Hap en Tap logo zonder streep
Calvados

Calvados, het vloeibare goud. Deel 1: Père Magloire.

16 mrt 2015 | Champagne, wijn & ander drinkbaar lekkers, Hap & Tap op stap, Reviews

Deauville is in Frankrijk wat Knokke is in België: de meest mondaine badplaats van het land, dé place to be. Hotel Le Normandy is in Deauville wat Hotel La Réserve is in Knokke: een poepsjiek hotel waar je zo tegen de Harry’s en Olga’s van The Sky is the Limit zou kunnen botsen. De bar is er eentje om van te duizelen, ook al heb je nog geen druppel alcohol genuttigd.

Wel, daar mocht ik mijn 50ste verjaardag vieren, nippend van een glaasje champagne, aangevuld met een scheutje pommeau en bien évidemment de obligate calvados. Ik was er op uitnodiging van Spirit France, een groep die vooral bekend staat voor z’n 3 befaamde calvados merken: Père Magloire, Boulard en Lecompte en die daar sinds kort ook nog 2 Armagnacs aan toevoegde.

Drie dagen lang werd ik ondergedompeld in de calvados cultuur waar passie en savoir-faire al bijna 200 (!) jaar centraal staan. Voeg daarbij de Franse hartelijkheid en je zal beseffen dat ik ge-no-ten heb. Met volle teugen. Figuurlijk maar vooral ook letterlijk. Op die manier wil ik elk jaar wel 50 worden. Matter of speaking… 😉

Nu zou ik jullie kunnen vermoeien met jullie van naadje tot draadje het distilleringsproces uit te leggen, maar dat ga ik niet doen. Liever verklap ik jullie een dozijn leuke weetjes over de calvados.

Wist je dat…
… er meer dan 200 (!) appelsoorten zijn die gebruikt worden voor het maken van calvados?
… die appels onderverdeeld zijn in 4 families: zoet, bitterzoet, bitter en zuur?
… die bijzonder kleine appels niet geschikt zijn als eetappel?
… er jaarlijks 6.000.000 flessen calvados geproduceerd worden, waarvan de groep Spirit France
er 2.000.000 voor zijn rekening neemt?
… calvados de enige geestrijke drank is waarin de smaak van het fruit nog duidelijk herkenbaar is?
… er 15 à 18 liter cider en dus 25 à 30 kg appelen nodig zijn om 1 liter calvados te maken?
… er ook een calvados soort is met minimum 30% peren, de Appellation “Calvados Domfrontais” genaamd?
… calvados altijd 40% alcohol bevat?
… de jongste calvados sowieso al 2 jaar oud is?
… de tijd dat calvados enkel als digestief genuttigd werd al lang verleden tijd is en voortaan ook on the rocks, met tonic (1 deel calvados, 2 delen tonic) of ginger ale en in cocktails gedronken wordt?
… calvados heerlijk smaakt bij kaas, vooral dan bij de Normandische kazen zoals Camembert, Livarot en Pont-L’Evêque,…?
… je perfect een soufflé au calvados kunt maken i.p.v. au grand marnier, even lekker, 10 x origineler?

Wat je wel moet onthouden, want het betreft een maatstaf van kwaliteit, is het volgende. Er bestaan 2 manieren om te distilleren: er is de ‘snelle manier’ in de vorm van continudistillatie met een kolomdistillatietoestel en er is de ’trage manier’ waarbij een traditioneel keteldistillatietoestel gebruikt wordt (wat ook het geval is bv. bij cognac en whisky).

Père Magloire is de enige calvados distilleerderij in Frankrijk waar beide distillatietoestellen op één en dezelfde plaats te vinden zijn.

De kolomdistillatie wordt gebruikt voor jonge, fruitige calvadossen (euh?) die perfect geschikt zijn om cocktails of longdrinks mee te shaken of om mee te kokkerellen,… terwijl bij de oudere soorten systematisch geopteerd wordt voor de dubbele distillatie.

Wat er uit het distillatietoestel komt is een brandewijn van 70%. Niet te drinken! Kristof van Meersmaak probeerde het toch en ik kan je verzekeren: de stoom kwam uit zijn oren. 😉 Ik heb spijt dat ik dit moment niet op de gevoelige plaat heb vastgelegd!

Daarna kan de rijping beginnen. Met veel zorg kiest de keldermeester de eikenhouten vaten waarin de kostbare calvados gaat rijpen… en langzaam maar zeker veranderen in vloeibaar goud.

Het is de keldermeester die de rijping van de calvados opvolgt, de assemblages kiest en voorziet hoe de calvados over x aantal jaren zal smaken. Hij doet hiervoor een beroep op zijn lange ervaring en uitgebreide kennis van zaken. Hij geeft zijn creatie een persoonlijke toets die de identiteit van de calvados zal bepalen. Tijdens het rijpingsproces gaan de lucht, het hout en de calvados op elkaar inwerken. Deze interacties bepalen de kleur, de complexiteit en de volheid van de calvados.

Wil je graag zelf persoonlijk kennismaken met de keldermeesters en alles te weten komen over de distillatie (en zoals Kristof ook eens brandewijn van 70% proeven ;-)), volg dan het voorbeeld van de 20.000 à 24.000 bezoekers elk jaar. Alle info over de verschillende mogelijkheden kan je hier nalezen.

Calvados, veelzijdige godendrank, vloeibaar goud

De calvados Père Magloire is met 1.000.000 flessen de grootste producent binnen de Spirit France groep en is in België overal verkrijgbaar: Carrefour, Intermarché, Colruyt, Delhaize, Spar,…

In stijgende lijn vind je de

Fine V.S.
Minimum 2 jaar gerijpt op eikenhouten vaten.
Kleur: Geraffineerde, heldere kleur van geel amber.
Neus: Zeer ontwikkeld aroma van appel.
Mond: sterke aanzet, mooie fruitige afdronk.
Suggestie: serveer deze calvados als cocktail of aperitief, met of zonder ijs, als ‘trou normand’ tussen 2 gerechten, of als digestief.

V.S.O.P.

Minimum 4 jaar gerijpt op eikenhouten vaten.
Kleur: Gloedvolle kleur van oud goud.
Neus: Aroma van appelbloesem.
Mond: Heerlijke en frisse smaak in perfecte harmonie met de frisse fruitaccenten.
Suggestie: De perfecte begeleider van camembert en andere gelijkaardige kazen; met zijn ronde en complexe smaak vormt hij het ideale digestief.

XO
Minimum 9 jaar gerijpt op eikenhouten vaten.

Kleur: Licht robijnrood.
Neus: De verleidelijke, karaktervolle aroma’s van rijpe appel.
Mond: Complex en teder boeket van rood fruit, een opvallende frisheid met een toets van vanille, een indrukwekkende, lange afdronk.
Suggestie: Serveer de XO met een pure zwarte chocolade of een sigaar; degusteer deze calvados in het gezelschap van een paar goede vrienden.
Minstens 12 jaar gerijpt.
Kleur: Goudbruin.
Neus: Aroma’s van verse hazelnoot, banaan en kruiden.
Mond: Perfecte balans tussen hout en aroma’s van rijpe appel.
Suggestie: Past perfect bij desserten, chocoladeroom en ijs.
Minstens 15 jaar oud.
De 15 jaar oude calvados van Père Magloire is het resultaat van het samenspel tussen een calvados afkomstig van enkele en een calvados afkomstig van dubbele distillatie, die in de kelders apart werden geproduceerd.
Tijdens het rijpingsproces zijn de beste kwaliteiten van beide brandewijnen met elkaar versmolten.
Dankzij de constante zorg en de kennis van zaken van de keldermeester, hebben twee brandewijnen met ieder hun eigen sterk karakter een opmerkelijke persoonlijkheid voortgebracht: een 15 jaar oude calvados.
Een parel die 20 jaar heeft gerijpt.
Kleur: Amberbruin.
Neus: Subtiele parfums van eikenschors en gekookte appel.
Mond : Geroosterde amandel en appelsuiker die zijn oorsprong verraadt.
Een moment van puur genot voor de echte kenners…
Isadora (mijn persoonlijke favoriet, volledig subjectief!)
Deze elegante karaf met zuivere en gestileerde lijnen bevat een calvados van de Pays d’Auge, met zijn typische florale accenten en rijk boeket.
Deze calvados bestaat uit een assemblage van verscheidene calvados die minstens 15 jaar hebben gerijpt op eikenhouten vaten. Deze assemblage is amberbruin van kleur en biedt een subtiel parfum van bloesems. De keldermeester heeft zich toegelegd op de creatie van een delicate, lichte, vrouwelijke compositie van topklasse.
Deze calvados is 35 jaar oud en werd gedistilleerd tijdens een uitzonderlijk droog jaar. Deze weersomstandigheden leverden appels op met een hoger dan normaal suikergehalte. Dat jaar heeft de keldermeester verscheidene brandewijnen geselecteerd, geassembleerd en gereserveerd om ze vervolgens gedurende lange jaren te laten rijpen.
Het resultaat is een zeldzame, uitzonderlijke cuvée. De zorg en de tijd die aan deze calvados werden besteed, komen volledig tot uiting tijdens de degustatie.
De neus bestaande uit aroma’s van gekonfijt en droog fruit, geeft de calvadosliefhebber al onmiddellijk een idee van de rijke en complexe afdronk waarin houtaccenten en kruidige toetsen de boventoon voeren, samen met een sigaararoma.
In mijn barkast prijkt een uniek exemplaar een Père Magloire 50 ans, speciaal gekregen voor mijn 50e verjaardag… Ik durf niet na te denken over de waarde van dit kleinood! Ik zal maar beter een bijkomende verzekering afsluiten, denk ik dan…
Zoals de mensen van Spirit France al aangaven, is de calvados V.O.S.P. van Père Magloire bijzonder geschikt om er een fris aperitiefje mee te maken, wat ik dan bij mijn thuiskomst ook meteen deed. De koe bij de horens vatten, heet dat of nieuw spreekwoord: de fles bij de hals… Het werd dit heerlijke drankje. Om met maten en zonder mate van te genieten!

Nodig voor 2 glazen

150 ml Père Magloire V.O.S.P.
100 ml ahornsiroop
50 ml vers citroensap
2 ijsblokjes
2 dunne plakjes Granny Smith
Meng de calvados, de ahornsiroop en het citroensap en verdeel over 2 glazen.
Werk elk glas af met een blokje ijs en een schijfje appel.
Santé!

Related Post

Dit recept printen? Print dit recept

ARCHIEF

2 Reacties

  1. Van den Broeck Gie

    Ik ben in het bezit van een zeer oude fles Pére Magloir fles Calvados 1 liter 6 jaar oud. Ik heb het gekregen van mijn suikertante. zij had deze fles al in 1945
    Hoe kan ik daar zeker van zijn?

    Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Insta inspiration

Calvados, het vloeibare goud. Deel 1: Père Magloire.

by Myriam time to read: 6 min
2