Ik ben een Nutella-holic. Echt. Ik zou een halve pot zo kunnen leeglepelen. Zonder schuldgevoel. Ik hoef jullie dan ook niet te vertellen dat ik keiblij ben dat het PR bureau van Ferrero, want dat is het bedrijf achter Nutella, Ferrero Rocher, Raffaello, Mon Chéri, Kinder,… mijn blog ontdekt heeft. Telkens er een speciale editie is, dan belandt er steevast een exemplaar in mijn bus. En zo gebeurde het dat ik onlangs niet 1, maar 2 potten kreeg: 1 met mijn naam en 1 met een leuke pingouin! Hoera in het kwadraat!
Nu zou ik jullie uit de doeken kunnen doen met hoeveel liefde ik ’s morgens mijn bokes met (een dikke laag) Nutella smeer en ik zou er zelfs een mooie foto van kunnen maken, maar daarmee zouden jullie niet echt tevreden zijn, denk ik. En het PR bureau waarschijnlijk ook niet. En dus schuimde ik Pinterest af op zoek naar geschikte receptjes. Je kunt je niet voorstellen wat je daar allemaal vindt tot zelfgemaakte Nutella likeur toe! Maar die is voor later. Eerst deze cupcakes. Deze sprongen meteen in het oog. Wat een heerlijke combinatie van hazelnoot, chocolade en framboos! Wat een mooie frosting ook. Precies rozenblaadjes. Mijn collega, experte in de materie, wist mij te vertellen dat die gespoten was met een Wilton spuitmondje 1M. Na een bezoek aan Twinkelcake waar ik meteen ook de frambozenkleur- en smaakstof aanschafte, kon ik eraan beginnen.
Voor 16 cupcakes
110 g pure chocolade, fijn gehakt
30 g cacao poeder
180 ml warme koffie
95 g zelfrijzend bakmeel
150 g griessuiker
1/2 kl zout
6 el plantaardige olie
2 grote eieren
2 kl witte azijn
1 kl vanille-extract
100 g Nutella
Voor de frosting (die wijkt af van het oorspronkelijke recept, wegens te zwaar)
300 g mascarpone
75 g room
100 g bloemsuiker
Frambozenkleur- en smaakstof naar smaak
Bereiding
Doe de chocolade en het cacaopoeder in een hittebestendige kom. Giet de warme koffie over de mengeling. Dek af en laat 5 minuten rusten. Klop zachtjes tot een homogene massa en zet opzij om volledig af te koelen.
Verwarm ondertussen de oven voor op 175° C. Schik papieren bakvormpjes in een standaard muffinvorm voor 12 muffins. Meng in een kleine mengkom het bakmeel, de suiker en het zout.
Klop de olie, de eieren, de azijn en de vanille onder de afgekoelde chocolade. Werk er nu de bloemmengeling onder tot je een homogeen beslag krijgt. Verdeel het beslag met een ijsschep of met een kleine pollepel over de muffinvormpjes.
Bak de cupcakes tot ze stevig aanvoelen gedurende zo’n 17 à 19 minuten. Laat ze volledig afkoelen. Snij nu met een appelboor of met een parisiennelepel een klein stukje uit het midden van de cupcake voor de Nutella. Zorg ervoor dat je de bodem niet doorboort. Vul elke holte met 1 volle koffielepel Nutella.
Klop voor de frosting de room half op met de bloemsuiker. Voeg er de mascarpone aan toe en klop op tot een stevig mengsel. Let op: overklop de massa niet!
Doe de frosting in een spuitzak met de Wilton 1M spuitmond. Spuit de frosting rechtstreeks op de gevulde cupcakes. Serveer meteen of bewaar ze op kamertemperatuur gedurende 1 dag of in een afgesloten doos in de koelkast tot 3 dagen.
0 reacties