Deauville is in Frankrijk wat Knokke is in België: de meest mondaine badplaats van het land, dé place to be. Hotel Le Normandy is in Deauville wat Hotel La Réserve is in Knokke: een poepsjiek hotel waar je zo tegen de Harry’s en Olga’s van The Sky is the Limit zou kunnen botsen. De bar is er eentje om van te duizelen, ook al heb je nog geen druppel alcohol genuttigd.
Drie dagen lang werd ik ondergedompeld in de calvados cultuur waar passie en savoir-faire al bijna 200 (!) jaar centraal staan. Voeg daarbij de Franse hartelijkheid en je zal beseffen dat ik ge-no-ten heb. Met volle teugen. Figuurlijk maar vooral ook letterlijk. Op die manier wil ik elk jaar wel 50 worden. Matter of speaking… 😉
Nu zou ik jullie kunnen vermoeien met jullie van naadje tot draadje het distilleringsproces uit te leggen, maar dat ga ik niet doen. Liever verklap ik jullie een dozijn leuke weetjes over de calvados.
Wist je dat…
… er meer dan 200 (!) appelsoorten zijn die gebruikt worden voor het maken van calvados?
… die appels onderverdeeld zijn in 4 families: zoet, bitterzoet, bitter en zuur?
… die bijzonder kleine appels niet geschikt zijn als eetappel?
… er jaarlijks 6.000.000 flessen calvados geproduceerd worden, waarvan de groep Spirit France
er 2.000.000 voor zijn rekening neemt?
… calvados de enige geestrijke drank is waarin de smaak van het fruit nog duidelijk herkenbaar is?
… er 15 à 18 liter cider en dus 25 à 30 kg appelen nodig zijn om 1 liter calvados te maken?
… er ook een calvados soort is met minimum 30% peren, de Appellation “Calvados Domfrontais” genaamd?
… calvados altijd 40% alcohol bevat?
… de jongste calvados sowieso al 2 jaar oud is?
… de tijd dat calvados enkel als digestief genuttigd werd al lang verleden tijd is en voortaan ook on the rocks, met tonic (1 deel calvados, 2 delen tonic) of ginger ale en in cocktails gedronken wordt?
… calvados heerlijk smaakt bij kaas, vooral dan bij de Normandische kazen zoals Camembert, Livarot en Pont-L’Evêque,…?
… je perfect een soufflé au calvados kunt maken i.p.v. au grand marnier, even lekker, 10 x origineler?
Wat je wel moet onthouden, want het betreft een maatstaf van kwaliteit, is het volgende. Er bestaan 2 manieren om te distilleren: er is de ‘snelle manier’ in de vorm van continudistillatie met een kolomdistillatietoestel en er is de ’trage manier’ waarbij een traditioneel keteldistillatietoestel gebruikt wordt (wat ook het geval is bv. bij cognac en whisky).
Père Magloire is de enige calvados distilleerderij in Frankrijk waar beide distillatietoestellen op één en dezelfde plaats te vinden zijn.
De kolomdistillatie wordt gebruikt voor jonge, fruitige calvadossen (euh?) die perfect geschikt zijn om cocktails of longdrinks mee te shaken of om mee te kokkerellen,… terwijl bij de oudere soorten systematisch geopteerd wordt voor de dubbele distillatie.
Wat er uit het distillatietoestel komt is een brandewijn van 70%. Niet te drinken! Kristof van Meersmaak probeerde het toch en ik kan je verzekeren: de stoom kwam uit zijn oren. 😉 Ik heb spijt dat ik dit moment niet op de gevoelige plaat heb vastgelegd!
Daarna kan de rijping beginnen. Met veel zorg kiest de keldermeester de eikenhouten vaten waarin de kostbare calvados gaat rijpen… en langzaam maar zeker veranderen in vloeibaar goud.
Het is de keldermeester die de rijping van de calvados opvolgt, de assemblages kiest en voorziet hoe de calvados over x aantal jaren zal smaken. Hij doet hiervoor een beroep op zijn lange ervaring en uitgebreide kennis van zaken. Hij geeft zijn creatie een persoonlijke toets die de identiteit van de calvados zal bepalen. Tijdens het rijpingsproces gaan de lucht, het hout en de calvados op elkaar inwerken. Deze interacties bepalen de kleur, de complexiteit en de volheid van de calvados.
Wil je graag zelf persoonlijk kennismaken met de keldermeesters en alles te weten komen over de distillatie (en zoals Kristof ook eens brandewijn van 70% proeven ;-)), volg dan het voorbeeld van de 20.000 à 24.000 bezoekers elk jaar. Alle info over de verschillende mogelijkheden kan je hier nalezen.
Calvados, veelzijdige godendrank, vloeibaar goud
De calvados Père Magloire is met 1.000.000 flessen de grootste producent binnen de Spirit France groep en is in België overal verkrijgbaar: Carrefour, Intermarché, Colruyt, Delhaize, Spar,…
In stijgende lijn vind je de
Fine V.S.
Minimum 2 jaar gerijpt op eikenhouten vaten.
Kleur: Geraffineerde, heldere kleur van geel amber.
Neus: Zeer ontwikkeld aroma van appel.
Mond: sterke aanzet, mooie fruitige afdronk.
Suggestie: serveer deze calvados als cocktail of aperitief, met of zonder ijs, als ‘trou normand’ tussen 2 gerechten, of als digestief.
Minimum 4 jaar gerijpt op eikenhouten vaten.
Kleur: Gloedvolle kleur van oud goud.
Neus: Aroma van appelbloesem.
Mond: Heerlijke en frisse smaak in perfecte harmonie met de frisse fruitaccenten.
Suggestie: De perfecte begeleider van camembert en andere gelijkaardige kazen; met zijn ronde en complexe smaak vormt hij het ideale digestief.
XO
Minimum 9 jaar gerijpt op eikenhouten vaten.
Ik ben in het bezit van een zeer oude fles Pére Magloir fles Calvados 1 liter 6 jaar oud. Ik heb het gekregen van mijn suikertante. zij had deze fles al in 1945
Hoe kan ik daar zeker van zijn?
Ik zou je aanraden om met Père Magloire rechtstreeks contact op te nemen:
https://www.calvados-pere-magloire.com/contact/
Zij zullen vast wel antwoorden.
Succes!
Myriam