Hap en Tap logo zonder streep
Cappuccinodessert

Cappuccinodessert

8 jan 2023 | Dessert, Zoet

Op kerstavond waren we uitgenodigd bij mijn zoon en zijn vriendin. Handig! Dan hoefden mijn jetlag en ik niet te koken. Uiteraard stelde ik me wel kandidaat om het dessert te maken. Ah jaaaaaa! Geen buche, want die kon ik hier niet meer delen en gezien mijn constante tijdsgebrek maak ik alleen nieuwe recepten die – als ze goed zijn – in aanmerking komen om hier gedeeld te worden. Wel, dit cappuccinodessert is goed. Correctie: zéér goed!

Het idee voor dit cappuccinodessert haalde ik op de Instagram account van Robèrt van Beckhoven, maar het recept stak achter een “paywall” en dus ging ik op zoek naar een gelijk(w)aardig alternatief. Dat vond ik bij niemand minder dan “onze eigen” Jeroen Meus. Ik ging in een ver verleden ooit koken bij Jeroen toen hij zijn restaurant Luzine nog had. Dat verslag vind je hier. (Ik las het zelf ook nog eens, wat een fijne herinneringen!).

Wat krijgen we nu, Myriammeke, dagelijkse kost? Ja en nee. De mousse is dan misschien wel dagelijkse kost, maar de presentatie is dat allerminst. Je serveert het cappuccinodessert in mooie, grote wijnglazen wat meteen voor feestallures zorgt. En dat doen de chocolade swirls op de binnenkant van de glazen en het slagroomwolkje bovenop ook!

Cappuccinodessert

Cappuccinodessert

Cappuccinodessert

Gang Nagerecht
Keuken Frans
Porties 6 glazen

Ingrediënten
  

Voor de chocoladesaus:

  • 62 ml volle room
  • 50 g pure chocolade, fijngehakt

Voor de cappuccinomousse:

  • 6 eieren
  • 150 g kristalsuiker
  • 200 g pure chocolade
  • 1 ristretto koffie
  • 375 ml room

Voor de slagroom:

  • 100 g room
  • 8 g suiker

Voor de afwerking:

  • 18 mokkaboontjes
  • Amandelkoekjes, verkruimeld
  • Karamelsnoepjes, in stukken

Instructies
 

Voor de chocoladesaus:

  • Breng de room aan de kook. Haal van het vuur en smelt de chocolade erin. Roer de saus goed door. Laat de saus lauw worden en schenk ze dan in een dun straaltje op de binnenrand van 6 wijnglazen. (Dit lukt het makkelijkst als je de saus in een spuitzakje doet). De rest verdeel je over de bodem van de glazen. Zet de glazen in de koelkast.

Voor de cappuccinomousse:

  • Splits de eieren. Klop de dooiers van de eieren met de suiker tot ruban.
  • Breek de chocolade in stukken en laat hem au bain-marie smelten.
  • Zet een klein, straf kopje koffie.
  • Meet de room af, doe hem in een kom en klop hem half op.
  • Klop het eiwit stijf.
  • Giet de gesmolten chocolade bij de ruban, gevolgd door de straffe koffie en meng alles goed onder elkaar. Spatel er vervolgens eerst het eiwit onder. Doe dit voorzichtig en spatel er ook voldoende lucht onder voor een mooi luchtig eindresultaat. Tot slot spatel je er nog de half opgeklopte room onder. Meng alles een laatste keer goed onder elkaar.
  • Verdeel de mousse over de glazen en zet ze terug in de koelkast om de mousse te laten opstijven..

Voor de slagroom:

  • Klop de room lobbig met de suiker.
  • Doe de slagroom in een spuitzak met gekarteld spuitmondje en spuit in elk glas een rozet op het cappuccinodessert.
  • Werk de glazen af met mokkaboontjes, verkruimelde amandelkoekjes en karamelsnoepjes of met wat je zelf lekker vindt!
Trefwoord cappuccino, chocolademousse, chocoladesaus, dessert, dessertglaasje, koffie, slagroom

Bron: recept voor de chocolademousse met koffie gevonden op de website Dagelijkse Kost.

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

MIS GEEN ENKEL RECEPT!

Schrijf je in en ontvang elk nieuw recept of blogartikel automatisch in je mailbox. Nu doen!

Voeg je bij 4.702 andere abonnees

ARCHIEF

16 Reacties

  1. Josee van Doorn

    Ziet er fantastisch uit. Hoevel % pure chocolade gebruik je?
    En kan ik voor 3 personen de helft van alle ingrediënten nemen?
    Dank alvast.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Josee,
      Ik gebruik pure chocolade van 66%.
      Dat kan je zeker!
      Ik had nog een portietje over voor mijn kleindochtertje.
      Succes en smakelijk!

      Antwoord
  2. Fijnproefster

    Leuk en heerlijk recept. Bedankt voor het delen! Vooral de swirls zien er goed uit. De cappuccino dessert ziet er lekker luchtig uit ontzettend lekker om je diner of een snack mee af te sluiten, heerlijk watertanden. Voor hoeveel personen is dit recept?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dat staat in het recept, hoor: ik haalde hier 6 glazen uit (en had nog een klein beetje over voor een plastic bekertje voor mijn kleindochtertje).
      Succes en smakelijk!

      Antwoord
  3. Jozephina

    Beste Myriam,

    Wat een heerlijk recept was dat, we hebben zitten smikkelen!
    Dank daarvoor!
    Groet,
    Jozephina

    Antwoord
  4. Lydia

    Hoi Myriam,
    Kan je dit een dag op voorhand maken ? Of gaat het dan schiften ?
    Alvast bedankt

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Jazeker, Lydia. Schift niet hoor!
      Succes en smakelijk!

      Antwoord
  5. Jo

    Alhoewel ik niet echt fan ben van chocomousse is me dit dessert super goed bevallen. We hebben het tijdens de laatste kookles gemaakt in onze amateur kookclub en iedereen was enthousiast.

    Antwoord
  6. Hilde

    Ziet er superlekker uit. Welke karamelsnoepjes gebruik je voor de afwerking?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Wat je zelf lekker vindt: bvb. Rolo’s of zachte Werther’s. Maakt niets uit!

      Antwoord
  7. Jos

    Dit ziet er heerlijk uit en voor mij haalbaar. Mag ik vragen welke maatbekers je gebruikt om zo nauwkeurig af te meten? Alvast bedankt.

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Ik heb maatbekers in alle maten en formaten. Kleintjes van 1 dl, en grote van 2,5 liter.
      Maar ik weeg mijn ingrediënten meestal af. Is veel preciezer!

      Antwoord
  8. Stephanie

    Bij mij gaat er iets mis. Ik heb de mousse een nachtje in een bolvorm in de vriezer gedaan en bij het verwijderen uit de vorm zag ik dat de kleur raar is verdeeld. Bovenop zit een donkere ( meer chocokleur) rondje en de rest heeft gewoon koffiekleur.

    Alsof de kleur naar beneden ( t staat in een bolvorm op zijn kop) is gezakt toen het aan het koelen was. Na het ontdooien gaat de mousse ook lopen. Is het geschift denk je? Ik heb wel de chocola eruit gelaten. De koffie moet er warm doorheen toch? , toen ik dat mengde met de ruban werd het een schuimige mengsel ook. Ik weet niet of dat hoort?

    Antwoord
    • Myriam Minne

      Dag Stephanie,
      Ik snap niet zo goed wat je gedaan hebt. Je hebt de chocolade eruit gelaten? Maar dan heb je toch geen chocolademousse?
      En waarom doe je het dessert in de diepvries? Dit is geen dessert dat in de vriezer moet, maar gewoon opstijft in een glas.
      De koffie zou ik er niet superheet ondermengen, gewoon lauw.
      Maar ik snap dus niet dat je de chocolade eruit gelaten hebt…

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rating recept




Insta inspiration

Cappuccinodessert

by Myriam Minne time to read: 2 min
16