment op andere gedachten. Terwijl de passievruchten al in mijn koelkast lagen, publiceerde zij de meest smakelijk uitziende foto van een karamel panna cotta. OMG! Die passievruchten zou ik zo wel opeten. De karamel panna cotta zou het konijn uit mijn toverhoed worden om ‘de schoonouders in spe’ gunstig te stemmen. 😉

Nu, als jullie benieuwd zijn naar hoe de avond verliep, dan kan ik jullie verklappen dat het heel gezellig werd. De meisjes waren best zenuwachtig, wat nergens voor nodig was. Het ijs tussen de moeders was al gebroken op voorhand, want we hadden mekaar al een paar keer tussen po(r)t(o) (voor haar) en pint (voor mij) ontmoet voor de matchen van ons beider favoriete voetbalploeg en ook de mannen bleken al snel (West-Vlaamse) raakvlakken te hebben. Er werd flink wat ‘afgetjeiterd’. Lore en Stefanie zaten erbij en keken ernaar. Het is een mooi koppeltje, ze lijken voor elkaar geboren. Ik ben fier op mijn dochter die uitgegroeid is tot zo’n zelfstandige, toffe jongedame. En dat ze haar geluk veeleer bij een vrouw dan bij een man zal vinden, dat verandert niks aan mijn trots. Ik heb er lang over gedaan om hier zo openlijk voor uit te komen, maar vandaag leek me de meest geschikte dag ever. Er is al zoveel onverdraagzaamheid in deze wereld…

Karamel panna cotta, appeltjes en amandeltuile

Nodig voor 4 personen

Voor de karamel pana cotta:
100 g suiker
200 g melk
200 g volle room (35%)
2 blaadjes gelatine (4 g)
1 snuifje fleur de sel

Voor de amandeltuiles:
50 g eiwit
80 g amandelschilfers
12 g bloem
50 g suiker
15 g gezouten boter

Voor de appeltjes:
2 Golden appels
1 el suiker
1 nootje gezouten boter
3 el Calvados

Voor de afwerking:
1 Granny Smith
1 el versgeperst citroensap

 

Bereiding

Voor de karamel panna cotta:

Laat de gelatine weken in een ruime hoeveelheid koud water.

Doe de suiker in een pannetje en laat ze smelten op een zeer zacht vuurtje.

Warm de melk en de room gedurende 1 minuut op in de microgolfoven. Zodra de suiker volledig gesmolten is en een mooie karamelkleur heeft, neem je het pannetje van het vuur en voeg je de melk en de room toe, terwijl je constant roert. Let op voor de spatten! Zet het pannetje terug op het vuur, terwijl je constant klopt, en laat het gedurende enkele minuten opwarmen tot alle eventuele klonters zijn opgelost en je een glad mengsel krijgt met een mooie karamelkleur. Laat niet koken. Neem van het vuur en voeg de fleur de sel en de uitgeknepen gelatine toe. Zorg dat de gelatine volledig is opgelost. Zet er desnoods even de staafmixer in. Giet de bereiding in diepe borden en zet minstens 3 uur in de koelkast.

 

Voor de amandeltuiles:

Smelt de boter. Doe de amandelschilfers, de bloem en de suiker in een grote mengkom en meng. Voeg de (niet opgeklopte) eiwitten toe, evenals de afgekoelde gesmolten boter. Meng tot je een homogeen beslag krijgt. Trek hier een velletje plasticfolie over (de folie moet tegen het deeg komen) en zet minstens een uur koud.

Verwarm de oven voor bij 180° C.

Trek op een bakmatje strepen met het deeg. Druk plat met de achterkant van een lepel. Schuif de bakplaat in de voorverwarmde oven gedurende ± 8 minuten. Houd het goed in het oog. De tuiles moeten goudbruin worden. Laat de koekjes afkoelen op de bakplaat vooraleer ze los te maken. Bewaar ze in een afgesloten koekendoos tot je ze wil degusteren.

 

Voor de appeltjes:

Schil de appels en haal er met een parisiennelepel balletjes uit. Laat de boter smelten in een pan, kleur er de appelballetjes in, bestrooi met suiker en laat een beetje karamelliseren. Flambeer tot slot met Calvados. Laat de appeltjes op een hoog vuur bakken tot ze goudkleurig en smeltzacht zijn.

 

Afwerking

Snijd de Granny in fijne plakjes en besprenkel onmiddellijk met citroensap tegen het verkleuren. Schik de lauwe appelbolletjes op de koude panna cotta, werk af met enkele plakjes Granny en een amandeltuile. Geniet!

 

Bron: recept van de blog Pourquoi pas… ??

Related Post

Tags: , , , , , , , , , , ,

Karamel panna cotta, appeltjes en amandeltuile

by Myriam Minne time to read: 3 min
6
%d bloggers liken dit: